Jan fick sitt bråck på kroppspulsådern opererat

Jan Söderstedt i Aneby fick sitt bråck på stora kroppspulsådern opererat hösten 2017. Han konstaterar att sjukvården fungerat perfekt och han känner sig nu fullt återställd.
Jan Söderstedt i Aneby fick sitt bråck på stora kroppspulsådern opererat hösten 2017. Han konstaterar att sjukvården fungerat perfekt och han känner sig nu fullt återställd. Foto: Mikael Bergström

När Jan Söderstedt i Aneby gjorde en röntgenundersökning på Höglandssjukhuset i Eksjö upptäcktes ett bråck på stora kroppspulsådern. Efter årliga kontroller var det hösten 2017 dags för operation för att förhindra en bristning, en operation som han nu är återställd ifrån.

– Jag mår jättebra. Bara lite ont i armen där de gick in med en slang för några veckor sedan för att justera några blodkärl, säger Jan Söderstedt, 75 år.

Det har nu gått ett antal år sedan läkare på Aneby vårdcentral remitterade honom till röntgenundersökning. Exakt varför minns han inte riktigt.

Men undersökningen upptäckte ett litet bråck på kroppspulsådern, som sedan hölls under bevakning genom årlig röntgenundersökning i Eksjö.

Hösten 2017 bedömde kärlkirurg Håkan Åstrand att det var dags för operation för att förebygga risken att bråcket skulle brista.

– Han ritade en jättebra teckning för att visa hur det såg ut och förklarade att bråcket hade förändrats men inte var jättestort, säger Jans hustru Barbro.

Efter en rad förberedande undersökningar i Eksjö blev det bråckoperation i Jönköping. Under narkos blev han opererad med den så kallade EVAR-metoden, där kärlproteser fördes in via ljumsken.

– Allt gick väldigt fort fram till operationen. Och vilket vänligt bemötande, både från läkare och sköterskor i Eksjö och Jönköping. De var verkligen lugna och skapade en fin stämning. Bättre vård får man leta efter. Jag har aldrig varit orolig, säger Jan Söderstedt, som låg inne tre nätter.

Senare under hösten fick han också göra en justering, när två blodkärl skulle vidgas, då under lokalbedövning.

– Nu hoppas jag behålla hälsan länge. De är fantastiska i sjukvården. Nu ska jag gå på uppföljande undersökningar, säger Jan Söderstedt.

MIKAEL BERGSTRÖM

Läs mer:

Allt fler överlever bråck på kroppspulsådern

Aortascreening av 65-åringar upptäcker bråck på kroppspulsådern