Antibiotika - Bara när det behövs

Läkare Antonio Rivas Mouteira
Läkare Antonio Rivas Mouteira skriver ut antibiotika - bara när det behövs. Foto: Mats Andersson

knapp, quiz antibiotikakunskap

Du och vi befinner oss på en resa tillsammans. En resa som handlar om antibiotika. Eller snarare om att minska själva användningen av antibiotika.

”Vi” är förresten alla oss som jobbar på Vårdcentralerna Bra Liv.  Och ”du”, ja, du är du. Du är en glad och busig mormor. En vabbande 36-årig pappa. Du är lärare, bussförare, pluggar sista året på högskolan, jobbar extra i klädbutiken, pensionär, kock, ekonom, rörmokare och backendare. Du är en av de som någon gång besöker Bra Liv när du blivit hostig, har ont i en tå eller fått en envis feber som inte riktigt ger med sig.

Sedan 2012 har vi pratat om ”Antibiotika. Bara när det behövs!” Det har gett resultat. Antibiotikautskrivningen har nästan halverats i vår region under de här åren. Och det utan att andelen personer med infektioner har ökat. Effekterna? Vi minskar risken för att skapa fler antibiotikaresistenta, farliga bakterier i världen. Du slipper slå ut dina egna nyttiga mag- och tarmbakterier. Och förhoppningsvis undviker du krånglet och kampen med att få din tvååring att svälja medicinen i onödan.

Kan vi minska behovet av antibiotika ännu mer? Ja. Tvätta händerna ofta. Hosta och nys i armvecket. Stanna hemma när du är sjuk. Använd aldrig antibiotika utan recept. Köp aldrig antibiotika via nätet utan recept. Köp aldrig antibiotika receptfritt när du är utomlands. Släng aldrig gammal antibiotika i soporna eller i toaletten – lämna alltid in den till apoteket.

Tack till dig för att du har lyssnat under åren. Tack för att du har tagit till dig budskapet. Tack för din omtanke och din empati. Tack från oss på Vårdcentralerna Bra Liv.

Psst! Du kan alltid prata med oss om du har frågor eller är orolig. När vi inte har öppet så vänder du dig till 1177. 

Läs mer om antibiotika