Krönika: Nya levnadsvanor ökar cancer hos unga
Att drabbas av cancer är sannolikt bland det värsta som kan hända en person. När yngre insjuknar upplevs det ännu värre.
Uppskattningsvis cirka 65.000 personer i Sverige får cancer årligen och 90 % av de som drabbas är över 50 år.
Enligt amerikanska forskare ökar dock antalet hos yngre än 50 år i hela världen. Ökningen syns främst för cancer i bröst och mag-tarmkanalen (munhåla, svalg, matstrupe, tjock och ändtarm). En förklaring uppges vara alkoholintag och våra matvanor med ökad vikt som följd. Den tidigare uppfattningen att alkohol är bra för hjärtat anses vara felaktigt.
Mer än varannan svensk är överviktig eller fet vilket tillskrivs mer stillasittande och processad eller industriellt tillverkad mat som chips, godis, pommes frites korv och söta drycker. Livsmedelsverket har nyligen föreslagit att vi bör äta mindre rött kött och charkprodukter, eftersom det finns starkt vetenskapligt stöd för koppling mellan köttkonsumtion och tarmcancer.
Vad ska vi då äta i stället? Vad är hälsosam mat? Rekommendationerna är som tidigare mer grönt, frukt och bär. Dessutom mer baljväxter som bönor, ärtor och linser som innehåller mycket protein, fibrer, mineraler såsom järn samt många vitaminer.
En uppgift anges att om vi bara följde kostråden till 20 % skulle nära 5000 dödfall i hjärtinfarkt, stroke, diabetes typ 2 och cancer förhindras varje år. Sådana siffror är naturligtvis osäkra men att våra levnadsvanor betyder mycket kan inte förnekas. Men räcker kunskap för att förändra våra vanor?
TEXT: Jan-Olov Johansson - läkare, föreläsare och krönikör