Psykiatriska vården och omsorgen anställer utbildade peer support

En grupp människor står vid ett ståbord
Dags för peer support och tänkbara arbetsgivare att mötas. Madicken Olofsson, Gränna,peer support , Carolina Väisänen, Mullsjö,peer support , Carolina Sjölander, Värnamo, peer support, Helena Fager, psykiatriska kliniken Höglandssjukhuset, Marcus Nylander, socialtjänsten Eksjö kommun samt Luis Björnholm, Nässjö, peer support, fick en pratstund medan ”speeddating” mellan peer support och arbetsgivarna pågick för fullt. Foto: Mikael Bergström
En grupp människor står vid ett ståbordTre kvinnor och en man står och tittar upp i kameranGruppbild på människor som håller upp diplom

Efter fem veckors utbildning är nu elva personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa klara för projektanställningar som peer support inom den psykiatriska specialistvården i Region Jönköpings län och den kommunala omsorgen för att med sin egen erfarenhet vara ett stöd för patienter och brukare.

Alla har vi vår egen erfarenhet, vårt eget helvete bakom oss. Nu vill jag istället försöka hjälpa andra, så att de inte ska hamna där jag gjorde, säger Luis Björnholm från Nässjö.

Han är en av de elva personer som under våren deltagit i utbildningen till peer support, personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, som ska anställas inom den psykiatriska hälso- och sjukvården och kommunala omsorgen.

– Jag har haft sju-åtta år av bland annat depressioner, psykoser och hallucinationer. Jag har flera gånger rekommenderats inläggning, men inte velat göra det på grund av min stolthet – jag ville klara mig själv utan hjälp.

Hans sjukdomsperiod ligger nu ett antal år tillbaka i tiden, och han har de senaste åren föreläst om sin sjukdomstid i olika utbildningssammanhang. Tipset om utbildningen till peer support ser han som en fullträff.

Dela erfarenhet och hjälpa

– Jag blev jätteglad. Det är inte i många jobb man får chansen att dela med sig av sin erfarenhet – och hjälpa andra.

Efter en fem veckor lång utbildning på halvtid är han nu beredd att söka en av de tjänster som kommer att finnas inom Region Jönköpings läns psykiatriska specialistvård, och i kommunerna Eksjö och Jönköping.

En av de sista dagarna på utbildningen var det därför en träff där alla de aktuella arbetsgivarna fanns på plats för att berätta om sina respektive medarbetare och genomföra ”speeddate” på fem minuter med de peer supporters som var intresserade av respektive arbetsplats.

– Jag tyckte det gick bra, även om det är ett konstigt sätt att göra anställningsintervju på. Men detta var en förtest inför de ”riktiga” intervjuer som blir sedan, säger Luis Björnholm.

”Väl utformad utbildning”

Carolina Väisänen från Mullsjö och Carolina Sjölander från Värnamo är också mycket nöjda med utbildningen.

– Den har varit jättebra. Väl utformad med olika delar som vi har nytta av, som till exempel återhämtningsstjärnan och Motiverande samtal, säger Carolina Väisänen.

– Jag hittade utbildningen via Arbetsförmedlingen och sökte. Det lät jättespännande och intresset har vuxit under utbildningen. Det är nytt och spännande och jätteroligt att få vara med och forma en ny verksamhet. Vården och vi har olika roller, men samma mål. Det handlar om att delge andra sina strategier och tillsammans komma fram till vilka strategier som passar. Alla människor har en inneboende potential, säger Carolina Sjölander, som längre tillbaka har fått hjälp för ångestproblematik och depressioner.

”Viktig del i klinikens utveckling”

Psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset har planerat att anställa två peer supporters. Vårdenhetschef Helena Fager fanns på plats för att berätta om klinikens verksamhet och ha ”speeddate”.

– Det kommer att betyda jättemycket och vara en viktig del i klinikens utveckling. Vi arbetar mycket med personcentrerad vård, och med peer support blir det ”på riktigt”. En peer support kan vara länken mellan vården och patienten, vara hoppingivande och göra det lättare för en patient att öppna sig. Peer support kan också ta tillvara patientens synpunkter och önskemål. Vi måste hela tiden fråga våra patienter om vi gör rätt saker och få in fler perspektiv i vårt utvecklingsarbete, säger Helena Fager.

Eksjö kommuns socialtjänst kommer att anställa en peer support.

”Mer individuella kontakter”

– Jag blev jätteimponerad i de korta intervjuerna. En peer support kan hjälpa oss med en knuff i ryggen för mer fokus på våra deltagare. Vi har en verksamhet dit människor kommer frivilligt. Ibland korta kontakter, ibland över flera år. Men det bygger mycket på gruppverksamhet, och här kan peer support gå in med mer individuella kontakter, säger Marcus Nylander från stöd- och återhämtningscentrum.

Nu ska önskemålen från peer support och de olika arbetsgivarna matchas ihop och följas av mer traditionella anställningsintervjuer. Innan midsommar ska anställningarna vara klara.

– Den här dagen har varit jättespännande och vi har uppnått det vi ville, säger Sara Thil, FoU-ledare på Kommunal utveckling och Marita Holm Löv, verksamhetsutvecklare vid psykiatriska kliniken, Värnamo sjukhus, som leder detta samverkansprojekt mellan Region Jönköpings län och länets kommuner.

MIKAEL BERGSTRÖM

Läs mer:

Den psykiatriska vården får medarbetare med egen erfarenhet