Kända och okända diktare ger inspiration på kliniken

En man och två kvinnor i vårdkläder står framför sina kollegor i personalrummet.
Överläkarna Jan Wallqvist och Carolina Sundh tog initiativet till fredagsdikten på öron- näs- halsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov. Denna morgon var det både Carolina Sundh och läkaren Lovisa Hermansson som bjöd på dikter. Foto: Mikael Bergström
En man och två kvinnor i vårdkläder står framför sina kollegor i personalrummet.En vårdklädd kvinna står och läser dikt för sina sittande kollegor

Fredag morgon innebär extra gott fika i många verksamheter. På öron- näs- och halsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov blir det också en stund med tänkvärda ord, av både kända och okända diktare.

– Vi kände att vi behövde lite mer kultur, glädje och energi på kliniken, så därför var vi några som började med diktläsning, säger överläkare Carolina Sundh som tog initiativet tillsammans med kollegan Jan Wallqvist.

Denna fredagsmorgon har hon just bjudit sina fikande kollegor på en namnlös dikt av Tage Danielsson.

”Jag behöver den”

– Den har suttit på min kylskåpsdörr länge. Hasse Alfredsson läste den på Tage Danielssons begravning och när Hasse dog i fjol fanns den med i hans dödsannons. Varför jag valde den? För att jag behöver den, säger hon.

Just denna fredag blev det dubbla dikter. Läkaren Lovisa Hermansson har sin dikt i mobilen, en igenkännande berättelse från vardagen på kliniken som lockar fram många skratt.

Diktläsningen startade lite trevande i mars 2018.

”Vi behövde en humörhöjare”

– Vi tappade personal av olika skäl och hängde med huvudet. Vi behövde en humörhöjare. Nu har vi gått från ”bitterhet till vitterhet”, säger överläkare Jan Wallqvist med ett leende.

Diktstunden varje fredagsmorgon har blivit en succé och skapar förväntan. Förutom den egna personalen tittar det ibland in kollegor även från operation- och intensivvårdsavdelningen och käkkirurgiska kliniken.

– De flesta tar det de har hemma. En del skriver något eget, andra tar en låttext, och vi har en poesibok här som kan ge inspiration, säger Carolina Sundh och pekar mot bokhyllan.

”Lockar fram ett ökat mod”

Alla medarbetare erbjuds vara diktläsare, och några medarbetare har läst på keltiska och ungerska – sina ursprungsspråk. I dag krävs inte lika mycket övertalning längre.

– Jag märker att det här lockar fram ett ökat mod, säger Jan Wallqvist.

Carolina Sundh instämmer och citerar poeten Bob Hansson:

– Om man inte utvidgar sin komfortzon står den inte still, utan krymper lite.

Själv har hon varit intresserad av dikter sedan hon var ung.

– Jag tycker om formuleringar. Ordet formar tanken. Vår diktläsning skapar lite extra stämning på jobbet. Dessutom har vårt arbete med röst och hörsel förstås en koppling till humaniora, säger hon.

MIKAEL BERGSTRÖM