Torbjörn gjorde film om vännens kamp för att segla igen

En man och en kvinna står i en mörk biosalong med vinjettbild till filmen Kapten Anders bakom sig
Filmaren Torbjörn Berlstedt följde sin vän Anders Lehman i Köpenhamn under fyra år. När det var dags för premiärvisning av filmen Kapten Anders fick han hjälp av Region Jönköpings läns filmutvecklare Anna Rydell. Foto: Mikael Bergström
En man och en kvinna står i en mörk biosalong med vinjettbild till filmen Kapten Anders bakom sigEn man står på scenen med mikrofon i handenTvå män och en kvinna tittar in i kameran

1999 förändrades livet totalt för Köpenhamnsbon och seglaren Anders Lehman, som förlamades från halsen och nedåt efter en olycka. Hans stora mål blev att konstruera en segelbåt möjlig att segla själv. Den långa processen följdes av vännen och släktingen, journalisten Torbjörn Berlstedt i Jönköping. Nu har filmen om Kapten Anders haft premiärvisning, arrangerad av Region Jönköpings län.

Slutscenerna när Anders Lehman helt själv seglar den stora båten i Öresund, sittande i sin rullstol på en rörlig plattform, möts av en lång applåd av den inbjudna publiken.

För den seglingsintresserade Anders Lehman lyckades med sitt projekt att skapa en segelbåt som går att manövrera enbart med huvudrörelser.

Och Torbjörn Berlstedt hade genomfört den första offentliga visningen av filmen som han slitit med i så många år, med otaliga resor till vännen och släktingen Anders i Köpenhamn, och tvivel på sin egen förmåga som filmare.

Bröt nacken vid bad

Torbjörn var med den där gången 1999 när ett helt gäng dök i vattnet för att bada i Köpenhamn och Anders Lehman bröt nacken. Men det kom att dröja fem år innan de träffades igen, först på ett bröllop och sedan på en släktfest där Anders berättade om sina planer på att köpa och bygga om en segelbåt, möjlig att segla för honom som totalförlamad – först i världen!

– En galen idé, som man bara ser i dokumentärer, sa någon på festen. Jag blev fast besluten att göra en film och Anders sa ja till att följa hans projekt. Jag har länge haft i bakhuvudet att jag skulle vilja göra en film, säger Torbjörn Berlstedt som har en bakgrund från TV4 i Jönköping och Halmstad i kanalens barndom på 1990-talet, innan han blev tidningsjournalist på Jönköpings-Posten.

Många resor till Köpenhamn

Med en analog begagnad filmkamera blev det från 2007 och fyra år framåt många resor till Köpenhamn för att följa Anders Lehman i olika miljöer. Såväl hemma med assistenter som besök på sjukhus och besök av tidigare flickvän, och inte minst när han på plats följde arbetet med att anpassa segelbåten till sina förutsättningar för att navigera.

2011 var det dags för slutscenerna när Anders Lehman gav sig ut och seglade i Öresund, helt ensam i en båt som fungerade som tänkt att manövrera.

Sedan fortsatte den stora processen att skapa en film.

– Jag hade nästan hundra timmars filmmaterial. Det tog flera månader att gå igenom materialet. Jag skrev manus på manus.

45 minuters berättelse om mål och vänskap

2014 var filmen färdigklippt med pålagd musik med mera. Slutresultatet blev en 45 minuter lång berättelse om Anders Lehman och hans mål, men speglar också det starka vänskapsband som växte fram mellan Torbjörn och Anders. Till sin hjälp hade han profersionelle filmaren Anders Löfstedt, från Jönköping men bosatt i Köpenhamn.

Men någon visning blev det aldrig. Filmen kom istället att hamna på ”hyllan” i tre år, som Torbjörn Berlstedt uttrycker det.

– Jag tyckte att filmen blev rätt bra, men efter att ha fåt nej från de TV-kanaler jag kontaktade, tappade jag självförtroendet.

Men nu, efter en sista finputs, med professionell hjälp av Jonatan Nilsson och Johan Leidefors, var det dags att arrangera den första visningen för inbjudna gäster med hjälp av Region Jönköpings läns filmutvecklare Anna Rydell.

”Film det viktigaste jag vet”

Torbjörn Berlstedt själv var mycket nöjd när premiärnerverna släppt.

– Det är sjukt svårt att göra film, men samtidigt det viktigaste jag vet, och fantastiskt kul. Jag är jättestolt, glad och nöjd att jag kommit så här långt, och jag har tankar på fler filmer framöver.

Anders Lehman hade förstås fått se filmen i förväg.

– Han var överraskad över vinkeln, tyckte den var djärv och fantastiskt välgjord film.

Han skickade en filmad hälsning eftersom  ett sjukhusbesök hindrade honom från att komma till Jönköping. Istället fanns hans föräldrar Sven och Margit på plats och berättade om sonens planer att segla på Atlanten.

Budskap till nutidsmänniskan

Och premiärpubliken behövde inte tveka om filmens budskap: Du klarar mer än du tror.

– Det handlar också om att nutidsmänniskan som är stressad av statusjakt och prestationsångest måste tänka om. Du ska inte hänga upp dig på småsaker, det gör bara att du går sönder, säger Torbjörn Berlstedt.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot: Filmen Kapten Anders finns att se på hemsidan berlstedtstoryline.com samt youtube.

Läs mer: 

Region Jönköpings län stöttar filmkulturella insatser