Att bygga klimatneutralt är en hygienfaktor

Att bygga klimatneutralt är en hygienfaktor

Deltagare sitter och diskuterar runt småbord på en konferens.

Under dagens träff för en klimatneutral bygg- och fastighetsfaktor betonades vikten av att vi behöver sätta fart. Ett tydligt budskap från dagens talar var att det inte längre räcker att bygga med ambitionen att vara klimatvänlig – det är en nödvändighet.

– Det handlar inte längre om att invänta lagstiftning, utan att agera här och nu, säger Josephine Nellerup, Stadsbyggnadsstrateg på Malmö Stad, som var en av dagens talare.

Malmö stad har valt integrera klimatneutralitet i alla sina styrdokument från översiktsplaner och budget till energistrategier och miljöpolicys. Josephine berättar att de har skapat en egen färdplan för Malmö som går i linje med Parisavtalet. Politikerna är helt med i arbetet men poängterar, precis som Josephine, att den stora utmaningen ligger i genomförandet.

För att skapa kvalitet ska det vara klimatneutralt från början. Det innebär att återbruka, använda biomaterial, renovera i stället för att riva och optimera lokalers användning. Att tänka steget före, minska spill och felbeslut gynnar både ekonomin och miljön.

– Varje gång vi slutar göra fel sparar vi både pengar och på klimatet. Det kräver en förändring på systemnivå och en ny beräkningsmodell där utsläpp per kvadratmeter inte är enda måttet – det totala klimatavtrycket måste vara i fokus, poängterar Josephine.

För en byggbransch i linje med planetens gränser

Under dagen fick vi även lyssna på hållbarhetsspecialisterna Maria Tjäder, från Krook & Tjäder och Love Berger-Vieweg från Wingårdhs. De presenterade Reduction Roadmap som sätter gränsvärden för att byggnaders klimatpåverkan ska stämma överens med klimatvetenskapen och Parisavtalet.

De belyste vikten av att den planetära gränsen och att 1,5 graders målet inte är ett politiskt mål utan en faktisk fysisk gräns för uppvärmningen. Metodiken i Reduction roadmap går från ett globalt perspektiv till varje specifik bransch, där byggbranschen behöver minska sina utsläpp med 96% för att kunna nå en planetär gräns.

I byggbranschen kan utsläppen regleras genom antal kvadratmeter som byggs och framför allt byggtakten samt materialval. Det handlar om att skapa en mer cirkulär byggbransch, med fokus på utveckling, effektivisering och att förvalta befintliga bestånd. Redan idag finns det flera regionala exempel där byggbranschen är inom den utsatta färdplanen, både i ny- och ombyggnation.

En av dagens deltagare var Simon Klintefors, Hållbarhetsstrateg med fokus på klimat på Jönköpings Kommun, så här säger han om dagen:

– Jag tycker dagen var väldigt inspirerande och jag tar med mig mycket. Det var mycket forskningsbaserat idag, vi fick en bild av verkligheten från båda presentationerna. Jag tycker alla bör ha med sig allvaret i frågan, men också hur mycket vi faktiskt kan göra. Det kändes som att alla i rummet var enade om det, vi behöver bara samordna oss. Vi behöver tydliga riktlinjer för alla lösningar finns ju egentligen redan på plats.

Simon Klintefors, hållbarhetsstrateg på Jönköpings kommun.

Kommande aktiviteter

Nästa event för en klimatneutral bygg- och fastighetssektor anordnas den 10 april. Då kommer vi fokusera på återbruk i produktion med låg klimatpåverkan.

Anmäl dig till konferensen den 10 april