Läkarstudenterna fick introduktionsdag i länet

En grupp studenter går runt på Länssjukhuset Ryhov och möter en läkare i vit rock.
Arek Nazaret, Alolika Basu, Bana Ilo och Kjellina Pettersson och deras studentkamrater, stannade till hos kardiologen Johnny Nijm på klinisk fysiologi, när universitetslektorn Jan-Erik Karlsson (längst till höger) tog med dem på patientens resa genom sjukhuset. Foto: Johan W Avby
En grupp studenter går runt på Länssjukhuset Ryhov och möter en läkare i vit rock.pp stundenter står på akutmottagningenstudenterna besöker hjärtintensivvårdsavdelningenEn läkare i grön bussarong pratar med studenternaStudenterna har genomgått framför två bildskärmarTvå unga män tittar in i kameran

– Ni är hjärtbakjourer som får in en 47-åring man med hjärtinfarkt. Vad gör ni? frågar hjärtläkaren och universitetslektorn Jan-Erik Karlsson och håller upp ett EKG. Inför starten av studieort Jönköping fick den första gruppen läkarstudenter en introduktionsdag i Jönköpings län.

De läser just nu termin fem på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Men 21 januari 2019 är de första studenterna på den helt nya studieort Jönköping, som tillsammans med studieorterna Linköping, Kalmar och Norrköping bedriver den fortsatta utbildningen fram till examen efter termin elva.

Dagen inleddes med besök och rundvandring på Höglandssjukhuset i Eksjö. Eftermiddagen tillbringades i Jönköping, där läkare från Värnamo deltog för att också presentera Värnamo sjukhus.

Klinisk praktik i hela länet

Den teoretiska utbildningen kommer att vara i Jönköping, men den kliniska praktiken kommer att ske på alla tre sjukhus i länet, länets vårdcentraler och längre fram i utbildningen tillsammans med andra blivande yrkesgrupper på de kliniska undervisningsmottagningar som ska starta.

Ledningen för studieort Jönköping beskrev hur den kommande utbildningen är upplagd termin för termin och alla de moment som ingår, inklusive den kliniska praktiken.

Genom rundvandring i en fiktiv hjärtpatients fotspår fick de se delar av sjukhuset. Akutmottagningen med akutrum, akutvårdsavdelning, hjärtintensivavdelning, angiolab och klinisk fysiologi besöktes på patientens resa för att få ballongvidgning av förträngt hjärtkärl och sedan ultraljudsundersökning. I verkligheten sker detta i högt tempo.

– Tid är muskel, förklarade Jan-Erik Karlsson, medan han förklarade de olika insatser som görs, visade EKG och ställde testfrågor.

Dags byta studieort

För de drygt 25 studenterna är det snart dags att byta studieort och börja sökandet efter bostad.

– Jag gillar Jönköping. Jag har studerat här tidigare. Då läste jag Internationellt arbete på Jönköping university, säger Vian Jaf.

Sedan började hon istället läkarutbildning i Litauen, men läser just nu i Linköping, innan det är dags för Jönköping nästa år, en stad som var hennes förstahandsval.

– Läkare hade jag inte tänkt på att bli tidigare, men jag har alltid velat hjälpa människor på ett eller annat sätt, och jag är intresserad av psykiatri. Nu är jag allmänt taggad för att se hur utbildningen funkar i Sverige och hur vi blir bemötta här, säger hon.

”Verkar vara bra stämning här”

För Thomas Rönnmark var Jönköping också ett förstahandsval, och introduktionsdagen stärkte hans känsla.

– Det verkar vara en bra stämning här. Det märker man på hur personalen hälsar på varandra och pratar med varandra, säger han.

För Emil Nilsson blir studieort Jönköping lite av hemmaplan.

Föräldrarna bor i Mullsjö

– Mina föräldrar bor i Mullsjö, vilket är en fördel. Det känns också som om ledningen för utbildningen engagerar sig och bryr sig om oss, säger han.

För Bana Ilo och kompisen Kjellina Pettersson har förstås höga förväntningar på Jönköping.

– Vi vill att det ska bli en bra utbildning, säger de.

Kjellina kommer från Hagfors i Värmland och valde också Jönköping i första hand:

– Jag har en del kompisar som pluggar här, och så är min farmor härifrån så vi har en del släktingar här.

MIKAEL BERGSTRÖM

Läs mer:

Jönköping blir studieort för läkarutbildning