Hjärtats Hus en växande mötesplats för patienter och närstående

En grupp människor har julklappstävling runt ett bord
Stämningen är hög när julens klappar ska delas ut, med hjälp av tärningar och slumpen. För visst är det kul att kämpa om paketen, tycker deltagarna på Hjärtats Hus. Foto: Johan W Avby
En grupp människor har julklappstävling runt ett bordPorträtt av en kvinnaTvå kvinnor står utomhus framför en byggnad

Sedan starten våren 2016 har Hjärtats Hus utvecklats till en välbesökt mötesplats för människor med cancersjukdom och närstående. Nu finns det i Jönköping och Eksjö, och planeras i Värnamo till våren 2019.

Ett 40-tal personer har kommit till annexet på Ryhovs herrgård för terminsavslutning på Hjärtats Hus. Här råder en blandning av hög julstämning i kampen om de åtråvärda julklapparna i julklappsspelet, och stor empati med besökare som har behov av att få prata om sin egen eller närståendes sjukdom.

– Här får man bara vara, utan att behöva prata om sin sjukdom – om man inte själv känner behov. Vi brukar vara 35-40 varje vecka. Många kommer regelbundet, en del kommer då och då. Nästan varje gång är det nya besökare. I dag har vi tagit emot någon som kommit för första gången, men också tänt ett ljus för en besökare som inte finns bland oss längre, säger projektledare Maggie Målevik.

Engagemang och startbidrag

Det var tack vare hennes engagemang och drivande personer i Region Jönköpings län som Hjärtats hus startade våren 2016 i Jönköping. Sedan start har det varit en stadig arbetsgrupp som består av Marie Steen, Patrik Blomqvist, Anita Hegestrand Magnusson, Annmargret Kvarnefors, Eva Ulff och  Eva Timén. Genom en ansökan från Region Jönköpings län fick Hjärtats Hus tidigt ett ekonomiskt bidrag från Stiftelsen Fonden för Klinisk cancerforskning i Jönköpings län.
I slutet av 2017 beviljade också Arvsfonden två miljoner kronor i projektmedel under tre år för att utveckla verksamheten med Hjärtats Hus.

– Dessutom har vi sedan starten haft med ett härligt gäng volontärer, säger Maggie Målevik.

Tanken var en mötesplats, ett dropp-in, för alla som drabbats av cancersjukdom, som patient, närstående eller vän, och oavsett var i sjukdomsförloppet man befinner sig.

En gång i veckan finns möjlighet att fika och prata tillsammans, gå promenader, lyssna på föreläsning eller andra aktiviteter. Det handlar om att dela kvalitet tid med andra, få nya vänner, ha fysiska aktiviteter och skapa själsligt välmående.

Volontärer sökes till Värnamo

– I oktober startade vi också verksamhet i Eksjö. Nu är målet att starta även i Värnamo i mars 2019. Lokal har vi i princip klar men vi är i stort behov av fler volontärer i den delen av länet för att kunna komma igång även där. Vi vet att behovet finns. En volontär anmälde sig nu idag, men det behövs fler, säger Maggie Målevik.

Att Hjärtats Hus spelar stor roll kan många besökare vittna om:

– Träffarna betyder väldigt mycket för mig. Det är härliga och goa människor här, säger Ann-Marie Johansson i Huskvarna, som har erfarenhet både som patient och närstående.

Ung Cancer har träffar

Hjärtats Hus vill också vidga sin verksamhet på fler sätt än geografiskt. Ett sätt är att även få med organisationen Ung Cancer.

– Vi har varit här nu sedan början av 2018. Vi har träffar för närstående upp till tre gånger i månaden. Men sedan kan förstås våra medlemmar vara med på de vanliga träffarna här, säger Nathalie Johansson, i Jönköping, en av de ansvariga för Ung Cancers närståendeträffar, som samlar både närstående och personer 16-30 år som drabbats av cancersjukdom.

Nathalie hoppas att Ung Cancer ska kunna utveckla sin verksamhet på Hjärtats Hus.

– Det är jättebra att vara här. Man känner sig så välkommen oavsett ålder eller vem man är.

Hjärtats Hus drivs av Region Jönköpings län, men har samarbetspartners i civilsamhället.

Stöd för barn i sorg

– Vi arbetar för att få till ett bra nätverk även utanför våra väggar. Det finns många kompetenta verksamheter dit vi kan hänvisa vidare, säger Maggie Målevik.

På flera andra håll i Sverige startar nu liknande verksamhet. Intresset för studiebesök är också stort, bland annat från Skottland.

– När man ser alla människor som är samlade här så inser man att det handlar om relationer och möten. Detta är en väldigt viktig verksamhet, säger Cath Cooney, tidigare chef för The Health and Social Care Alliance Scotland, som gjorde studiebesök på Hjärtats Hus och Qulturum.

Studiebesök från Scottland

Hon har under lång tid arbetat med bland annat personcentrerad vård. I höstas flyttade hon till Västerås med sin svenske man, och arbetar bland annat med att utveckla IT-lösningar för hälso- och sjukvård. Samtidigt fortsätter hon med uppdrag för denna icke vinstgivande organisation i Scottland.

– Jag är här för att lära mig, men också dela med mig av idéer om hur vi stöttar människor till ett bra liv. Vi har liknande verksamhet som Hjärtats Hus i Skottland, men då ofta organiserat av frivilliga organisationer. Vi har inte samma sociala skyddsnät som här i Sverige., säger hon.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot: Hjärtats hus har öppet 13-18 på måndagar. Läs mer på Hjartatshus.se

 

Läs mer:

Lokal fond stöttar klinisk forsning inom cancerområdet

De forskar om bröstcancer med stöd från lokal cancerstiftelse