Återbruk för en klimatneutral bygg- och fastighetssektor

Återbruk för en klimatneutral bygg- och fastighetssektor

Eventdeltagare sitter runt ett bord och diskuterar.

Hur kan vi öka andelen återbruk vid om- och nybyggnation? Det var temat under dagens konferens där vi fördjupade oss i återbruk vid byggprojekt.

Byggsektorn står idag för 22% av Sveriges totala klimatutsläpp och 14,2 ton avfall, enligt Boverket. Genom att implementera återbruk i byggprojekt har vi möjlighet att förändra det utfallet, vilket vi fick höra mer om idag från Regionsfastigheter, SWECO, Fagerhult och Återbruka.

Inkludera återbruket tidigt

En framgångsfaktor för att kunna inkludera återbruk i byggprojekt är vikten av att avsätta resurser för det i projektplanen, framför allt ta höjd för att demonteringen kommer ta längre tid. Det viktigaste är dock att våga börja med små steg och starta med de enkla byggkomponenterna. Exempel på produkter som är enkla att återbruka är:

  • Dörrmiljöer och entrépartier
  • Fönster
  • Skåpinredning och hyllor
  • Sakvaror och sanitetspartier
  • Tegel
  • Radiatorer

Det kan lätt ses som en tröskel att inkludera återbruk men som Håkan Jarl från Återbruka poängterade – ”Vi måste börja någonstans”.

– Det är viktigt att vi arbetar tillsammans med olika parter från både fastighetsbolag, entreprenörer och olika delar i samhället. För vi kan inte göra detta själva, för det är en svår fråga. Det är lite svårt att få ut budskapet från att prata till verkstad, det är något vi måsta jobba mer på, säger Ulrica Larsson, en av dagens deltagare.

Porträtt Ulrica Larsson, hållbarhetsansvarig HSB Göta

– Det är kul och någonstans framtiden vi ser, sen är vi inom organisationer som lyder under LOU och mycket lagar och regler. Vi ser mycket vinning i att arbeta tillsammans och över gränserna, det finns inget som hindrar det. Ekonomiskt kan det bli riktigt bra också, när man kommer framåt. Det är ju skattebetalarnas pengar som vi ska hushålla med och använda på bästa sätt, berättar Johan Ericsson, som också var på plats från Jönköpings kommun.

– Det är ett jättestort engagemang här och intresse som finns, vilket är jättekul. Sen behöver vi vara många så det blir volymer av det och så det fungerar. Men mycket finns inom projekten och att ta vara på det där. Sen finns det saker man kan hitta utbyte med, där man har överskott av på något håll vilket vi hoppas att vi kan göra med tegel nu, berättar Richard Kittendorff, Regionfastigheter.

Johan Ericsson, Jönköpings kommun och Richard Kittendorf, Regionfastigheter

Jönköpings kommun och Regionsfastigheter har planer framöver att samverka i återbruk av tegel.

– Det är jättekul om vi kan hitta en lokal avsättning för teglet där vi har ett överskott och kommunen har ett behov av det och att vi kan förse en kollega i branschen med det, fortsätter Richard.

Kommande aktiviteter

Den 15 oktober anordnas Klimatpitchen, en möjlighet för dig inom bygg- och fastighetssektorn att få ett smörgåsbord av klimatsmarta lösningar och produkter för att sänka din organisations klimatavtryck.

Information och anmälan klimatpitchen