Sjukvård i hemmet byggs ut i Nepal

En man med en lap-top i handen
Läkaren Bishal Dhakal har under nio år byggt upp Health-at-home i Nepal. På Mikrosystemfestivalen berättade han om hur detta första system för sjukvård i hemmet i Nepal fungerar. Foto: Mikael Bergström

Mikrosystem var ett okänt begrepp för doktor Bishal Dhakal i Katmandu, Nepal. Men det visar sig att det integrerade hemsjukvårdssystem som han byggt upp sedan nio år har stora likheter med den process som pågår i Sverige och i Region Jönköpings län.

– Jag är läkare, rebell och social entreprenör som utmanar sjukhusen. Att vara hemma är bättre, så varför ska jag vara på sjukhus, säger Bishal Dhakal, som under nio år byggt upp ”Health-at-Home”, Nepals första organisation för sjukvård hemma.

I huvudstaden Katmandu med fem miljoner invånare, finns tre olika enheter, i övriga större städer i Nepal finns det också enheter.

Gör hembesök

– Vi har ett callcenter där människor med olika funktionsnedsättningar arbetar. Vi har cirka 300 medarbetare anställda i våra team. När en patient ringer åker vi hem för en konsultation. Men vi kan också göra konsultationer via internet. Men vissa behandlingar gör vi inte, som akutsjukvård och intensivvård. Men vi samarbetar med olika sjukhus, säger doktor Bishal Dhakal.

Han visar företagets hemsida, med ett stort utbud av kontakt med eller hembesök av läkare, sköterska, fysioterapeut, hemleverans av läkemedel, provtagning hemma, med mera. Här finns också all statistik över de vårdinsatser som har gjorts sedan starten, som antalet läkarbesök, körda mil med mera.

– Här finns allt du kan behöva, säger han.

Via nätet kan han också följa var hans olika team befinner sig och vilka insatser de gör för olika patienter.

”Vi tänker på samma sätt”

Bishal Dhakal är då och då ute i världen och föreläser om det system han byggt upp i Nepal. På en konferens i Singapore mötte han Göran Henriks, utvecklingschef i Region Jönköpings län, och fick höra talas om Mikrosystemfestivalen.

– Jag har alltid haft svårt att hitta andra människor som tänker som jag. Nu har jag gjort det. Tänk att ni här i Jönköping tänker på samma sätt som jag gör, och arbetar med samma mål, att hjälpa mänskligheten. Jag har kommit ”hem”, säger han med ett skratt.

Att ett högteknologiskt system med sjukvård i hemmet finns i Nepal överraskar många på hans föreläsningar.

– De tror att Nepal är fattigt och utan idéer. Därför skapar vårt arbete en positiv bild av utvecklingen i Nepal, säger han.

MIKAEL BERGSTRÖM