Energikällan - så funkar Sveriges energisystem
Energikällan – så går det till
Förståelse för energisystemets komplexitet och hållbara lösningar är avgörande för samhällets tillväxt och utvecklingen i din kommun. Utbildningen ger dig kunskap om energikällor, hur systemet hänger ihop och vad som behöver hända för att möta kommande utmaningar. Kunskaperna kommer hjälpa dig att fatta kloka beslut som gynnar både din kommun, energisystemet och vår miljö.
Energikällan är uppdelad i ett antal mindre avsnitt för att du ska kunna göra en del i taget när det passar dig. Utbildningen består av filmer, bilder och texter. Efter varje avsnitt i utbildningen hittar du en reflektionsfråga som du kan fundera vidare på.
Stort lycka till!
Just nu finns del 1 av Energikällan publicerad, del 2 och 3 kommer att publiceras under 2025.
Avsnitt 1 - Vad är ett energisystem?
Ett energisystem – vad menar man med det egentligen? Vad ingår och hur är det uppbyggt? Hur ser energisystemet ut här i Sverige? Det är frågor du får svar på i första avsnittet av Energikällan.
Reflektera!
Hur skulle du beskriva ett energisystem?
Avsnitt 2 - Hur funkar elsystemet?
Hur är elsystemet uppbyggt? Hur produceras, transporteras och prissätts elen? Och varför är elen så central i diskussionen om Sveriges energisystem? Se avsnitt 2 av Energikällan för att få svaren.
Reflektera!
Vad tar du med dig för ny kunskap om elsystemet?
Avsnitt 3 - Energisystemets evolution
Vad har egentligen gjort att vårt energisystem ser ut som det gör idag? Vad är det som har drivit på utvecklingen och vilka utmaningar har vi framför oss? Dyk in i avsnitt 3 och lär dig mer om hur energisystemet har utvecklats de senaste 50 åren.
Reflektera!
Vilka viktiga beslut tror du behövs för att skapa framtidens hållbara energisystem?
Avsnitt 4 - Från fossilt till förnybart
I avsnitt 4 av Energikällan kikar vi på varför skiftet från fossila bränslen till förnybar energi påverkar vårt energisystem så mycket.
Reflektera!
Vilka är de viktigaste nycklarna för att gå från fossilt till förnybart tror du?
Avsnitt 5 - Hur mycket mer el behövs egentligen?
Hur mycket är en TWh?
För att förstå hur mycket mer el som kommer behövas i och med omställningen och elektrifieringen av vårt samhälle behöver du få koll på enheterna för energi. Omvandlingen från 1 Terawattimme (TWh) till Kilowattimmar (kWh) ser ut så här:
1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kWh
Så man kan säga att 1 TWh är ungefär lika mycket som 50 000 villors årsanvändning av energi.
Olika scenarier för år 2050
Bilden visar olika scenarier för ett framtida behov av el.
Det är en tydlig skillnad på olika scenarier där elektrifiering och elanvändning främst beror på industrins utveckling och behov. Scenarierna påverkas också av möjligheterna och behoven av energieffektiviseringar. Prognoser visar att vi kan spara 20–25 TWh av Sveriges elanvändning genom energieffektiviseringar, främst inom industri-, fastighets- och bostadssektorn.
Stora förändringar i energisystemet oavsett scenario
Oavsett vilket scenario av elbehov som utvecklar sig, står det klart att energisystemet genomgår betydande förändringar. Under lång tid har både användningen och tillförseln av energi varit relativt stabil, men nu sker betydande förändringar. Elektricitet blir allt viktigare i energisystemet och förväntas vara den dominerande energibäraren år 2050. Användningen av fossila bränslen förväntas minska rejält fram till år 2050, och det är takten för elektrifieringen som kommer vara avgörande för minskningen.
Industrins påverkan på energisystemet
Industrin spelar en central roll i den ökande användning av elektricitet.
Industrisektorn kommer att genomgå betydande förändringar fram till år 2050. Industrin ställer om och använder i större utsträckning el i stället för fossila bränslen. Elanvändningen inom industrin ökar ytterligare genom etablering av nya industrier som produktion av fossilfritt stål, batterifabriker, tillverkning av elektrobränslen samt förädling av råvaror inom Sverige. Dessa verksamheter är energiintensiva, och tillsammans med en utökad elektrifiering inom andra sektorer leder det till en markant ökning av den totala elanvändningen. I samtliga scenarier pekar Energimyndigheten på produktionen av vätgas genom elektrolys som den primära drivkraften bakom den ökade elanvändningen. I det mest progressiva scenariot förväntas den totala elanvändningen öka från 134 TWh år 2020 till 349 TWh år 2050.
Elanvändningen ökar i hela landet
Med en förväntad ökad elanvändning i hela landet kommer det genomföras stora förändringar av energisystemet fram till 2050.
I samtliga scenarier som är framtagna är det stora osäkerheter i exakta siffror men alla scenarier utgår ifrån att elanvändningen ökar. I norra Sverige ökar behovet av el kraftigt till 2050, det ändrar hur elen flödar i Sverige eftersom norra Sverige idag till stor del försörjer södra Sverige med el.
Bilden visar elproduktionen idag i de olika elområdena samt hur stor elanvändningen är idag och hur den förväntas se ut år 2050. Södra Sverige kan framåt inte räkna med att få sin el från norra Sverige utan behöver öka sin produktion av el för att bli mer självförsörjande.
Reflektera!
Vad innebär en ökad elanvändning i norr för din kommun?
Avsnitt 6 - Så hänger allt ihop
Varför exporterar vi el när vi själva behöver den? Varför stiger elpriserna? Hur hänger Sveriges energisystem egentligen ihop med Europa? I det här avsnittet förklarar Oskar Sundholm mer om EU:s och Europas påverkan på vårt energisystem.
Reflektera!
Vad tar du med dig om hur vårt energisystem hänger ihop med Europas?
Vi vill veta vad du tycker
Vi vill gärna höra vad du tycker om Energikällan och vad vi kan göra ännu bättre till del 2 och 3, skicka gärna dina tankar till oss.
Kontakt:
Vi har eftersträvat att informationen i denna utbildning ska vara korrekt. Trots våra strävanden kan innehållet vara ofullständigt och/eller felaktigt. Gör oss gärna uppmärksamma på eventuella fel du hittar.
Loggor
Utbildningen har tagits fram inom projektet EFFEKT som delvis finansieras av EU-medel.