Nyheter

Nyheter

Nyheter från Energikontoret

Så säkras konkurrenskraften för länets företag

I ett delvis EU-finansierat projekt ska vi hjälpa länets företag att minska sin energianvändning och möta ökade lagkrav och möjligheter kopplat till den gröna omställningen.

Event: Energidelning och energismarta fastighetslösningar

Porträttbild av Jonas Tannerstad

På vår halvdagskonferens den 3 september får du höra Jonas Tannerstad från Örebrobostäder berätta om energidelning i den innovativa stadsdelen Tamarinden och även ta del av flera lokala exempel på energismarta lösningar för fastigheter.

Tre snabba om cykling

Porträtt av Mattias Bodin. projektledare på Energikontoret

Vår projektledare Mattias Bodin har jobbat mycket med cykling och hållbar arbetspendling genom åren. Nu jobbar han med planer och uppföljning kring cykling för Region Jönköpings län. Vi har frågat ut honom om just – ja, cykling.

Workshop: V2X i verkligheten

Vår kollega John Ramsö står upp framför en publik och presenterar.

Välkommen till en spännande workshop där vi tillsammans utforskar potentialen i V2X och skapar affärsmodeller för framtidens hållbara energisystem. Tillsammans tar vi oss från teori till praktik genom att utforska hur V2X kan användas i verkligheten.

Minska utsläppen lite nu – eller jättemycket sen

Jönköpings läns koldioxidbudget räcker bara i 6 år till om vi fortsätter som idag, men desto längre om vi hjälps åt att stegvis minska våra koldioxidutsläpp.

Så stor är potentialen för solenergi i länet

Solceller på ett tak med blå himmel i bakgrunden.

För att nå visionen om att bli ett plusenergi län behövs mer energiproduktion. I vår analys kan du läsa om hur solceller kan bidra och hur stor potentialen faktiskt är för denna förnybara energi.

Öka beredskapen med hjälp av solenergi

Solcellspark på grön äng med blå himmel och strålande sol i bakgrunden.

Solceller kan ha en viktig roll när det kommer till beredskap och hållbarhet, särskilt i händelse av nödsituationer eller kriser.

Anna Denell om att få till återbruk i praktiken

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan

Vid ett av våra event för bygg- och fastighetssektorn i länet fick vi äran att lyssna till Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och utsedd till årets person inom hållbart byggande 2023. Nu kan även du som inte deltog ta del av hennes viktiga insikter kring hur man får till återbruk i praktiken.

Vad händer med biogasen?

En illustration av biogas som visar en ko, en biogastank, en industri och en återvinnningsbehållare.

Sedan skattebefrielsen för biogas togs bort i början av 2023 har det varit många vändor kring biogasen och det är inte alltid helt lätt att hänga med. Här ger vi en kortfattad uppdatering kring läget just nu.

Vy57 – ett kontorsprojekt med höga miljöambitioner

Illustrationsbild av kontorsprojektet Vy57.

Precis intill Asecs köpcentrum i Jönköping byggs just nu miljöklassade kontorslokaler under namnet Vy57. Med fokus på förbättrad driftsekonomi och inomhusmiljö har projektet lyckats med stora koldioxidbesparingar trots begränsad planeringstid.

LCA-analys – ett verktyg för långsiktigt hållbara projekt

Matt Pattersson, Tengbom och en träkonstruktion i en separat bild till höger

För att kunna planera och argumentera för så klimatsmarta projekt som möjligt väljer arkitektkontoret Tengbom att använda LCA-analys.

4 snabba, Sävsjö om energiplanering

Linda står framför en cirkel med de globala målens färger, hon har glasögon, blont hår och ser glad ut.

Vi har inlett vårt arbete med att stötta kommunerna i deras arbete med energiplanering. Efter vår första träff i Sävsjö ställde vi 4 snabba frågor till Linda Ståhlgren, hållbarhetsstrateg i Sävsjö kommun, om hur hon ser på processen de har framför sig.

Samlat krafttag för att minska länets koldioxidutsläpp

 Representanter för näringsliv, organisationer, Region Jönköpings län och länets kommuner träffades med målet att minska koldioxidutsläppen i länet.

Jönköpings läns koldioxidbudget lanserades i mars 2023. Med dagens takt är budgeten förbrukad inom sex år – utsläppen måste alltså ha upphört år 2030. Länet ska nu ta ett samlat krafttag för att minska utsläppen.

Samverkan som sår frön till förändring

Porträtt av Caisa Björndal från SMUAB och bild på deras utställningslokal

Ett tips från en aktör ledde till en klimatförbättrande åtgärd hos en annan. När det blev dags för Caisa Björndal och hennes kollegor på Södra Munksjön Utvecklings AB, SMUAB, att bygga en utställningslokal var det självklart att titta efter återbrukat material.

Samverkan är avgörande för framtidens energisystem

Peter står utomhus med grönt i bakgrunden och fint väder. Peter har en blå skjorta med en kavaj över.

Samverkan kommer vara avgörande för att vi ska kunna skapa ett mer hållbart och tillförlitligt energisystem i Jönköpings län. Därför träffade vi E.ON som är regionnätsägare i delar av Jönköpings län för att berätta om vårt arbete och om Gnosjö kommuns pilotsatsning för att hitta innovativa sätt att lösa effektproblematik.

Nya möjligheter att söka pengar för klimatinvesteringar

Gul bild med texten Klimatklivet på

Snart öppnar årets första omgång för att få stöd från Klimatklivet för att minska ditt företags utsläpp. Under 2024 finns tre ansökningsomgångar för Klimatklivet och det finns möjligheter för organisationer och företag att söka stöd för klimatinvesteringar. Nytt för i år är att varje ansökningsomgång är indelad i delar beroende på vad du söker stöd för.

Elbilens nya syfte – att hjälpa elnätet

Vi får en miljon kronor för att tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län undersöka hur länets elbilar kan stötta elnätet genom en förstudie som delvis finansieras av EU-medel.

”Förbränning ska vara träråvarans sista steg – inte första”

Innovation och förnyelse efterfrågas för att möta framtidens krav på skogs- och träindustrin. Ett sätt att få ut fler nyttor ur samma mängd träråvara är att använda den i flera steg innan den till slut går till förbränning, så kallad kaskadanvändning. Linnéuniversitetet, tillsammans med oss på Energikontor Norra Småland och Energikontor Syd, har tagit fram en rapport om kaskadanvändning för att inspirera branschen att våga tänka nytt.

Biogasen har fortsatt viktig roll i länet

Produktion, infrastruktur och användning av biogas fortsätter att öka. Det visar den årliga uppföljningen av länets biogasöverenskommelse.

Kreativa lösningar för en klimatsmart byggbransch

Publik som lyssnar till pitchare i Klimatpitchen

Idag var det dags för Klimatpitchen på Elmia och vi fick ta del av många klimatsmarta lösningar för att göra bygg- och fastighetssektorn klimatneutral.

Många vill vara med och göra byggbranschen klimatsmart

Flerbostadshus och en grön innergård

Det är stort engagemang och många bra diskussioner när aktörer i bygg- och fastighetssektorn möts för att bli klimatneutrala. Var med du också!

Innovationsplattform - Pilotsatsning i Gnosjö

Projektledare Natalia Jones utomhus med en grön buske i bakgrunden, hon ser glad ut.

Kommunen och näringslivet i Gnosjö spelar en viktig roll i vårt projekt EFFEKT vars syfte är att accelerera utvecklingen av ett hållbart och tillförlitligt energisystem i Jönköpings Län.

Under 2023 fasas T8 & T5-lysrör ut efter EU-beslut

T8/T5-lysrör i taket på en industri

T5-lysrör, T8-lysrör och kompaktlysrör fasas 2023 ut från marknaden. De innehåller kvicksilver och är inte lika effektiva som LED-alternativ. Utfasningen beräknas pågå i cirka fem år. Så småningom kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver.

Koldioxidskatt på biogas - en logisk tankevurpa

Biogasanläggning

Som sockerskatt på broccoli? Många drabbas när biogasen nu inte längre är befriad från koldioxidskatt trots att den på många sätt gynnar klimatomställningen.

Så ska länet möta det ökade behovet av el

Carlos Pettersson, verksamhetsledare på Energikontor Norra Småland

För att säkra konkurrenskraften i länet startar vi nu ett nytt projekt delvis finansierat av EU-medel. Tillsammans med Länsstyrelsen och Gnosjö kommun får vi 16,9 miljoner kronor för att arbeta för ett hållbart och tillförlitligt energisystem.

Miljonsatsning på klimatneutral bygg- och fastighetssektor i länet

Byggkranar mot blå himmel

Ett nytt projekt ska bidra till minskad energianvändning och växthusgasutsläpp genom att öka kunskap, innovation och samverkan i bygg- och fastighetssektorn i länet.

Axjo Plastics cirkulära företagande

På bilden syns Axjo Plastics VD Jacob Nilsson

Att inspireras av andra och att inte behöva uppfinna hjulet igen är bra. I vårt projekt RE:AGERA vill vi sprida goda exempel på grön omställning som företag i länet har genomfört, för att du ska hitta inspiration och motivation till ditt företags omställning.