Kortare resor innebär stor vinst för patienterna

Man gräver i jorden i en planteringslåda och en kvinnlig arbetsterapeut står bredvid.
Bo-Krister Malmqvist besöker dagrehabiliteringen på Värnamo sjukhus flera gånger i veckan. Där genomgår han CI-terapi arm, en behandlingsmodell med intensiv och repetitiv rörelseträning av en kroppsdel där den kroppsdel som har en bättre funktion, med hjälp av en slynga, hindras från att användas. Eva-Marie Lundin, leg. arbetsterapeut, bistår med hjälp och stöttning. Foto: Lii Almnäs
Man gräver i jorden i en planteringslåda och en kvinnlig arbetsterapeut står bredvid.Tre sjukvårdsklädda personal tittar in i kameranEn person står i en gymnastiksal och tränar ena armen i en maskin och en manlig undersköterska tittar påPatient och undersköterska sitter i en soffa och tittar ner i ett papper

Dagrehabiliteringen är en klinik som ger patienter i arbetsför ålder med bland annat hjärn- och ryggmärgsskador, rehabilitering och möjlighet till en bättre livskvalitet. I januari 2017 öppnades en dagrehabilitering på Värnamo sjukhus, något som inneburit att många patienter sluppit långa resor till Jönköping för behandling.

Tidigare fanns Region Jönköping läns enda dagrehabilitering på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Patienter från hela länet tvingades då till långa resor och, inte helt ovanligt, övernattningar på hotell för att kunna genomföra sina behandlingar. I januari 2016 öppnades en dagrehabilitering i Nässjö och ett år senare, i januari 2017, öppnades en även på Värnamo sjukhus.

– Det är en stor vinst för patienterna som slipper tröttande resor. Det blir mindre stress och mer trygghet att lättare och snabbare kunna komma hem till sin hemmiljö, säger Gunnar Liljemark, samordnare på rehabmedicinska kliniken i Värnamo.

Erbjuder specialiserad rehabilitering

Under de ett och ett halvt åren som gått sedan dagrehabiliteringen startade upp på Värnamo sjukhus har kliniken successivt byggts upp och blivit större. Idag finns kapacitet för tolv patienter och det är också så många som i dagsläget är inskrivna.

– Till oss kommer patienter som på grund av sjukdom eller skada behöver teambaserad specialiserad rehabilitering. Det kan handla om hjärnskador, ryggmärgsskador, traumatiska skador eller andra neurologiska sjukdomar och skador, berättar Eva- Marie Lundin, legitimerad arbetsterapeut.

Rätt förutsättningar för behandling

För att underlätta rehabiliteringen finns i personalstyrkan en mängd olika professioner, bland annat arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, samordnare, vårdadministratör och rehabinstruktör. Dessutom finns alltid läkare och sjuksköterska tillgängliga. Även lokalerna är en stor tillgång när det gäller att kunna erbjuda de förutsättningar som krävs för att ge patienterna en bra behandling.

– Det finns bassäng och en gymnastiksal där man kan träna allt, styrka, balans, kondition och rörlighet. Vi har också en arbetsterapilokal, träningskök, trädgård och en snickeriverkstad, berättar Gunnar Liljemark.

Patienten står i fokus

Att vara lyhörda och utgå från varje enskild patients förutsättningar och önskemål är det som genomsyrar dagrehabiliteringens personcentrerade arbetssätt. Varje gång en ny patient kommer till kliniken så upprättas därför en individuell rehabplan.

– För att patienten inte ska behöva upprepa sig är alla inblandade med från början, på första mötet. Det viktigaste för oss är alltid patientens behov och önskemål, säger Eva- Marie Lundin.

Läs mer:

En sömlös rehabiliteringsvård utvecklas

Krister får rehabilitering efter stroke