Nyheter

Nyheter

Bra Liv Väster vårdcentral flyttar till nya lokaler

datorritad exteriörbild

Äntligen står byggnaden färdig. I lägenheterna över vårdcentralen har invånare redan börjat flytta in, och nu är det även vårdcentralens tur.

József fortbildar utlandsrekryterade läkare i svensk hälso- och sjukvård

Jozsef tillsammans med två utlandsutbildade läkare

För tio år sedan kom distriktsläkaren József Sonkády med sin familj från Ungern till Jönköpings län. Han ingick i den första kullen med fem läkare som fick sin introduktion i det svenska sjukvårdssystemet på helt nystartade Nässjö Utbildningscentrum, NUC. Idag kombinerar han sitt jobb på Nässjö vårdcentral med att vara pedagogisk ledare för NUC.

Åtta av tio länsbor är nöjda eller mycket nöjda med besöket på vårdcentralen

Läkare tar blodtrycket på patient

Vårdcentralerna i Jönköpings län får högt betyg av patienterna när resultatet från Nationell patientenkät primärvård, NPE, hösten 2022, presenteras. Drygt åtta av tio patienter är nöjda eller mycket nöjda med helhetsintrycket av sin vårdcentral efter ett läkarbesök. Samtliga sju dimensioner som mäts är bättre än riksgenomsnittet och ger totalt en andraplats jämfört med övriga deltagande regioner.

Tillgänglighets- och bemötandepriset till Bra Liv vårdmottagning

Representanter från Vårdcentralerna Bra Liv tar emot tillgänglighets- och bemötandepriset.

Bra Liv vårdmottagning på Asecs-området får ta emot Jönköpings kommuns Tillgänglighets- och bemötande­priset för 2022. Ur motiveringen går det att läsa att mottagningen ”finns där människor finns och som ger service på dina villkor”.

Alla kvinnor födda 1994-1998 erbjuds gratis HPV-vaccination

ung kvinna

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av ett virus, humant papillomvirus, HPV. Nu erbjuds kvinnor i Jönköpings län födda 1994-1998 gratis HPV-vaccination samt självprov för HPV.

Mötesarena Bra Liv - en mötesplats för alla medarbetare i Bra Liv

Anders Tegnell, Malin Bengnér och Anders Dybelius deltar i debattpanelen på Mötesarena Bra Liv

- Coronaviruset har kommit för att stanna och finnas på dagens nivå under lång tid. Vi får troligen räkna med vaccinering varje år, men vi behöver lära oss mer om vilka grupper som behöver vaccin. Det är en slutsats som tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell drar. Vid Bra Liv:s Mötesarena är han en av föreläsarna när det är dags att summera två år med coronapandemin.

Marina får stöd i rehabiliteringen efter knäledsoperation

En kvinna sitter på en pall och böjer sitt nyopererade knä

Byte av knäled innebär en omfattande rehabilitering med mycket träning. Marina Andersson i Gränna fortsätter med det träningsprogram hon började med redan åtta veckor innan operationen – efter överenskommelse med sin ortopedläkare och med stort stöd av sjukgymnast.

Pressmeddelande 13 november 2019: Nästa vecka startar årets influensavaccination

Från och med tisdagen den 19 november kan Jönköpings läns invånare vaccinera sig mot årets influensa på någon av länets vårdcentraler.

Drop-in-mottagning ger hög tillgänglighet

En sköterska står vid ingången till drop-in-mottagning

Det är länets, kanske landets, minsta vårdmottagning. Men den som kommer till Bra Liv nära:s drop-in-mottagning i entrén till City Gross på Asecs-området i Jönköping får snabbt och smidigt medicinsk bedömning och hjälp.

Driftstörningar i telefonsystemet åtgärdade

Under tisdagen den 18 juni var det driftstörningar i telefonsystemet för Region Jönköpings län. Nu fungerar telefonin igen.

Distriktsläkaren Michael är en uppskattad mentor

Fem personer står tillsammans och håller upp blommor och diplom

Michael Björnlinger, distriktsläkare på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, utses till Årets mentor 2018 inom Region Jönköpings län av Sveriges Yngre Läkares Förening, Sylf. En överrumplad pristagare fick ta emot hyllningar, diplom och blommor i samband med eftermiddagsfikat fredag 29 mars 2019.

Vårdcentraler planerar studentdrivna mottagningar

Två kvinnor står och gör v-tecken framför en grävmaskin

Den nya vårdcentralen i Råslätt utanför Jönköping blir en av de vårdcentraler som även får en mottagning driven av studenter – blivande läkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Denna kliniska undervisningsmottagning ger studenterna träning i det viktiga teamarbetet i vården.

Praktisk utbildning ska stärka vårdcentralerna

Tre sjuksköterskor, Elin Strömstedt, Alexandra Sandberg och Emma Tingvall, står framför ett buskage.

– Jag tycker alla sjuksköterskor på vårdcentralerna borde få gå den här utbildningen, säger Alexandra Sandberg, som onsdagen den 9 maj 2018 gick sista tillfället i en praktisk sjuksköterskeutbildning som drivs av Vårdcentralerna Bra Liv.

Ligg steget före vanliga sjukdomar

Kvinna i röd jacka promenerar med stavar utomhus. I bakgrunden ser vi en sjö. Det är sol och blå himmel.

Margareta Svensson gick på hälsosamtal hos sin vårdcentral när hon fyllde 70 år och fick upp ögonen för enkla saker hon kan göra för att ligga steget före flera vanliga sjukdomar.

Rydaholmsborna ger sin vårdcentral toppbetyg

Gruppbild på medarbetarna Rydaholms vårdcentral

Bra bemötande, tillgänglighet och kontinuitet. Invånarna i Rydaholm, söder om Värnamo, ger toppbetyg till sin vårdcentral i Nationell Patientenkät – med bästa vårdcentral i Jönköpings län som imponerande resultat - för tredje året i rad. Detta firade medarbetare och invånare med tårtkalas.

Primärvården arbetar för att ge vård på rätt nivå

Sjukgymnast behandlar patient

Den som söker primärvård ska direkt hamna hos rätt yrkesgrupp. Patienter med rörelseproblem till exempel, slussas direkt till sjukgymnast för bedömning och behandling, och kan av sjukgymnasten få remiss till röntgen om det behövs. Modellen på Tranås vårdcentral har lett till effektivare processer och snabbare resultat och sprids nu till övriga vårdcentraler inom Bra Liv.

Nya primärvårdsöverläkaren: ”Spännande tid för primärvården”

Maria Engquist

Maria Engquist tillträdde 2 januari 2018 tjänsten som ny primärvårdsöverläkare i Region Jönköpings län, med uppgift att både granska och utveckla arbetet vid de 44 vårdcentralerna och filialerna i Jönköpings län.

Bra Liv förbereder medarbetare för chefskap genom traineeprogram

Claes Hultberg, chefläkare för primärvården, föreläste om patientsäkerhet för deltagarna i Bra Liv:s chefstraineeprogram; Jenny Kallström, ST-läkare Kungshälsans vårdcentral, Caroline Grahn, rehabkoordinator Vråens och Rydaholms vårdcentraler, Adam Radzinski, distriktsläkare Eksjö vårdcentral, Maria Ericson, vårdadministratör på Hälsan 2 vårdcentral samt Marléne Svensk, vårdadministratör Habo vårdcentral. Johan Samuelsson, sjukgymnast, Kungshälsans vårdcentral, saknas på bilden.

Under tolv månader genomför sex medarbetare inom Vårdcentralerna Bra Liv ett traineeprogram för att få en inblick i vad ett chefskap innebär, i det långsiktiga syftet att rekrytera ny chefkompetens internt i organisationen.

Välgrundad misstanke om cancer uppstår ofta på vårdcentralen

Elin Ambjörnsson, ST-läkare på Gnosjö vårdcentral, är en av alla läkare i primärvården som har den viktiga rollen att upptäcka misstänkt cancer tidigt för att snabbt starta utredning som kan avskriva eller bekräfta misstanken.

Ett par gånger i månaden möter Elin Ambjörnsson, ST-läkare på Gnosjö vårdcentral, patienter där det finns misstanke om cancersjukdom. Det leder då till så kallad SVF-remiss för fortsatt utredning på sjukhus.

Artros

blomma

Detta avsnitt av hälsopodden pratar vi om artros. Dess symtom, behandling och hur man kan lära sig att leva med sjukdomen. Sjuksköterska Maria Eklund har bjudit in Johan Samuelsson, sjukgymnast, som ger oss svaren på dessa frågor och även en djupare insikt om sjukdomen.