Enkla energiåtgärder med stor effekt
Genom justeringar i driften sparade Jönköpings kommun 12 miljoner kilowattimmar under ett år.
I samband med energikrisen 2022 startade Jönköpings Kommun ett samordningsprojekt tillsammans med de kommunala bolagen, där de tillsammans tog fram idéer för att minska energianvändningen i kommunens fastigheter.
Aktivt arbete med fastigheternas system
Med ett välutvecklat SCADA-system var det möjligt att ha översikt över alla anläggningar, där majoriteten av åtgärderna kunde utföras på distans. Systemet gör det möjligt att arbeta kontinuerligt med anläggningarna.
– Framgångsfaktorn i projektet har varit att vi har arbetat aktivt med anläggningarnas system. Ofta arbetar man bara med standardinställningarna, vi vill i stället jobba med egna inställningar så inget system går i onödan. Det finns alltid någon kilowattimme här och där som man kan sänka sin förbrukning med, berättar Michael Alm, projektledare fastighetsavdelningen, Jönköpings kommun.
Enkla åtgärder där få människor påverkas
Målet var att ta fram åtgärder med så låg påverkan på verksamheterna som möjligt. De gick igenom alla anläggningssystem och förändrade bland annat:
- Drifttider för 600 ventilationsaggregat med en timme.
- Installation av närvarostyrd ventilation i idrottshallar
- Drifttider för fjärrvärmesystem
Genom att minska drifttiden för ventilationsaggregaten med 30 minuter på morgonen och 30 minuter på eftermiddagen sparades totalt 4 miljoner kilowattimmar. Alla aggregat startar inte exakt halv sju utan med några minuters mellanrum, för att undvika effekttoppar. Den största skillnaden märktes på fjärrvärmesystemet där de förändrade drifttiderna resulterade i en energibesparing på 7 miljoner kilowattimmar.
Cirka 60 arbetstimmar
– Vi var i chock när vi insåg hur mycket vi faktiskt hade sparat in, vår organisation tyckte det var häftigt och förstod nog inte vilka stora effekter vi kunde åstadkomma med den lilla insatsen, Michael Alm.
Besparingen gjordes i princip med lågt hängande frukter, med en investering i framför allt arbetstimmar. Den enda investeringen som behövde göras i samband med åtgärderna var närvarostyrningen i idrottshallarna, vilket gjorde att ventilationen sattes i gång vid aktivitet.
Kommunen arbetar vidare med att se över anläggningssystemen för att minska energianvändningen ytterligare i fastigheterna, vilket både är hållbart och kostnadseffektivt. De är ofta med under våra event för en klimatneutral bygg – och fastighetssektor för att få inspiration till sitt fortsatta arbete.
– Eventen är en möjlighet att få ta del av andras tankar och idéer, de gör att vi inte ständigt behöver uppfinna hjulet igen, säger Michael.
Läs mer om hur vi på Energikontoret jobbar för en klimatneutral bygg- och fastighetssektor i länet.