Distriktsläkare Hans har utforskat världen

En man i läkarrock står framför en värlskarta
Distriktsläkare Hans Thulin möttes av firande medarbetare och fick klippa bandet till en världskarta när han kom tillbaka till jobbet på Rosenlunds vårdcentral efter sin senaste resa, som innebär att han besökt 198 självständiga stater. Foto: Mikael Bergström

Det började som elvaåring med en tur till Danmark med bästa kompisen. Nu, nästan 70 år senare, har distriktsläkare Hans Thulin på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping just kommit hem från sin senaste resa till bland annat Guyana i Sydamerika och därmed besökt totalt 198 självständiga stater, eller 985 av världens 1281 territorier.

– Jag har uppfyllt min önskan att se hur jorden ser ut när det handlar om växtlighet, geologi, människor, kultur, historia och utrikespolitik, säger Hans Thulin, stående framför den världskarta som medarbetarna hängt upp på en vägg för att kunna följa de resor som både Hans och andra på vårdcentralen gör.

Det går att peka nästan var som helst på världskartan, och Hans Thulin kan leverera en intressant berättelse om platsen.

För efter den första turen till Danmark, har resandet bara fortsatt.

Biologi och geografi de stora intressena

– Biologi och geografi var mina stora intressen. Som femårig pressade jag växter, och när jag var sju år fick jag Norstedts stora familjeatlas av en moster. Jag hade en längtan ut i världen och letade beskrivningar av allt spännande som rörde vår jord, och läste förstås om alla upptäcksresande.

Under gymnasieåren blev det många resor i Skandinavien och Europa.

– Jag backpackade en hel del från 1958 och när min syster flyttade till Frankrike 1960 tog jag tåget dit på lediga stunder.

Länder som Östtyskland, Ungern och Jugoslavien fick besök, och fylldes i början av 1960-talet på med bland annat Grekland, Turkiet och Iran och sedan hem med Orientexpressen.

Läste ryska

Efter studier i ryska på universitet väcktes Hans intresse för Ryssland.

– Så 1964 åkte jag Transibiriska järnvägen och besökte också med flyg alla länder på ”stan” utom Turkmenistan, som Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan, och sedan båt till Japan och OS i Tokyo.

– Jag var där i tre månader och besökte också bland annat Sydkorea, Taiwan, Malaysia och Borneo. Jag var precis färdig med min utbildning och borde egentligen åkt hem för att jobba, men det var alldeles för spännande att vara ute och resa, säger Hans Thulin, och nämner i förbifarten ett besök i Saigon (Ho Chi Min-city idag), som han med nöd och näppe kom ut ifrån på grund av Vietnamkriget.

Satsade på tropikmedicin

December 1965 fick den unge läkaren Hans Thulin anställning på infektionskliniken i Jönköping.

”Du ska ägna dig åt tropikmedicin ( idag globalmedicin), så du måste ut i världen och lära dig”, tyckte dåvarande chefen Olle Gabinus.

– Så från 1965 och fram till slutet av 1980-talet, handlade resorna mer om förkovran än turism. Jag besökte konferenser och kongresser och gjorde olika studieresor, många gånger i regi av infektionsläkarsällskapet, till många platser i Afrika, Sydamerika och Asien. Jag ville se hur man jobbade ute i världen, och fick se hur patienter med smittkoppor ser ut och hur man behandlade gula febern.

Redan på 1960-talet hade Hans Thulin besökt över hundra länder, vissa av dem flera gånger.

Ensam eller i grupp

Genom åren har resorna varit en blandning av resor helt ensam med bara en flygstol bokad, och gruppresor.

När hans dotter under ett antal år bodde i Australien blev det ett antal resor dit.

När sonen kom upp i tonåren ville han få med sig pappa Hans till USA.

– Jag har aldrig varit så intresserad av USA, men vi gjorde två resor tillsammans i USA och besökte totalt 36 stater med Greyhundbuss, berättar han.

Även om USA och dess 50 stater räknas som ett land, så han senare kompletterat och besökt samtliga stater!

Främst turistresor sedan 2010

– Sedan 2010 har mina resor främst varit turistresor, ibland ensam och ibland i grupp. Då brukar jag åka med en resebyrå som är specialiserad på udda resmål.

En del länder som han besökte, Afghanistan, 1968, Somalia, 1972 och Jemen samma år, har långt senare blivit krigszoner.

– Det är få ”farliga” länder som jag har besökt. Men i höstas var jag i Sydsudan i fem dagar, och där fick jag följa hotellets rekommendationer och vara väldigt försiktig, säger han.

Totalt sett konstaterar Hans Thulin att han klarat alla sina resor väldigt bra, även om incidenter har hänt.

– Jag har blivit rånad och nedslagen några gånger. En gång hände det en lördagskväll i Rejkavik. Fem kameror har jag också blivit av med. Bland annat i sydkorea där jag lärde känna en student. När han skulle filma mig på ett ställe försvann han med kameran.

Förlorade passet i Kina

Passet har han också blivit av med en gång.

– På en idrottstävling i Kina för fem år sedan. Jag fick stanna kvar lite för att ordna med nytt visum och pass, säger han odramatiskt.

Resorna har inte minst gett Hans Thulin möjlighet att studera sina specialintressen natur, blommor, fåglar och övrigt djurliv i olika länder. Men också kultur, historia och inte minst människor.

Resorna har inneburit många spännande och ibland udda möten.

Som när han på 1964 fick kliva in på inrikesministeriet i Moskva och förklara sitt stora intresse för en fem veckor lång rundresa i Ryssland med studiebesök på både industrier och sjukhus.

Resplanen i Ryssland godkändes

– Jag berättade hur jag hade förberett mig och läst på, och fick sedan klartecken och en detaljerad  och förberedd plan från dem, med ett viktigt förbehåll: jag fick inte flyga över deras uppskjutningsramper. Resan gick sedan helt perfekt.

Ibland har han hamnat på oväntade ställen. Som när han för tre år sedan landade med veckans enda flyg på den lilla ön Niue i polynesien, med 1 400 invånare. Nej, något hotell fanns inte. Men en dam som passpolisen kontaktade erbjöd honom att hyra en tiorumsvilla – för 200 kronor natten.

”Fick inte hänga tvätt”

– Med två förbehåll. Jag fick inte hänga ut tvätt på tork mot gatan, för presidenten bodde tvärs över gatan, och jag fick inte mata de vilda hönorna, säger Hans Thulin med ett skratt.

Eller när han 1966 på ett hotell i Burkina Faso, efter sex månader i Afrika, mötte en amerikan som grundat reseorganisationen TCC, där medlemmarna har som mål att besöka minst hundra länder, något Hans då redan hade gjort.

– Han visade sig väska och sa att det räckte att ha tandborste, kam, rakhyvel och världskarta i packningen.

När han många år senare sökte medlemskap var han uppe i 150 länder, och det blev alltmer en tävlingskänsla att besöka fler länder.

Besökt 198 länder

Nu har han besökt alla 193 av FN erkända självständiga stater, plus fem till:

– Det är Palestina, Kosovo, Vatikanstaten, Taiwan och Västsahara.

Att räkna stater är ett sätt. Att räkna territorier ett annat. Sverige är till exempel indelat i fem territorier.

– Det finns totalt 1281 territorier i världen. Jag har besökt 985, vilket ger mig 17:e plats i världen på den listan, säger Hans Thulin.

Och han är ingalunda färdigrest.

Komplettera och detaljstudera

– Jag har fortfarande ett antal resor framför för mig, för att komplettera en del och detaljstudera vissa områden, till exempel Kreta nu i december.

Alla års resande har gett honom en unik kunskap om växt- och djurliv och geologi i andra länder. Men förstås också en inblick i andra kulturer och hur människor är i olika delar av världen:

– Vi är väldigt lika i tanken och beteende. Att dela in människor i olika grupper är mest en kulturell fråga. Även i länder med svåra förhållanden är det ofta väldigt trevliga och hyggliga människor.

Totalt har han vistats utomlands ungefär 15 år. Men någon längtan att bli permanent utlandssvensk har han inte:

– Sverige är toppen. Det finns inget annat land som är så välordnat, vackert och trevligt. Jag trivs förbaskat bra i Sverige. Men det är kul att sticka iväg ibland…

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot:

nomadmania.com(Extern länk) finns all statistik över världsresenärer. Hans Thulin har 17:e plats i antal besöka territorier. Här listas också antal besökta huvudstäder, flygplatser, sevärdheter med mera.