A-Ö
En snabböversikt över service och regler på Värnamo Folkhögskola i bokstavsordning.
Adress till skolan
Besöks- och postadress:
Värnamo Folkhögskola
Västhorjavägen 9
331 35 Värnamo
E-post:
Webbplats:
www.rjl.se/varnamofolkhogskola
Alkohol- och drogpolicy
Studenter som börjar på skolan får information om skolans alkohol- och drogpolicy och förbinder sig att följa den.
Alkohol- och drogpolicy
Antagning
Beskrivning av antagningsprocess och antagningsrutiner.
Antagningsprocess
Arkiv och sekretess
Deltagarregistrering med studerandeuppgifter handläggs via SchoolSoft.
Som folkhögskola i Region Jönköpings län lyder vi under offentlighetslagen och sekretesslagen.
Alla handlingar som kommer in till och skickas ut från myndigheter, till exempel brev, beslut och utredningar är i princip allmänna och normalt offentliga, det vill säga tillgängliga för vem som helst.
Förvaltningslagen behandlar myndigheters handläggning av ärenden och serviceskyldigheter gentemot allmänheten. På en offentligt driven folkhögskola kan man till exempel ställa krav på att ärenden ska handläggas inom en rimlig tid. Anmälningar enligt förvaltningslagen kan bara göras av den som är direkt berörd och anmälan ska ske senast tre veckor efter att det beslut man vill klaga på har fattats.
Registrering av och uppgifter om deltagare sker i SchoolSoft.
Dokument som rör elevvårdande verksamhet är sekretessbelagda. Det är även uppgifter om enskilda personliga förhållanden hos kurator och studie- och yrkesvägledare.
Utredningar och samtal i disciplinärenden och i samband med avskiljande och avstängning kan sekretessbeläggas men själva beslutshandlingen är offentlig.
Avgifter och kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Du betalar däremot för kost, logi, litteratur, material och studieresor.
Avgifter och kostnader.
Avstängning
Grova eller upprepade avvikelser från våra skolregler på skolans område kan leda till i första hand en tids avstängning och i värsta fall avskiljande från undervisningen eller internatet.
Avstängning, disciplinära åtgärder
Bankgiro
Skolans (regionens) bankgiro är 990-0903
Bibliotek och tidningsrum
I skolans bibliotek kan du låna böcker via självbetjäning, studera eller bara ta det lugnt. Biblioteket är tillgängligt även kvällar och helger. Biblioteket är bemannat på måndagsförmiddagar. Frågor gällande skolans bibliotek besvaras av Irina Vilpo tel. 010-244 90 23 eller e-post: irina.vilpo@rjl.se. Deltagare som bor på skolan kan nyttja biblioteket även kvällar och helger.
Bokförsäljning
Du beställer dina böcker genom din lärare i respektive ämne. Beställningen är bindande och kan inte återtas efter att du har skrivit på listan. Du kan också köpa dina böcker själv på annat sätt. Kompendier/artikelsamlingar debiteras med 1 krona per svartvit sida och 2 kronor per färgsida. Lärare i respektive ämne delar ut materialet och kostnaden faktureras. Skulle du ångra beställningen sker ändå fakturering.
CSN
Studierna vid Värnamo Folkhögskola ger dig rätt att söka statliga studiemedel. Det söker du via CSN, Centrala studiestödsnämnden.
För mer information kontakta CSN:
- CSN Internet www.csn.se (Extern länk)
- CSN Talsvar tel 0771-27 68 00
- CSN Kundcenter tel 0771-27 60 00
Skolan rapporterar uppgifter till CSN, vilket innebär att studiestödet kan dras in. Kursmålet för respektive termin måste klaras innan CSN godkänner stöd för kommande termin.
Deltagarråd
Deltagarrådet är deltagarnas eget forum för inflytande på skolans verksamhet. Varje klass utser representanter till deltagarrådet.
Felanmälan
Regionfastigheter står till tjänst med fastighetsjour i Värnamo Folkhögskolas lokaler när det gäller fastighetsrelaterade ärenden såsom:
- Elproblem (utlöst jordfelsbrytare, utlöst säkring)
- Värme, ventilation.
- Vatten, avlopp.
Vardagar under dagtid görs felanmälan till skolans vaktmästare:
tel. 010-244 90 20/073-097 82 61. Vaktmästeriet är öppet tisdag-fredag kl. 09.30-10.00.
Utanför kontorstid felanmäls akuta ärenden till Regionfastigheter på tel. 010-241 41 41 och följ hänvisning till Regionfastigheter (val 2 och sedan val 2 igen).
Fusk
Fusk är inte tillåtet. Som fusk räknas exempelvis att vid prov använda icke tillåtna hjälpmedel och att plagiera texter. Plagiat innebär att du använder andras texter och får dessa att framstå som dina egna. Fusk kan anmälas av personal eller deltagare vid skolan. Skolan använder sig av Urkund. För mer information, se skolans ordningsregler (pdf-fil, 339 kB).
Försäkring
Alla deltagare på skolan omfattas av en olycksfallsförsäkring via Länsförsäkringar. Denna försäkring gäller dygnet runt. Observera att denna försäkring inte täcker för sjukdom, stöld med mera. Kontakta receptionen för mer info.
Gymklubben
Medlemmar i skolans gymklubb får tillträde till idrottshall och gym via skolans låstagg. Kostnad 200 kr/läsår.
Gäster
Det är tillåtet att ha helggäster som övernattar i ditt rum, men du måste anmäla detta till servicechef genom att fylla i en blankett. Madrasser finns att låna av städpersonal.
Från den tredje natten ska din gäst betala 100 kr/natt. Det är du som deltagare som ansvarar för dina gäster och deras uppförande. Inga övernattande gäster tillåts under vardagarna (undervisningstid).
Hängsbo
Hängsbo hittar man i byggnaden Engsbo. Hängsbo är deltagarnas trivsellokal samt externatkök. Lokalen används också som undervisningslokal vid behov.
Lokalen kan också ”hyras” av deltagare under helgen för fest eller andra sammankomster fredagar från kl. 17.00 – söndagar kl. 12.00. Endast då är alkohol tillåtet i lokalen. Kontakta Stefa Iveljic för mer information på tel. 010-244 90 13, 070-279 48 15 eller e-post: stefa.iveljic@rjl.se.
För att Hängsbo ska fungera måste alla som använder lokalen hjälpas åt med att hålla ordning:
- Städa efter dig.
- Diska efter dig.
- Sortera dina sopor.
- Ställ i ordning möblerna efter dig.
- Alkohol är endast tillåten i lokalen vid ”bokad fest” fredagar 17.00 – söndagar 12.00.
- Efter fest eller sammankomst ställs lokalen i ordning. Alla deltagare är medansvariga om någon eller några tagit ett personligt ansvar för ordning och återställande.
- Levande ljus är inte tillåtna i lokalen.
- Rökning är inte tillåtet, vare sig i skolans lokaler eller på skolans område.
- Var aktsam om möbler och utrustning som finns i lokalen.
- Stör ej om lektion pågår i lokalen under dagtid.
Information
För att alla ska få så bra information som möjligt om vad som händer på skolan ska du använda SchoolSoft. Ta också del av skolans klassbrev (delges på klasstimmen varje vecka och läggs ut på SchoolSoft).
Internet
Skolan har en IT-policy som vi förutsätter att du som deltagare följer.
IT-policy
Inställd kurs
Om en kurs måste ställas in till exempel på grund av för få kursdeltagare meddelas sökanden minst två veckor före kursstart.
Klagomålshantering
Om du är missnöjd med något på skolan vill vi att du talar om det. I första hand vänder du dig till din klassföreståndare/kursföreståndare, men du kan även vända dig till rektor och servicechef.
Vid allvarligare frågor kan man också vända sig till skolans styrelse: Nämnden för Arbetsmarknad, Näringsliv och Attraktivitet i Region Jönköpings län, kontaktuppgifter finns på www.rjl.se/demokrati.
Du kan också ta kontakt med Folkbildningsrådets Studeranderättsliga råd (pdf-fil, 739 kB).
Kopiering
För enstaka kopior ska du vända dig till din lärare i respektive ämne.
Privata svartvita A4 kopior kostar 1 krona/styck och färgkopior 2 kronor/styck.
Kostnader
Bekräftelseavgift, 300kr
Beloppet faktureras när du tackat ja till platsen och räknas av på första fakturan när du börjat på skolan. Om du tackar nej till platsen måste du ändå betala fakturan.
Externatavgift, 500 kr/termin
Externatavgift betalar alla elever som inte bor på skolans internat, vilket täcker in följande kostnader:
- Elevförsäkring.
- Korta studieresor med skolans bilar inom kretsen av 70 km från skolan.
- Förmiddagsfika fredagar v. 35-43.
- Jul- och sommarlunch.
- Fika vid idrottsdagar.
I många kurser ingår studieresor. Kostnaden för dessa tillkommer.
Avgifter för mat och logi
Avgifterna betalas in vid åtta tillfällen under läsåret för internatelever.
Första fakturan kommer i slutet av augusti resp. slutet av januari. Resterande fakturor kommer i början av varje månad.
Inackorderingen innefattar ej mat under helger, lov, praktikveckor och kursuppehåll.
Internetuppkoppling
Internetuppkoppling tillkommer i hyran. Boende på Bokullen & Engsbo betalar 100 kr/månad. Kan avbokas om man vill ha egen uppkoppling.
Låstagg
När du börjar på skolan erhåller du en låstagg utan kostnad som ska lämnas tillbaks när du slutar. Låstaggen ger tillgång till huvudbyggnaden, Julias Hus samt idrottshall under kvällstid och helger. Om du tappar bort taggen blir du debiterad 250 kr.
Gymkostnad
De som vill ha tillgång till gymmet betalar 200 kr/läsår.
Kurator
Kuratorn Thomas Svensson har sitt arbetsrum i huvudbyggnaden innanför biblioteket. Utanför kuratorns dörr finns information om hur du bokar en tid eller kommer i kontakt med kuratorn. Besöket räknas inte som frånvaro från lektion.
Ledighet
Ansökan om ledighet inlämnas på särskild blankett som finns på expeditionen.
Likabehandlingsplan
På Värnamo Folkhögskola tolereras ingen som helst mobbing eller kränkande behandling/särbehandling.
Likabehandlingsplan (pdf-fil, 694 kB)
Lov
Se Läsårstider.
Matbeställningar
Ska ni ansvara för en matbeställning så ska ni använda er av följande blankett: Matbeställning (pdf-fil, 5 kB)
Matsal
07.45-08.30 tisdag-fredag serveras frukost för internatdeltagare.
09.30-10.00 måndag-fredag serveras förmiddagsfika.
12.15-13.00 måndag-fredag serveras lunch.
14.50-15.30 måndag-torsdag serveras eftermiddagsfika.
Miljö
Värnamo Folkhögskola är miljöcertifierad enligt ISO 14001.
Musikrum
I anslutning till aulan finns skolans musikrum som är tillgängligt för deltagare efter skoltid. Musikrummet har ett brett utbud av olika instrument. Är du intresserad av att använda musikrummet, kontakta Maria Bäck (tel. 010-244 90 54, maria.back@rjl.se) eller Marie Albertsson (tel. 010-244 90 55, marie.albertsson@rjl.se).
Nycklar
Du som flyttar in på Internatet erhåller en rumsnyckel. Om du låser dig ute på kvällar eller helger ska du ringa till jourtelefonen. Upplåsning kostar 500 kronor. Borttappad nyckel debiteras med 500 kronor.
Borttappad nyckel till elevskåp debiteras 160 kronor.
Närvaro
Organisationsnummer
23 21 00 - 0057
Parkering
Parkeringsplatser finns vid Gröna Gatan, Smedgatan samt Sveavägen. Ingen parkering får ske vid huvudbyggnaden. Nödvändiga transporter som brandkår, ambulans, transport för funktionshindrade måste kunna ta sig fram.
Pedagogiskt stöd
Nya deltagare på skolan genomför ett läsförståelsetest samt en självskattning av läsintresse och läsförmåga vid kursstarten. Vid behov görs en uppföljning för att se vilka individuella behov som finns, samt vilka resurser som krävs för att skapa en så bra studiesituation som möjligt.
Vi erbjuder individuellt anpassat stöd så som studiehandledning, strukturellt stöd, avkodningsträning, kompenserande hjälpmedel (till exempel inlästa läromedel och talsyntes) samt möjlighet till muntliga prövningar.
Skolans stödgrupp ansvarar för att tillsammans med deltagaren komma överens om anpassat stöd samt upprätta en pedagogisk plan.
Ta gärna kontakt med skolan innan du börjar för att diskutera behov av pedagogiskt stöd.
Personuppgifter
Vi behöver spara och behandla personuppgifter om dig, så som namn, adress, kontaktuppgifter, personnummer med mera. Syftet med en sådan behandling är för att kunna administrera din ansökan och din eventuella utbildning, måltider och boende hos oss.
Vi har fått dina uppgifter från din ansökan. Vi tillämpar vid var tid gällande integritetslagstiftning vid all behandling av personuppgifter. Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är samtycke. Dina uppgifter kommer att sparas under tiden du studerar hos oss och ett år efter avslutad kurs. Det enda dokument som alltid bevaras är skolomdömen.
De personuppgifter vi behandlar om dig delas inom vår egen organisation, samt organisationer som CSN och SCB. Vi kan även komma att dela dina personuppgifter med en tredje part, förutsatt att vi är skyldiga att göra så enligt lag. Däremot kommer vi aldrig att överföra dina uppgifter till ett land utanför EU.
Personuppgiftsansvarig är Region Jönköping läns Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Du har rätt att kontakta oss om du vill ha ut information om de uppgifter vi har om dig, för att begära rättelse, överföring eller för att begära att vi begränsar behandlingen, för att göra invändningar eller begära radering av dina uppgifter. Detta gör du enklast genom att kontakta oss på regionen@rjl.se. Du når vårt dataskyddsombud på juridik@rjl.se. Om du har klagomål på vår behandling av dina personuppgifter har du rätt att lämna klagomål till tillsynsmyndigheten Datainspektionen.
Du kan läsa mer om skolans rutiner här (pdf-fil, 220 kB)
Posten
Inkommande post
Läggs i postfacken utanför receptionen cirka kl 11.00.
Posten sorteras utifrån efternamn.
Avgående post
Till höger i kopieringsrummet finns en hylla med en låda för avgående post. Be gärna om hjälp i receptionen.
Receptionen
I receptionen kan vi hjälpa dig med diverse frågor. Här sköts posthantering, försäljning av matkuponger, kortbetalning med mera.
Resor
Vid resor som är obligatoriska för utbildningen och som du visste om när du tackade ja till utbildningen gäller följande:
Blir du sjuk eller skadad (läkarintyg krävs) betalar du hälften av de kostnader du skulle ha betalat. Den andra hälften av kostnaden delas av skolan och övriga i gruppen.
Om du av andra orsaker inte följer med måste du betala allt.
Vid resor som inte är obligatoriska för utbildningen och som har bestämts efter att skolan började, är det ansvarig lärare som tillsammans med gruppen bestämmer vad som gäller innan resan bokas.
Rökning
Rökning är inte tillåten på skolans område. Ta gärna kontakt med skolans kurator för stöd vid rökavvänjning.
Sjukanmälan
Anmäl din frånvaro i förväg via SchoolSoft eller till telefon 010-244 90 alt.
till e-post: varnamo.folkhogskola@rjl.se. Anmälan görs senast kl. 08.30. Du ska anmäla dig alla dagar du är sjuk.
Tänk även på att anmäla att du är sjuk/vårdar sjukt barn till Försäkringskassan och CSN.
Basdeltagare ska sjukanmäla sig på tel. 010-244 90 54. Uppge namn och klass (eventuell profil).
Om du äter specialkost eller är vegan och inte kommer att äta på skolan meddelar du även din frånvaro till köket på tel 010-244 90 09 eller 010-244 90 07.
Sjukvård
I Värnamo kommun finns fyra vårdcentraler.
Vårdcentraler i Värnamo kommun, 1177 vårdguiden (Extern länk)
Du kan själv välja att skriva in dig vid någon av vårdcentralerna och söka din vård där.
Skolans styrelse
Skolan lyder under Region Jönköpings läns nämnd för Arbetsmarknad, Näringsliv och Attraktivitet
Nämnden har 15 ledamöter och arbetar på uppdrag av Regionstyrelsen. Nämnden ska följa verksamheten inom: näringsliv, arbetsmarknad, kompetensutveckling, utbildning, kultur och livsmiljö.
Skolans ägare
Studerandeinflytande
Du har möjlighet att vara med och påverka! Förutom deltagarrådet har vi klassråd, linjeråd och husmöten. Deltagarrådet har rätt att utse två studerandeskyddsombud.
Studeranderättslig standard
Värnamo Folkhögskola är ansluten till Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR. Om du upplever att vi bryter mot vår utlovade standard har du rätt att klaga hos vår styrelse eller FSR (pdf-fil, 739 kB).
Studieintyg och studieomdöme Allmän kurs
I Allmän kurs får deltagarna efter slutförda studier ett studieomdöme. Där bedöms förmågan att bedriva studier och förutsättningarna att tillgodogöra sig fortsatt utbildning. Omdömet kan användas till ansökan till högskola och andra eftergymnasiala utbildningar.
Omdömet är fördelat i sju steg:
- Utmärkt studieförmåga (4)
- Mycket god- utmärkt studieförmåga (3,5)
- Mycket god studieförmåga (3)
- God- mycket god studieförmåga (2,5)
- God studieförmåga (2)
- Mindre god- god studieförmåga (1,5)
- Mindre god studieförmåga (1)
Deltagaren får ett samlat omdöme där studieförmåga i alla ämnen man läser vägs in. I begreppet studieförmåga bedöms följande:
- Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa.
- Förmåga till analys, bearbetning och överblick.
- Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier.
- Social förmåga.
Behörigheter ges i behörighetsämnen när man uppfyller de krav som motsvarar godkänd nivå utifrån gymnasieskolans kursplaner.
Grundläggande behörighet från folkhögskola till högskola
Omfattning
Tre års studier på gymnasienivåeller ett års arbete och två års studier på folkhögskola.
Innehåll
Godkänt i kärnämnena:
- Svenska eller Svenska som andraspråk 1,2,3
- Engelska 5,6
- Matematik 1a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religion 1
- Naturkunskap 1a1
Grundläggande behörighet från folkhögskola för yrkeshögskola
Omfattning
Tre års studier på gymnasienivåeller ett års arbete och två års studier på folkhögskola.
Innehåll
Godkänt i kärnämnena:
- Svenska eller Svenska som andraspråk 1
- Engelska 5
- Matematik 1a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religion 1
- Naturkunskap 1a1
I särskilda kurser får deltagarna ett studieintyg efter slutförda studier. Heltidsstudier innebär att den studerande har ett schema som motsvarar minst 20 timmars lärarledda studier per vecka.
På skolans framgår det hur dessa timmar har fördelat sig över olika ämnen i kursen.
Att vara närvarande på lektioner är en viktig del både för att få omdöme och behörigheter. Om frånvaron är mellan 15-20 % finns en stor risk att man inte får något omdöme. Är frånvaron högre än 20 % kan inget omdöme ges.
I särskilda kurser får deltagarna ett studieintyg efter slutförda studier. Heltidsstudier innebär att den studerande har ett schema som motsvarar minst 20 timmars lärarledda studier per vecka.
I både studieomdömen och studieintyg framgår det hur dessa timmar har fördelat sig över olika ämnen i kursen.
Tillgänglighet
Skolan har god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. För att ständigt bli ännu bättre arbetar vi utifrån vår Policy rörande deltagares olika funktionsförmågor.
Utvärdering
Det är viktigt för oss att veta vad du tycker om skolan. Vi gör därför regelbundet utvärderingar.
Vaktmästeri
Öppettider
Tisd-fred 09.30-10.00 (ej vid snöfall/övrig tid när dörren är öppen).
Vaktmästare Henrik Farving nås på tel. 010-244 90 20, 073-097 82 61 eller e-post: henrik.farving@rjl.se.
Öppettider
Huvudbyggnaden
Måndag-torsdag: Kl. 07.00-16.00
Fredag: Kl. 07.00-13.00
Lördag-söndag: Stängt i alla byggnader
Idrottshallen
Måndag-torsdag: Kl. 07.00-16.00
Fredag: Kl. 07.00-13.00
Bokullen
Måndag-torsdag: Kl. 07.00-16.00
Fredag: Kl. 07.00-13.00
Julias hus
Måndag-torsdag: Kl. 07.00-16.00
Fredag: Kl. 07.00-13.00