Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Tjänster för samåkning och bildelning

Samåkning och bildelning

Inbjudan till webbinarium om Tjänster för samåkning och bildelning

Tematräff om policies och riktlinjer i Vetlanda 30 januari

En person skriver på ett papper.

Tema policies och riktlinjer inom hållbart resande är den fjärde i en serie tematräffar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Ny bok om biogas i det hållbara samhället

Boken ”Biogas i det hållbara samhället”

I höstas kom en ny bok om biogas, utgiven av Biogas Research Center, som beskriver några av alla de platser i Sverige där biogasen gör skillnad och ger stora miljövinster.

Film: Så enkelt att tanka biogas

Biogasfilmen skärmdump

Projekt FASTR har varit med och tagit fram en film som visar just hur enkelt det är att tanka biogas - faktiskt lika enkelt som att tanka andra drivmedel.

Hållbara transporter behöver rätt infrastruktur – ny regional plan ska ge stöd

Motorväg på natten

För att minska utsläpp av växthusgaser i Jönköpings län behöver transporterna bli hållbara. Transportsektorn står för en stor del av länets utsläpp. För att utsläppen ska minska behövs det större möjligheter att använda förnybara drivmedel. En ny regional plan för Jönköpings län, framtagen av Länsstyrelsen, ska göra det lättare för ansvariga att ställa om.

Vintercykla säkert Hela RESAN!

Illustration på en cyklist i vinterlandskap

Hör du till dem som ställer undan cykeln när vintern kommer för att det känns läskigt och obekvämt att cykla när det är snö och halt? Tänk om! Det går att cykla säkert och bekvämt året runt. Här ger vi några enkla tips om bland annat dubbdäck, elcyklar och hur du klär dig under vinterhalvåret.

Biogasdag på torget i Sävsjö

Carina Strand, FordonsGas Sverige AB, Oskar Sundholm, Energikontor Norra Småland, Rasmus Steinwall och Veronika Johansson, båda Sävsjö kommun.

Den 15 november gavs det på torget i Sävsjö tillfälle att uppleva och se hur lantbruket bidrar till en hållbar och säker framtid. FASTR fanns naturligtvis på plats för att prata biogas med de andra deltagarna och med besökare.

Doktorander studerade biogaslösningar i Jönköpings län

Doktorander vid Linköpings universitet presenterar sitt arbete om biogaslösningar i Jönköpings län.

I samband med Biogas Research Centers (BRC:s) stormöte i slutet av november redovisade doktorander från Linköpings universitet det arbete om biogaslösningar i Jönköpings län som de har ägnat sig åt under hösten.

Jönköpings kommun – vinnare i Hela RESANs tävling Skapa en parklet i din kommun

Pris- och diplomutdelning på Arredalens förskola

Skapa en parklet i din kommun är en tävling som Hela RESAN anordnade under Trafikantveckan. En parklet kan beskrivas som ett tillfälligt rum i city som erbjuder en plats att stanna till och sitta ned vid. En plats som annars upptas av en parkerad bil.

Tematräff om fordonspooler i Tranås 5 december

Två elbilar i Tranås kommun

Tema fordonspooler är den tredje i en serie tematräffar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Grattis till vinnarna i tävlingen Hållbart resande på arbetsplatsen!

Hållbart resande-möte på trampmaskinen.

Här är vinnarna i tävlingen ”Hållbart resande på din arbetsplats”. Många ville vara med och tävla och vi är väldigt glada för alla härliga bidrag.

Detta händer i FASTR i höst

Lastbil på väg genom skog

I FASTR, vårt stora projekt för omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län, händer det mycket i höst. Här presenterar vi en del av detta.

Nytt projekt om energikrav i bygglagstiftningen

Husbygge

Under sommaren har vi fått beviljat och startat upp ett nytt projekt. Projektet har det långa namnet ”Energikrav i bygglagstiftningen: Från teori till praktik hos bygglovsavdelningarna i Jönköpings län”, men vi väljer för enkelhetens skull att kalla det ENBYGG.

Tematräff om resfria möten i Eksjö 16 september

Videomöte

Tema resfria möten är den första i en serie kunskapsdagar som Energikontor Norra Småland anordnar genom projektet Hela RESAN – hållbart resande i Jönköpings län.

Bli en av oss! Vi söker projektledare

Bli en av oss!

Är du vår nästa kollega? Vi söker nu en projektledare inom energieffektivisering och hållbart byggande.

Tävla med Hela RESAN - öka förutsättningarna för hållbart resande på din arbetsplats!

Illustration av flicka som cyklar genom stan.

4-30 september kan du som arbetar inom kommun eller region vara med i en rolig tävling för att uppmuntra hållbart resande på arbetsplatsen!

Tävla med Hela RESAN - skapa en parklet i din kommun

Exempel på parklet i Jönköping 2014.

Hela RESAN utmanar Region Jönköpings län och alla kommuner i Jönköpings län att under Trafikantveckan 16-22 september skapa parklets mitt i city i er kommun.

Nytt investeringsstöd till energieffektiviseringsåtgärder

Energigris

Har du ett litet eller medelstort företag som har gjort en energikartläggning och vill ta nästa steg i energiarbetet? Då kan du söka investeringsstöd för att genomföra åtgärder för energieffektivisering.

Ny studie om "Perspektiv på svenska förnybara drivmedel"

Ny studie om förnybara drivmedel

Produktionen av förnybara drivmedel i Sverige behöver öka kraftfullt. Det visar en ny studie som har genomförts av RISE.

Klimatveckan närmar sig

Länets största vecka inom energi-, klimat- och hållbarhetsfrågor.

Årets upplaga av Klimatveckan hålls den 4 till 11 september och har den här gången temat "Meny för kropp och klimat".

Seminarium för fastighetsägare om besparingar och energieffektivisering

Inbjudan till seminarium för fastighetsägare om besparingar och energieffektivisering

Under Klimatveckan arrangerar vi ett seminarium den 9 september, som vänder sig till dig som är fastighetsägare.

Projekt FASTR är nu igång

Projektledare Gunilla Nilsson beskriver olika drivmedel under FASTR:s kickoff i Jönköping den 9 april.

Projekt FASTR - Snabbare omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län har rullat i gång med full kraft under den första delen av 2019.

Nytt från Hela RESAN

Kunskaps- och workshopsdag om nudging och hållbara resval i Värnamo den 15 maj.

Kunskapsdagar med workshops och kartläggningar av resandet i fem organisationer är något av det som har gjorts inom vårt projekt Hela RESAN hittills i år.

GoMate tar fram nationella riktlinjer för fordonspooler vid boenden

Illustration elbil och elcyklar.

Demoprojektet GoMate är nu avslutat. Uppföljningsprojektet GoMate 2.0 tar frågorna vidare och ska ta fram nationella riktlinjer.

Samtal kring: Effektlager i energisystemet

Solceller

Välkommen att vara med i ett samtal kring lärandeprocessen och lärandeanläggningen med li-jon-batterier, solel, laddning och lagring.

En hållbar bygg- och fastighetsektor

Inbjudan: Seminarium i en hållbar bygg- och fastighetssektor

Mot ökad hållbarhet, minskade klimatutsläpp och fossilfrihet i bygg- och fastighetsbranschen. Utmaningar och möjligheter. 20 maj, Gummifabriken, Värnamo

Hållbar och energieffektiv verksamhet är målet för Carlfors Bruk AB

Carlfors bruk AB Miljöstudier

Carlfors Bruk AB har beviljats 150 000 kr i stöd för att genomföra en studie med fokus på spillvärme. Studien ska utgöra underlag för beslut om investering i energieffektiviserande åtgärder.

Kick-off FASTR

Kick-off

Energikontor Norra Småland i samverkan med Länsstyrelsen i Jönköpings län driver projektet FASTR som verkar för en snabbare omställning till fossilfria transporter i Jönköpings län.

Jämställd transportplanering

Cyklar

Hur når vi ett hållbart transportsystem? Kan det vara så enkelt som att vi bör fokusera mer på ett jämställt transportsystem? Den 12 mars bjuder Hela RESAN in till en eftermiddag där vi tar del av utmaningar och inspirerande exempel

Resande på landsbygd

Tåg

Den 6 mars bjuder Hela RESAN och Coompanion Jönköpings län in till en dag där vi tillsammans lyfter exempel och nya idéer för att öka möjligheterna till hållbar arbetspendling och smarta tjänsteresor i vår region. En dag med hållbara innovationer i fokus

Sista chansen söka energikartläggningsstöd

gris med kontakt

Vill du minska ditt företags löpande energikostnader? Gör då som flera hundra andra företag, ansök om stöd för energikartläggning. Men det kan vara bråttom - snart kan denna möjlighet försvinna.

Många positiva resultat av Kraftsamling Biogas II

Audi gasbil tankar

ERUF-projektet "Kraftsamling Biogas II – regional samverkan för ökad användning av biogas som förnybart drivmedel inom transportsektorn" har drivits 2015-2018 av Energikontor Norra Småland. Projektet har syftat till att öka mängden och andelen biogas inom transportsektorn i Jönköpings län och därmed bidra till en fossilfri fordonsflotta 2030. Nu avslutas projektet och vi har utvärderat resultatet.

Bli vår kommunikatör!

pekar

Är du en utvecklingsorienterad kommunikatör med ett brinnande intresse för kommunikation, beteendedesign och hållbarhet? Vi behöver dig som inser att kommunikation är ett viktigt verktyg för att ställa om till ett fossilfritt samhälle. Att marknadsföring av såväl tjänster som idéer är vägen framåt och att beteendeförändring är nyckeln till framgång. Gillar du, precis som vi, nätverksskapande och att få många olika parter att samarbeta för gemensamma mål? Då kan du vara den vi söker.

Kurs i EU-projektekonomi 24-25 januari

Kurs i EU-projektekonomi

Välkommen på kurs om ekonomisk redovisning i EU-projekt

Energifrukost i Bredaryd

Frukostmöte

Små och medelstora företag i Jönköpings län bjuds in till frukostträff för att få hjälp med att ta nästa steg mot en mer klimatsmart och kostnadseffektiv produktion. Energimyndigheten och Energieffektiviseringsföretagen kommer att presentera konkreta tips på hur företaget kan bli mer energieffektivt.

Energitjänstnätverk bildat

På tisdagen bildades ett nätverk för energitjänstleverantörer

Som ett led i Energikontor Norra Smålands arbete för att främja energieffektivisering i Jönköpings län samlades under tisdagen den 11 december företag som erbjuder energitjänster. Mötet resulterade i att ett formellt nätverk för energitjänsteleverantörer bildades med syfte att underlätta för företag att minska energianvändningen.

Energikontoret beviljas nytt, stort transportprojekt

Biogaslastbil

Under hösten ansökte Energikontor Norra Småland om ett projekt inom hållbara transporter för drygt 19 miljoner kronor. Den 6 december kom beslutet från Tillväxtverket – projektet FASTR beviljas.

Dags att utvärdera Kraftsamling Biogas II

Audi gasbil tankar

Energikontor Norra Smålands projekt Kraftsamling Biogas II har pågått cirka i 3,5 år, och den operativa delen avslutas 30 november. Därmed är det snart dags att summera projektet.

JLT:s Leppänen nominerad till biogaspris

biogasbuss

Christine Leppänen, trafik- och planeringschef Jönköpings länstrafik och Region Jönköpings Län, har, tillsammans med två andra, nominerats till årets biogasutmärkelse. Priset delas ut den 5 december.

Bootcamp H2020 2018, anmälan öppen

Logga Horisont 2020

Välkommen till Bootcamp H2020 2018. 27 november bjuder vi in till ännu ett träningstillfälle för att bli bättre på att söka EU-projekt.

Påverka cyklingen i länet!

cykelworkshop

Tisdagen den 9 oktober arrangeras en kostnadsfri dag i cykelns tecken på Elite Stora Hotellet i Jönköping. Dagen är uppdelad i två pass. Du kan välja att deltaga hela dagen eller del av dagen.

Plusenergiforum - anmäl dig nu!

Plusenergiforum 2018 - anmäl dig nu

Nu är det hög tid att anmäla dig till vår unika, regionala konferens Plusenergiforum som hålls på Elmia den 18 oktober.