De hjälper till att utveckla kirurgin i Bangladesh

Ett operationsteam på tre personer står och opererar
Operation pågår av det svenska teamet på sjukhusbåten i Bangladesh. Under en vecka gjorde de drygt 50 operationer.
Ett operationsteam på tre personer står och opererarGTre persEn sköterska övervakar en patientEtt rum fullt med tomma sängarEn Utsikt över risfält från sjukhuset

Bangladesh har stort behov av utländsk sjukvårdskompetens. I oktober tillbringade kirurgen Torbjörn Eriksson på Värnamo sjukhus och intensivvårdssköterskan Frida Aronsson på Länssjukhuset Ryhov två veckor på sjukhusbåt i floddeltat och på klinik.

– Landet har ett jättestort behov av kirurgiskt kunnande och specialistkompetens inom alla områden, och behov av handledning och utbildning av inhemsk sjukvårdspersonal, säger Torbjörn Eriksson.

Till vardags är han kirurg på Värnamo sjukhus med övre gastro som specialitet, vilket bland annat innebär magsäcksoperationer. Genom åren har han varit på utlandstjänstgöring i tre omgångar i Afrika.

Stöttade Friendship

När han nu åkte iväg för Skandinaviska Läkarbanken tillsammans med narkosläkaren Krystyna Ajewska-Hansen från Stockholm och intensivvårdssköterskan Frida Aronsson, var det för Erikshjälpen och dess samarbetspartner, organisationen Friendship i Bangladesh.

Han beskriver en miljö med ett floddelta där de stora floderna Ganges och Brahmaputra passerar från Himalaya ut till Indiska Oceanen.

Monsunen sköljer bort bostäder

– Det är ett land av fisk – ris- och räkodlingar vid stora och breda floder. Men när monsunen kommer sköljs allt bort och miljontals människor blir bostadslösa och får efter monsunen bygga upp ett nytt liv.

Här har Friendship två sjukhusbåtar, med en vårdcentralsliknande verksamhet, men också med operationssal.

– Patienter som har kirurgiska besvär sätts upp på operationslista inför de olika kirurgteam som regelbundet kommer till båtarna, berättar Torbjörn Eriksson.

Gjorde drygt 50 operationer på båt

Under veckan på båten Emirates Friendship Hospital hann teamet utgöra drygt 50 operationer, i många fall ljumskbråck på barn.

– Ett oerhört effektivt arbete. Alla visste exakt vad som skulle göras.

För Frida Aronsson var det femte resan till Bangladesh, en kontakt som ursprungligen knöts med Erikshjälpen och som vid tidigare resor bland annat handlat om att utvärdera de hälsoprojekt som den lokala organisationen Friendship driver på öarna i floddeltat.

”Extrem logistisk utmaning”

– I det här området i floddeltat är behovet av sjukvårdsresurser utifrån ganska stort för resurserna är små. Det är en enorm folkmängd, samtidigt som det är svårt att få inhemsk sjukvårdspersonal att arbeta i floddeltat, bland annat för att det är en extrem logistisk utmaning. Så för oss team som kommer handlar det både om att operera och bygga upp den lokala kompetensen. Friendship har också byggt upp mobila vårdcentraler och utbildar kvinnor i lokalt hälsoarbete. Det är en väldigt bra organisation som gör förnuftiga insatser, säger Frida Aronsson.

Efter veckan på båten åkte teamet vidare till nästa plats, ett sjukhus som Friendship nyligen byggt i sydvästra delen av landet. Här fick de dels operera, dels hjälpa till att ta fram strukturen för den kirurgiska och postoperativa verksamheten.

CT och MR saknas

Utrustningsmässigt fanns det nödvändiga, som till exempel röntgen och ultraljud, men ingen datortomograf eller MR-kamera för diagnostik.

– Vi var det första teamet på plats på sjukhuset. Det var ett nytt och fint sjukhus, men de hade stort behov av mentorskap och vi ska skriva en utvärdering. Samtidigt blev jag väldigt imponerad över hur professionella de var och hur de brann för sin verksamhet, säger Torbjörn Eriksson.

Som besökande kirurgteam är det förstås en väldigt annorlunda upplevelse att göra en arbetsinsats i ett låginkomstland, i det här fallet dessutom i ett av världens mest tättbefolkade länder.

”Anpassa sig till resurserna”

– Jag lär mig väldigt mycket, både i mitt arbete på Ryhov, och när jag är ute på uppdrag. Det handlar om att anpassa sig till resurserna och använda sin kunskap på olika sätt, säger Frida Aronsson.

Torbjörn Eriksson gör en liknande jämförelse:

– Jag tycker att jag både blir en bättre kirurg och utvecklas mycket som människa. Jag hamnar i en annorlunda situation och träffar kollegor som arbetar under andra omständigheter. När man arbetar i miljöer som inte har tillgång till avancerad utrustning får man tänka lite annorlunda, något jag har nytta av även i mitt arbete i Sverige. Att tvingas tänka utanför boxen gör mig mer ödmjuk i mitt arbete, säger han.

Nu är teamet tillbaka till vardagen hemma igen. Men tanken på nya utlandsuppdrag finns förstås.

– Kommer det en ny förfrågan så är det mycket möjligt att vi åker igen, säger de.

MIKAEL BERGSTRÖM