Med drop-in ökar vi tillgängligheten för vaccination mot covid -19

Med drop-in ökar vi tillgängligheten för vaccination mot covid -19

vaccinationssprutor
Det finns för närvarande gott om vaccin mot covid -19 och utöver bokningsbara tider öppnar vårdcentraler upp för drop-in. Foto: Johan W Avby

Många av våra vårdcentraler öppnar nu upp drop-in-tider. Har du ännu inte vaccinerat dig behöver du alltså inte boka en tid.

- Vi är nu inne i slutspurten för den så kallade fas 4, alltså den breda vaccinationen av allmänheten, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare. Nu avgör vi hur hösten blir. Det finns inget effektivare sätt att skydda sig mot covid-19 eller att undvika att smitta andra. En hög vaccinationstäckning är vägen till minskade restriktioner och ett friare liv med resor och socialt umgänge.

- Har du ännu inte vaccinerat dig så gör vi det nu ännu lättare för dig, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare.

Region Jönköpings läns uppdrag är att erbjuda alla invånare som är 18 år eller äldre en första dos vaccin senast 19 september. Hittills har cirka 80 procent av alla invånare från 18 år och uppåt fått en första dos eller har en bokad tid.

Drop-in

Målet är nu att så många som möjligt av de ovaccinerade ska få en dos och därför öppnar många vårdcentraler upp drop-in-tider på kvällar och helger under vecka 36 och 37.

Från och med nu kan du även ta dos 2 under drop-in-tiderna. Det ska då ha gått fem veckor sedan du fick dos 1.

Tider på 1177.se

Tider och platser uppdateras löpande. Här hittar du dem: Drop-in-vaccination mot covid-19 i Jönköpings län - 1177 Vårdguiden(Extern länk)

Informationsbrev i områden med lägre vaccinationstäckning

Region Jönköpings län arbetar också för att öka vaccinationstäckningen i områden där den är lägre. Alla invånare över 18 år i fem områden med låg vaccinationstäckning i Jönköpings län kommer i veckan att få ett brev på posten med information om hur och när vi erbjuder vaccinet. Det kommer självklart att finnas drop-in-tider även i dessa områden. Det gäller vissa stadsdelar inom Tranås, Nässjö och Gislaved, samt delar av Öxnehaga, Råslätt och Ekhagen i Jönköping.

Utöver detta arbetar våra hälsokommunikatörer aktivt i områdena, där de ger invånarna muntlig och skriftlig information om vaccinet och hur man vaccinerar sig. De kan även hjälpa till att boka in tid.

- Vi har nu mer vaccin än någonsin tidigare så har du inte tagit sprutan så är det nu lättare än tidigare att göra det, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare.

Kontakt:

Malin Bengnér, smittskyddsläkare, och Jonas Almgren, vaccinsamordnare, nås via presstjänst på 010-242 40 30, eller press@rjl.se