Naturbruksprogrammet Häst

En leende flicka som håller i en vit skimmel från Tenhults naturbruksgymnasium.

Hästhållning är utbildningen för dig som har hästar som största intresse och som vill arbeta professionellt med hästar i framtiden. På Tenhults naturbruksgymnasium kan du kombinera din gymnasieutbildning med ditt intresse för hästar och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare.

Vår hästutbildning passar dig som vill arbeta som professionell hästskötare i olika stall exempelvis tävlings-, trav- och försäljnings stall, på stuteri eller ridskola. Utbildningen passar också dig som har siktet inställt på att plugga vidare vid yrkeshögskola, högskola eller universitet exempelvis till ridlärare, hippolog, hovslagare, veterinär eller till något helt annat.

Välutbildade hästar och toppmodern hästanläggning 

På skolans hästanläggning Riddersberg finns välutbildade och välmeriterade hopp-, dressyr- och travhästar. Vi har ett nybyggt stall utrustad med senaste teknik, ett stort ridhus (40x80 meter), paddock, travbana, skrittmaskin och lektionssalar. I kombination med ett engagerat och välutbildat lärarteam som har gedigen hästutbildning, pedagogisk utbildning, lång yrkeserfarenhet och specialisering mot hoppning, dressyr, trav och unghästutbildning erbjuder vi dig en hästutbildning i toppklass! 

Om utbildningen

Hos oss kommer du att utvecklas som ryttare inom både hoppning och dressyr. Därutöver kommer du också att bli yrkesmässig inom trav.  Genom vår utbildning får du fördjupad kunskap om hästskötsel, utrustning, avel, foder, tappsko, ledarskap mot ridskola samt om hästyrket och hästsporten i stort. Du får också gedigen kunskap i longering, tomkörning och löshoppning samt möjlighet att avlägga yrkesprov för hästskötare. Allt detta för att du ska bli en så professionell hästskötare som möjligt!

Mer information om vilka kurser som ingår hittar du i programbladet för: Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning, gäller från och med läsåret 2025/2026 (pdf-fil, 931 kB)

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen ingår 15–17 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. APL är en viktig del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Om du har ett specialintresse inom häst, exempelvis islandshästar, miniatyrhästar, westernridning eller WE, kan du använda delar av din APL till att fördjupa dig inom just detta. Möjlighet finns också att göra delar av din APL utomlands.

Mer information om arbetsplatsförlagt lärande inom häst. 

Studieplan med eller utan högskolebehörighet 

Naturbruksprogrammet omfattar 2 500–2 800 gymnasiepoäng beroende på dina val. I grundpaketet läser du 2 800 gymnasiepoäng och då ingår Svenska nivå 2 och 3 samt Engelska nivå 2 i din studieplan. Dessa ämnesnivåer är högskoleförberedande och krävs för grundläggande behörighet, men de är inte obligatoriska för gymnasieexamen. Om du inte vill läsa en studieplan med högskoleförberedande ämnen, kan du välja bort dem helt och hållet, eller kan du välja dem inom det individuella valet och programfördjupningen och på så sätt läsa färre poäng, dock lägst 2 500 poäng.

Utöver grundläggande högskolebehörighet erbjuder vi även ett antal ämnen som ger särskild behörighet. 

Hur just du vill utforma din studieplan väljer du i början av termin två. Dessförinnan kommer du att få en grundlig genomgång kring de valmöjligheter som finns inom din inriktning.

Mer information om vad som krävs för examen samt om grundläggande och särskild högskolebehörighet på Tenhults naturbruksgymnasium.

Hästutbildningen erbjuder dig

  • Kvalificerad kompetens inom hästbranschen, hästskötsel och hästsporten
  • Möjlighet att bli diplomerad hästskötare
  • Tappskokompetens
  • Gedigen ledarskapsutbildning för arbete på exempelvis ridskola
  • Högskolebehörighet
  • Behörighet till hippologprogrammet
  • 15–17 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande)
  • Möjlighet att praktisera utomlands

Din framtid

Hippolog, ridlärare, stallchef, beridare, ridskolepedagog, hovslagare, veterinär, agronom, unghästutbildare, foderproducent, rådgivare, försäljare av hästartiklar, naturbrukslärare, ridande polis, galopptränare, travtränare, tävlingsryttare, driva inackorderings stall… Oavsett hur dina framtidsdrömmar ser ut kommer du efter avslutad utbildning vara väl förberedd för att kunna arbeta inom branschen. Om du dessutom har läst högskoleförberedande ämnen i din studieplan kommer det även att ge dig en bra språngbräda till vidare studier. Till vissa högskoleutbildningar kan det dock krävas att du måste komplettera med ytterligare något/några ämnen.