Krönikor - Må bra
På Vårdcentralerna Bra Liv jobbar vi för ett hälsosamt liv med fysisk aktivitet och sund livsstil i fokus.
Jan-Olov Johansson är läkare, föreläsare och krönikör som brinner för frågor om livsstil och fysisk aktivitet.
Intresserad av att Jan-Olov kommer till er organisation/förening och föreläser? Kontakta Vårdcentralerna Bra Liv för mer information.
E-post: vardcentralernabraliv@rjl.se
Nedan delar Jan-Olov med sig av tips, tankar och funderingar kring hälsa och fysisk aktivitet.
Jan-Olov reflekterar - krönikor
Krönika: Tankar inför kommande helger
Enligt många enkäter är hälsa eller frånvaro av sjukdom det som människor värdesätter högst.
Krönika: Är livet elektrokemiska processer?
Flera av de senare artiklarna i denna Må bra-serie har handlat om arv och miljö, där jag försökt förklara hur DNA i våra gener samverkar med miljöfaktorer bland annat via budbäraren M-RNA i framställningen av miljontals proteiner - livets byggstenar.
Krönika: Vanlig, normal människa
Vad som är normalt kan ifrågasättas på många sätt. Enligt ordböckers definition är det ett statistiskt begrepp – det som är vanligast förekommande eller ligger nära genomsnittet i en normalfördelning. Det kan också vara det som uppfattas som acceptabelt eller typiskt inom en viss grupp eller samhälle.
Krönika: Nya levnadsvanor ökar cancer hos unga
Att drabbas av cancer är sannolikt bland det värsta som kan hända en person. När yngre insjuknar upplevs det ännu värre.
Krönika: Arv och miljö
Är det oundvikligt att man inte kan göra något åt vilka gener man ärver av sina föräldrar?
Krönika: Arv
Vad är liv? Både hos människor, djur och växter styrs våra livsprocesser av DNA i kromosomerna. Idag kanske DNA mest förknippat med brottsutredningar och släktforskning.
Krönika: Råd till motionärer
Jag har tidigare skrivit om elitidrottens, nackdelar speciellt med tanke på hjärtbiverkningar. Men det finns mängder av bevis av nyttan av måttlig fysisk aktivitet - alltså motion. Den som lever ett stillasittande liv löper totalt sett störst risk för både sjukdomar och plötslig hjärtdöd.
Krönika: Elitidrott en hälsofara?
Fotbolls-EM ärv just avslutat och nu pågår OS i Paris. För de flesta är elitidrott en underhållning förenat med spänning och engagemang.
Krönika: Kroppens krigsmakt
”Doktorn sa att dä va en inflammation” är ett påstående som man ofta får höra. Men vad menas med en inflammation?
Krönika: Inflammation och livsstil
Vår moderna livsstil med stillasittande, sömnbrist, miljögifter, tobak och fetma tolkas av immunförsvaret som främmande fiender som ska bekämpas.
Krönika: Hälsosamt att vara utomhus
För 200 år sedan bodde ca 90 % av befolkningen på landet, medan idag är det helt tvärtom. Urbaniseringen ökar generellt i hela världen.
Krönika: Sömnbrist jämförbart med onykterhet som olycksfallsrisk
Eftersom hjärnan inte är någon outtröttbar maskin drabbas den av utsläckningsepisoder eller s.k. lapses, om inte vilobehovet tillgodoses. Man tror att sådana lapses kan ligga bakom olyckor exempelvis kärnkraftskatastroferna i Harriburg och Tjernobyl samt förlisningen av oljesupertanken Exxon Valdez.
Krönika: Kan äldre bygga muskler?
I genomsnitt utgör muskler mer än en tredjedel av kroppsvikten och minskar till hälften från 30 till 90 år.
Krönika: Hur orka med arbetet?
Människor med tunga jobb, t.ex. inom byggbranschen, orkar sällan arbeta fram till 65 år. Nu är ju dessutom den nya pensionsåldern höjd till 67 år. Frågan är om det finns möjlighet att förbättra arbetsmiljön så att fler kan fullfölja ett helt arbetsliv?
Krönika: Muskelarbete och askungeteorin
Våldsamma protester har rapporterats från Frankrike mot höjd pensionsålder från 62 till 64 år. Bland orsakerna nämns sämre ork att klara av jobben och risk för ohälsa.
Krönika: Vad händer när skärmar ersätter lek och rörelse?
Under den senaste tio-årsperioden har sjukdomar bland barn som allergier och diabetes ökat och den psykiska hälsan försämrats. Rapporter visar på mer psykosomatiska besvär, utslagning från skolan (hemmasittande), mobbing, självdestruktivitet och i värsta fall även självmord.
Krönika: Kan demens förhindras?
Jag tror att de flesta upplever mer glömska med ökad ålder. Många skämtar med uttrycket ”Alzheimer light”. Den tyske psykiatern som givit namn åt sjukdomen fann 1906 mikroskopiska ”klumpar” som tycktes förstöra nervceller i hjärnan. Dessa kallas nu ”plack” och innehåller ett förändrat kroppseget äggviteämne amyloid.
Krönika: Nyårslöften handlar ofta om att ändra vanor
Så har 2022 försvunnit till minnenas och historieböckernas värld. Många uppfattar ett nytt år som fyllt av nya möjligheter.
Krönika: Vara aktiv trots depression
Våra levnadsvanor och särskilt hur mycket vi rör oss spelar stor roll för hälsa och sjukdom.
Krönika: Läkemedel på gott och ont
Sjukvårdens uppgifter är i första hand att försöka bota och lindra. Om detta är omöjligt - att trösta och även förebygga/förhindra ohälsa.