Nyheter

Nyheter

Användningen av Modernas vaccin mot covid-19 pausas för alla som är födda 1991 och senare

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax, för alla som är födda 1991 och senare, av försiktighetsskäl. Du som fått Modernas vaccin som dos 1 och är född 1991 eller senare, kommer att få din tid för dos 2 avbokad automatiskt.

Med drop-in ökar vi tillgängligheten för vaccination mot covid -19

vaccinationssprutor

Många av våra vårdcentraler öppnar nu upp drop-in-tider. Har du ännu inte vaccinerat dig behöver du alltså inte boka en tid.

Ljust och rymligt i Råslätts nya vårdcentral

Byggnad - Råslätts vårdcentrum

Stora ljusinsläpp, rymliga lokaler och korridorer och smarta lösningar för bra arbetsflöden. Efter många års diskussioner togs det första spadtaget för Råslätts vårdcentrum, i mars 2019. Nu, den 18 augusti var det dags för första verksamheten, Bra Liv Råslätts vårdcentral, att öppna i den nya byggnaden.

»Känslan att få hjälpa till, att vara en del av att lösa den här situationen motiverar mig«

Frivillig medhjälpare vid vaccination mot Covid-19

– För mig var det helt självklart att hjälpa till. Ett sätt att ge tillbaka för allt jag har fått uppleva under många härliga år inom Bra Liv, säger Helena Karlsson, frivillig extraarbetare som guide på vaccinationsmottagningen som Bra Liv Väster vårdcentral och Bra Liv Vråen vårdcentral upprättat i Gummifabriken i Värnamo, tillsammans med privata aktören Apladalen Unicare vårdcentral.

Mindfulness på hög nivå - Bra Liv medarbetare

Eva förbereder sig för att flyga skärm över Vättern

Till vardags är Eva Mac Lachlan distriktssköterska på Bra Liv Rosenhälsan vårdcentral i Huskvarna. När hon vill koppla av flyger hon skärm högt över våra huvuden.

Tidbokning för vaccination av 16- och 17-åringar öppnar vecka 32

Pfizer Biontechs vaccin mot covid-19 och nu även Modernas vaccin är godkända för unga och det finns mer kunskap om vilken nytta vaccinet ger. Därför rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten vaccination till ungdomar som är 16–17 år (födda 2005 och tidigare).

Skärpta rekommendationer för dig som kommit hem från en resa utomlands

Har du kommit hem från en resa utomlands? Nu gäller nya skärpta bestämmelser i samband med utlandsresa. Om du har rest in i Sverige från ett land utanför Norden, ska du provta dig för covid-19 så snart som möjligt efter att du har kommit hem. Det gäller oavsett om du har symtom eller inte.

Bokning av vaccinationstider öppnar för 18-29-åringar

Från och med onsdag förmiddag 30 juni 2021 erbjuds invånare som är 18 år och äldre möjlighet att boka tid för vaccin mot covid-19, vilket är något tidigare än den ursprungliga planeringen.

Bokning av vaccinationstider öppnar för 30-39-åringar

Från och med tisdag den 15 juni kan invånare som är 30 år och äldre (födda 1991 eller tidigare) erbjudas vaccin mot covid-19.

Bokning av vaccinationstider öppnar för 40-49-åringar

Från och med nu kan invånare som är 40 år och äldre (födda 1981 eller tidigare) erbjudas vaccin mot covid-19. Tidsbokningen för åldersgruppen är öppen från och med den 4 juni.

Stefan Löfven på studiebesök i Region Jönköpings län

Verksamhetschef Sara Nyman har digitalt möte med statsminister Stefan Löfven

Tisdagen 11 maj 2021 besökte statsminister Stefan Löfven Region Jönköpings län digitalt. Han fick bland annat besöka Equmeniakyrkan i Huskvarna som fungerar som en vaccineringslokal, och träffa Region Jönköpings läns hälsokommunikatörer som var på plats i Nässjö för att prata vaccination med de som studerar svenska för invandrare (SFI).

Vaccinering av riskgrupper startar i veckan

Starten för att börja vaccinera personer mellan 18-59 år i riskgrupper tidigareläggs från vecka 18 till den här veckan, alltså vecka 17.

Start för vaccinering i fas 3

Vaccintillgången är just nu god och för att vaccinet snabbt ska komma invånarna till godo så öppnar nu Region Jönköpings län upp för fortsatt vaccinering i fas 2 parallellt med att den första gruppen i fas 3 kan börja vaccineras.

Första spadtaget för ny vårdcentral i Värnamo

Verksamhetschef Caroline Grahn är redo att ta första spadtaget för den nya vårdcentralen i Värnamo

Nu har det första spadtaget tagits för en byggnation mellan Värnamo sjukhus och riksväg 27, som förutom bostäder också kommer att inrymma vårdcentralen Bra Liv Väster vårdcentral i Värnamo.

Marina får stöd i rehabiliteringen efter knäledsoperation

En kvinna sitter på en pall och böjer sitt nyopererade knä

Byte av knäled innebär en omfattande rehabilitering med mycket träning. Marina Andersson i Gränna fortsätter med det träningsprogram hon började med redan åtta veckor innan operationen – efter överenskommelse med sin ortopedläkare och med stort stöd av sjukgymnast.

Pressmeddelande 13 november 2019: Nästa vecka startar årets influensavaccination

Från och med tisdagen den 19 november kan Jönköpings läns invånare vaccinera sig mot årets influensa på någon av länets vårdcentraler.

Drop-in-mottagning ger hög tillgänglighet

En sköterska står vid ingången till drop-in-mottagning

Det är länets, kanske landets, minsta vårdmottagning. Men den som kommer till Bra Liv nära:s drop-in-mottagning i entrén till City Gross på Asecs-området i Jönköping får snabbt och smidigt medicinsk bedömning och hjälp.

Driftstörningar i telefonsystemet åtgärdade

Under tisdagen den 18 juni var det driftstörningar i telefonsystemet för Region Jönköpings län. Nu fungerar telefonin igen.

Distriktsläkaren Michael är en uppskattad mentor

Fem personer står tillsammans och håller upp blommor och diplom

Michael Björnlinger, distriktsläkare på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, utses till Årets mentor 2018 inom Region Jönköpings län av Sveriges Yngre Läkares Förening, Sylf. En överrumplad pristagare fick ta emot hyllningar, diplom och blommor i samband med eftermiddagsfikat fredag 29 mars 2019.

Vårdcentraler planerar studentdrivna mottagningar

Två kvinnor står och gör v-tecken framför en grävmaskin

Den nya vårdcentralen i Råslätt utanför Jönköping blir en av de vårdcentraler som även får en mottagning driven av studenter – blivande läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Denna kliniska undervisningsmottagning ger studenterna träning i det viktiga teamarbetet i vården.

Praktisk utbildning ska stärka vårdcentralerna

Tre sjuksköterskor, Elin Strömstedt, Alexandra Sandberg och Emma Tingvall, står framför ett buskage.

– Jag tycker alla sjuksköterskor på vårdcentralerna borde få gå den här utbildningen, säger Alexandra Sandberg, som onsdagen den 9 maj 2018 gick sista tillfället i en praktisk sjuksköterskeutbildning som drivs av Vårdcentralerna Bra Liv.

Ligg steget före vanliga sjukdomar

Kvinna i röd jacka promenerar med stavar utomhus. I bakgrunden ser vi en sjö. Det är sol och blå himmel.

Margareta Svensson gick på hälsosamtal hos sin vårdcentral när hon fyllde 70 år och fick upp ögonen för enkla saker hon kan göra för att ligga steget före flera vanliga sjukdomar.

Rydaholmsborna ger sin vårdcentral toppbetyg

Gruppbild på medarbetarna Rydaholms vårdcentral

Bra bemötande, tillgänglighet och kontinuitet. Invånarna i Rydaholm, söder om Värnamo, ger toppbetyg till sin vårdcentral i Nationell Patientenkät – med bästa vårdcentral i Jönköpings län som imponerande resultat - för tredje året i rad. Detta firade medarbetare och invånare med tårtkalas.

Primärvården arbetar för att ge vård på rätt nivå

Sjukgymnast behandlar patient

Den som söker primärvård ska direkt hamna hos rätt yrkesgrupp. Patienter med rörelseproblem till exempel, slussas direkt till sjukgymnast för bedömning och behandling, och kan av sjukgymnasten få remiss till röntgen om det behövs. Modellen på Tranås vårdcentral har lett till effektivare processer och snabbare resultat och sprids nu till övriga vårdcentraler inom Bra Liv.

Nya primärvårdsöverläkaren: ”Spännande tid för primärvården”

Maria Engquist

Maria Engquist tillträdde 2 januari 2018 tjänsten som ny primärvårdsöverläkare i Region Jönköpings län, med uppgift att både granska och utveckla arbetet vid de 44 vårdcentralerna och filialerna i Jönköpings län.

Bra Liv förbereder medarbetare för chefskap genom traineeprogram

Claes Hultberg, chefläkare för primärvården, föreläste om patientsäkerhet för deltagarna i Bra Liv:s chefstraineeprogram; Jenny Kallström, ST-läkare Kungshälsans vårdcentral, Caroline Grahn, rehabkoordinator Vråens och Rydaholms vårdcentraler, Adam Radzinski, distriktsläkare Eksjö vårdcentral, Maria Ericson, vårdadministratör på Hälsan 2 vårdcentral samt Marléne Svensk, vårdadministratör Habo vårdcentral. Johan Samuelsson, sjukgymnast, Kungshälsans vårdcentral, saknas på bilden.

Under tolv månader genomför sex medarbetare inom Vårdcentralerna Bra Liv ett traineeprogram för att få en inblick i vad ett chefskap innebär, i det långsiktiga syftet att rekrytera ny chefkompetens internt i organisationen.

Välgrundad misstanke om cancer uppstår ofta på vårdcentralen

Elin Ambjörnsson, ST-läkare på Gnosjö vårdcentral, är en av alla läkare i primärvården som har den viktiga rollen att upptäcka misstänkt cancer tidigt för att snabbt starta utredning som kan avskriva eller bekräfta misstanken.

Ett par gånger i månaden möter Elin Ambjörnsson, ST-läkare på Gnosjö vårdcentral, patienter där det finns misstanke om cancersjukdom. Det leder då till så kallad SVF-remiss för fortsatt utredning på sjukhus.

Artros

blomma

Detta avsnitt av hälsopodden pratar vi om artros. Dess symtom, behandling och hur man kan lära sig att leva med sjukdomen. Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in Johan Samuelsson, sjukgymnast, som ger oss svaren på dessa frågor och även en djupare insikt om sjukdomen.