Om skolan

Flygbild tagen på sommaren som visar Värnamo folkhögskolas huvudbyggnad, lektionshuset Julias hus samt omkringliggande trädgård.
Värnamo Folkhögskola ligger i en härlig miljö ett stenkast från centrala Värnamo Foto: Anders på Exifoto

Rektorn har ordet: Värnamo Folkhögskola – en dag utan skratt är en förlorad dag

Värnamo Folkhögskola har en lång historia (pdf-fil, 14857 kB). Redan 1876 slogs portarna till skolan upp. Sedan dess har deltagare från när och mer fjärran tillbringat sin studietid hos oss. När vi har förmånen att träffa dem senare i livet brukar en sak återkomma i samtalet - tiden på Värnamo Folkhögskola var den bästa tiden i deras liv.

Värnamo Folkhögskola har ett brett utbud av kurser på grundskole-, gymnasie- och eftergymnasial nivå. Vi har plats för cirka 200 deltagare på fem olika kurser. Hos oss kan du studera på fritidsledarutbildning, socialpedagogutbildning, textilakademin, baskurs med olika profiler och allmän kurs på någon av våra profiler.

Värnamo Folkhögskola har en hälsoprofil. Detta genomsyrar skolans verksamhet på många olika sätt. Det handlar om att hälsoperspektivet väger tungt i alla våra kurser, och om att alla nya deltagare erbjuds ett hälsosamtal. Vi har ett trevligt bibliotek och tidningsrum där du kan läsa, plugga eller bara vara. I vår matsal står ekologiska matvaror i fokus och vi är mycket noggranna med matens näringsinnehåll och att minska matsvinnet. Skolan erbjuder även en variation av fysiska aktiviteter, där vår egen fräscha idrottshall med tillhörande gym, utegym, gräsplan och volleybollplan utgör en viktig del.

Det viktigaste kanske ändå är den gemenskap och de sociala och kulturella aktiviteter som anordnas på skolan och där våra kursdeltagare tar ett stort ansvar. Här anordnas bland annat julshow, sommarshow, grillning med våra grannar, må-bra-dagar, teaterpjäser, utställningar, engagerande föreläsningar och många andra större och mindre arrangemang. Vi är övertygade om att allt detta skapar en stark gemenskap och trivsel som går över utbildningsgränserna. Detta är i allra högsta grad hälsa.

Skolan ligger i Värnamo på gångavstånd från Värnamo centrum och järnvägsstationen, men samtidigt nära till fritids- och strövområden. Skolans internat har plats för drygt 60 boende, varav drygt hälften på Bokullen i anslutning till våra utbildningslokaler och 24 i Engsbo, ett nybyggt elevhem. Skolan har god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Hela skolans verksamhet är alkohol och drogfri samt partipolitiskt och religiöst neutral.

Vår huvudman är Region Jönköpings län som borgar för en långsiktig och trygg verksamhet.

Värnamo Folkhögskola vill vara en skola och en mötesplats där alla får möjligheter att växa. Det kan ske genom att vi visar varandra ömsesidig respekt. Det är de demokratiska värderingarna som skolans grund vilar på. Inflytande, delaktighet och ansvar från våra deltagare är verktyg för att skapa ett livslångt lärande. Detta så att du kan se tillbaka på din tid på Värnamo Folkhögskola som din bästa tid i livet.

Välkommen till oss!

Emil Alm, rektor