Höglandssjukhuset har klättrat till näst bästa mellanstora sjukhus

Grupp medarbetare jublar.
Glädje och stolthet. Ja det var lätt för medarbetare på Höglandssjukhuset att skåla och jubla på onsdagens lunchrast när det var dags att fira andraplatsen i kategorien ”Bästa mellanstora sjukhus”. Foto: Mikael Bergström
Grupp medarbetare jublar.gruppbilden person med mikrofonen person talar med mikrofongruppbildtre kvinnor skålar

Från en nivå långt från pallplats har Höglandssjukhuset i Eksjö genom åren klättrat stadigt i tidningen Dagens Medicins rankning, till att vara bubblare och förra året sjätte plats. I år var det dags att bli det näst bästa mellanstora sjukhuset med imponerande och jämna resultat!

- Detta är förstås ingen slump. Höglandssjukhuset har gått som en raket och det beror på hög kompetens och ett jättestort engagemang hos alla medarbetare, säger regiondirektör Agneta Jansmyr. Det beror i sin tur på att vi arbetar med förbättringar sedan länge och uthålligt och vi fortsätter med det. Det är inte heller någon enkel konkurrens i den här gruppen. Andra sjukhus blir också bättre, så det gäller att vara bäst på att förbättra, och det är ni verkligen.

Agneta Jansmyr kom till Höglandssjukhuset vid lunchtid på onsdagen tillsammans med de tre sjukvårdsdirektörerna Agneta Ståhl, Kjell Ivarsson och Micael Edblom samt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig, när det var dags för de medarbetare som hade möjlighet att delta i en liten ceremoni för att fira framgången.

Lyfte fram samarbetskultur

Representanterna för sjukvårdens ledning gratulerade och hyllade alla medarbetare och chefer för deras insatser som lett till det här fina resultatet.

Agneta Jansmyr lyfte fram den samarbetskultur som finns sedan länge på Höglandssjukhuset, samt det samarbete som på senare år utvecklats även mellan sjukhusen och gentemot primärvården och kommunerna.

 Hon konstaterade också att det faktum att Region Jönköpings läns tre sjukhus finns bland de sju bästa är viktigt.

- Ingen länsinvånare kan tveka om att vi har en bra hälso- och sjukvård i vår region. Jag tror också att detta kan hjälpa oss i utmaningen att rekrytera nya medarbetare.

De tre sjukvårdsdirektörerna passade på att gratulera och tacka medarbetare och chefer för det arbete som skapat de fina resultaten.

Andra plats  området hygien

- Ni har många medicinska resultat som sticker ut. När det gäller hygien har ni också gått från plats 28 till plats 2, hur har ni gjort? Undrade Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård.

- Tittar man på förlossningsvården så är ni delad två, tillsammans med Värnamo. Ni gör ett jättefint arbete och klarar tillgängligheten, konstaterade hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

- Ni är fantastiskt duktiga på att arbeta tillsammans, att sätta patienterna i fokus och hitta lösningarna, säger Micael Edblom, sjukvårdsdirektör för psykiatri, rehabilitering och diagnostik.

”Sprid stoltheten till era kollegor”

- Ni gör ett fantastiskt arbete och är duktiga på medicinsk kvalitet. Ni och vi ska känna oss riktigt stolta. Sprid detta till era kollegor, uppmanade Agneta Ståhl, sjukvårdsdirektör för medicinsk vård.

Även Dagens Medicin konstaterar att Höglandssjukhuset klättrat rejält de här åren. Inte allra bäst på något, men bra på mycket, råder deras sammanfattning. Västerviks sjukhus är hack i häl, men de kraftigt förbättrade hygienresultaten vägde över till Höglandssjukhusets fördel.

För medarbetarna är det förstås både glädje och stolthet en sådan här dag.

”Förbättringar ger resultat”

- Väldigt roligt efter de här åren bakåt när vi haft ständigt högt tryck och lite för lite personal. Ändå har medarbetarna gjort ett fantastiskt jobb. Detta visar att det ger resultat när vi ständigt arbetar med att förbättra för personalen, säger Inger Ahlström, biträdande verksamhetschef för medicin- och geriatrikkliniken.

Maria Christensson, vårdenhetschef på kvinnokliniken, är väldigt nöjd med resultatet:

- Detta betyder jättemycket för oss och är en bekräftelse på det vi gör. Det här känns oerhört stort.

Vad är det då som ligger bakom de goda resultaten på Höglandssjukhuset?

- Vi tar tag i utmaningarna och jobbar ihop med de andra klinikerna för att lösa vår uppgift, säger Maria Christensson.

MIKAEL BERGSTRÖM