Krönika: Arv

DNA-spiral
Foto: Pixabay

Vad är liv? Både hos människor, djur och växter styrs våra livsprocesser av DNA i kromosomerna. Idag kanske DNA mest förknippat med brottsutredningar och släktforskning.

Alla arter har olika antal kromosomer. Nyligen publicerades uppgifter om att en ormbunke har rekordhöga 1200 i antal.  Varje cell hos människan har normalt 46 kromosomer med totalt cirka 20.000 gener bestående av en dubbelsträngad DNA spiral. I cellerna finns "kemiska fabriker" där gener kan liknas vid ritningar för tillverkning av proteiner främst  signalsubstanser, enzymer och hormoner som i sin tur bildar tusentals olika , som avgör hur våra kroppar fungerar med ett signalsystem till cirka 200 olika celltyper.

Man undrar över hur varje cell i kroppen som har likadana kromosomer kan få olika egenskaper? Förklaringen är att generna är aktiva eller avstängda (on – off) beroende omgivande miljö.

En omogen stamcell, som finns i exempelvis navelsträngen, har potential att utvecklas till allting beroende på var den placeras. Det har också visat sig att t.ex. svält i fosterlivet ändrar genernas funktion för framtiden, vilket ökar risken för övervikt och diabetes.

Evolutionens syfte är att de som är bäst anpassade lever vidare. Detta har medfört att vid födelsen finns nedärvda förprogrammerade funktioner för hur organismen ska överleva och fortplanta sig.

Det som ärvs är både bestämda egenskaper och mer speciella reaktionssätt. Våra levnadsvanor påverkar kroppen och de minsta beståndsdelarna i cellkärnorna. Visst är det hoppfullt att vi har möjlighet att förändras!

 

TEXT: Jan-Olov Johansson - läkare, föreläsare och krönikör