Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Bootcamp H2020 2018, anmälan öppen

Logga Horisont 2020

Välkommen till Bootcamp H2020 2018. 27 november bjuder vi in till ännu ett träningstillfälle för att bli bättre på att söka EU-projekt.

Påverka cyklingen i länet!

cykelworkshop

Tisdagen den 9 oktober arrangeras en kostnadsfri dag i cykelns tecken på Elite Stora Hotellet i Jönköping. Dagen är uppdelad i två pass. Du kan välja att deltaga hela dagen eller del av dagen.

Plusenergiforum - anmäl dig nu!

Plusenergiforum 2018 - anmäl dig nu

Nu är det hög tid att anmäla dig till vår unika, regionala konferens Plusenergiforum som hålls på Elmia den 18 oktober.

Workshop: Så förbättrar du dina energitjänster

Gris med sladd i nosen

20 september arrangerar energikontoret tillsammans med Energieffektiviseringsföretagen en workshop om energitjänster.

Energi- och klimatrådgivare fokuserar på solel och hållbara transporter

Solel

Nu går landets kommunala energi- och klimatrådgivare ihop för att öka kunskapen om hållbara transporter och solel. Fram till hösten 2019 erbjuds privatpersoner, organisationer och företag fördjupad rådgivning av sin kommunala energi- och klimatrådgivning.

Biogas och el i första hand för Region Jönköpings län

Biogasbil tankar fordonsgas

I första hand biogas eller el, i andra hand etanol eller fossilfri diesel och i tredje hand laddhybridfordon. Så ska Region Jönköpings läns fordon drivas enligt den drivmedelsstrategi som regionstyrelsen beslutade om tisdag 12 juni 2018, att gälla från 1 juli.

Henrik vill att du väljer gasbil

Henrik Wallensten

Inte på länge har det funnits så många olika modeller av gasbilar att välja på. Bland de senare tillskotten finns Audi som under hösten 2017 lanserade A4 och A5 G-tron. Det är ett välkommet klimatsmart alternativ i premiumsegmentet. - Jätteroligt att det nu erbjuds klimatsmarta gasbilar i nästan alla segment, säger Henrik Wallensten.

Mer ekonomiskt stöd för energieffektivisering

Elmätare

Nu finns nya ekonomiska stöd för små och medelstora företag att söka för till exempel merkostnad vid energieffektivisering. Detta för att höja kompetensen hos personalen eller att ta in konsulthjälp och mycket mera.

Mäster Gudmunds minskar matsvinnet

Nonno på Mäster Gudmunds källare skrapar matrester från en tallrik

”Ät så mycket du vill, men släng så lite som möjligt”! Budskapet är tydligt på restaurangen Mäster Gudmunds Källare i Jönköping, du ska kunna äta dig mätt, men också bidra till att minska matavfallet - för klimatets skull.

Nysläppt broschyr! Gasbilar 2018!

Förstasidan på gasbilsbroschyren 2018. Biogasbil, blå Audi A4 Avant

Nu är den här, vår gasbilsbroschyr! 26 personbilsmodeller och fem modeller för lätta transporter! Ladda ned, eller beställ ditt ex hem till din brevlåda!

Workshop biogas till tunga transporter 20 april

Biogaslastbil på motorväg

Vilka är förutsättningarna för ökad användning av komprimerad (CBG) och flytande (LBG) biogas för interurbana godstransporter på väg i Jönköpings län? Det vill VTI i samarbete med Energikontor Norra Småland få redo på, och bjuder därför in företrädare för gas- och energibolag, fordonsleverantörer, logistikföretag, speditörer, transportköpare samt logistikområden i Jönköpings län till seminarium och workshop.

Träbyggnadsstrategi

Trähus

Var med i arbetet för ökat byggande i trä! En arbetsgrupp inom klimatrådet har tagit fram ett förslag på trähusbyggnadsstrategi för Jönköpings län.

Seminarium om Energilyftet i Munksjötornet

Energilyftet

Seminarium om hållbart byggande och med guidad visning i Munksjötornet.

Vi hälsar vår nye kollega Johan välkommen!

Johan Lundberg, ny på energikontoret

Energikontoret har det stora nöjet att hälsa Johan Lundberg välkommen. Idag började Johan hos oss som vår nye projektledare för energieffektiviseringsnätverk (EEnet), samt Noder för energikartläggningsstöd.

Pressmeddelande: Överenskommelse i länet möjliggör fördubblad efterfrågan på biogas

Buss som drivs med biogas.

Möjligheterna att använda biogas som drivmedel inom framtidens transportsektor i Jönköpings län är stora – det visar den utredning som Region Jönköpings län genomfört tillsammans med länets kommuner.

Så söker du EU-projekt

Bootcamp 2020

Välkommen till Bootcamp H2020 2.0, träning i att söka EU-projekt. Här får du information om Horisont 2020 utifrån energi, transport och hälsa, aktuella utlysningar samt hur Agenda 2030 blir viktig i sammanhanget. Du får även senaste nytt om Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Du kan också välja att delta i två olika kurser för att spetsa till din kompetens inom EU-finansieringens värld.

Ansvarsfulla företag kör hållbart

Annons med budskap Ansvarsfulla företag kör hållbart - välj biogas

Det finns stora möjligheter att välja transporter som inte bara gynnar klimatarbetet. Genom att välja biogas bidrar du till mycket mer än så - bland annat bättre luft och ett starkare lokalt näringsliv. Dessutom bygger företag ett starkare varumärke när hållbarhetsarbetet blir allt viktigare för att vinna nya kunder.

Hela RESAN intensifierar arbetet

Car Bike Port utanför Spira i samband med Plusenergiforum 2018-10-18.

November är här och julen närmar sig vilket på sätt och vis också markerar ett avstamp för Hela RESAN. Med en avklarad kick-off, ny projektledare vid rodret och en del initiala administrativa uppgifter bakom oss kan vi fokusera på det projektet verkligen handlar om – att möjliggöra hållbara tjänsteresor och arbetspendling i Jönköpings län! Men vad innebär då det egentligen? Jo, naturligtvis att kartlägga, sprida och ta fram koncept för hållbart resande såväl som att stötta upp redan befintliga åtgärder.

Vi söker utvecklingsorienterad Projektekonom med helhetssyn

Andreas pekar och säger: Bli vår kollega

Region Jönköpings län befinner sig i en spännande och omvälvande utvecklingsfas där ett väl utvecklat ekonomistöd är en viktig förutsättning för att kunna stödja verksamheten att nå sina mål. Område ekonomi söker nu en projektekonom med ett stort intresse för att utveckla och förbättra ekonomiprocesser. Du har ekonomisk utbildning på högskolenivå och yrkeserfarenhet inom området, samt erfarenhet från redovisning av EU-projekt.

Seminarium om lågenergibyggande

Energilyftet

Kostnadsfritt seminarium i Gislaved. Den 15 November kl 9-12.

Projektledare, Energieffektivisering

På Energikontor Norra Småland arbetar vi med energieffektiva företag, hållbart byggande och renovering samt hållbart resande och transporter. Vi är idag ett team på elva medarbetare som tillsammans har det stimulerande uppdraget att utveckla Jönköpings län inom dessa områden.

Presentationer från Plusenergiforum 2017

Mikael Karlsson, 2050 AB och forskare på KTH, berättar om varför alla åtgärder är samhällsekonomiskt försvarbara och att passivitet i klimatfrågan är dyrare.

Plusenergiforum 2017 hölls den 18 oktober. Presentationerna kommer att laddas upp vartefter vi får ok från föredragshållarna. Redan nu ligger några av dem uppe för nedladdning.

Plusenergiforum slår upp dörrarna

Logo PEF 17

Idag onsdag den 18 oktober är det dags för den andra upplagan av Plusenergiforum på Kulturhuset Spira i Jönköping. Det blir en heldag om förnybar energi, hållbarhet och energieffektivisering. Nästan 30 föredragshållare och 120 deltagare tar del av nyheter, forskning och goda exempel som hjälper länet att nå sina miljö- och klimatmål.

Medlemsmöte för energieffektiva företag

Medlemsmöte EEF

18 okt kommer Energieffektiviseringsföretagen ha medlemsträff i samband med Plusenergiforum på Spira.

Ny trafikplan för länssjukhuset Ryhov

Ryhov

Hela RESAN kommer att bidra med kunskaper kring hållbart resande i arbetet med ny trafikplan för länssjukhuset Ryhov.

Fossilfria upphandlingar - seminarium

seminarium fossilfri upphandling

Att ställa miljö- och klimatkrav i upphandlingar upplevs av många som både krångligt och dyrt. Men hur svårt är det egentligen, och måste det verkligen bli dyrare? Vårt upphandlingsseminarium ger svar på frågorna.