Energibegrepp A-Ö

Energibegrepp A-Ö

Illustration av ett energisystem, från tillförsel till användning.

Har du också känt att det flyger mängder med krångliga begrepp i diskussionerna om energi? Som ganska ofta inte är helt lätta att hänga med i? Lugn, vi hjälper dig! Vi har tagit fram en lista med förklaringar av energibegrepp från A till Ö. Du kan använda listan för att fräscha upp minnet, lära dig något nytt eller hålla i handen för extra stöd när du gör vår utbildning Energikällan.

Aggregator

En aggregator är en aktör på elmarknaden som samlar ihop flera flexibla resurser som laddboxar till elfordon, batterilager eller värmepumpar och paketerar dessa till större enheter för att kunna sälja deras effekt på stödtjänstmarknaden.

Effekt (elffekt)

Effekt beskriver hur mycket energi som en viss apparat använder eller producerarvid en given tidpunkt. Effekt mäts oftast i watt (W).

Effektbalans

Ett stabilt elnät måste alltid vara i balans och det betyder att det vid ett visst tillfälle finns lika stort utbud som efterfrågan på el. För att åstadkomma effektbalans räcker det inte med att man under ett år producerar tillräckligt med el för att möta behovet. Det måste vid varje enskilt tillfälle finnas tillräckligt med el för att balansera användningen som varierar mycket över tid.

Effektbrist

Brist på effekt kan uppstå då det inte finns tillräckligt med elproduktion vid en viss tidpunkt för att möta behovet av el. Effektbristen kan uppstå lokalt eller inom ett större geografiskt område. Effektbrist kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive strömavbrott, spänningsfall och störningar i elnätet.

Effekttariff

Effekttariff är en prismodell som Energimarknadsinspektionen har beslutat ska införas av alla elnätsföretag senast 1 januari 2027. Modellen innebär att kunderna debiteras för den effekt de använder eller har tillgång till under en given tidsperiod. Syftet med effekttarifferna är att skapa motiv för kunden att sprida ut sin elanvändning till tider då belasningen på nätet är lägre. Då kan elnäten nyttjas mer effektivit och behovet av elnätsutbyggnad minskar.

Efterfrågeflexibilitet

Kallas också för förbrukningsflexibilitet och innebär att elkunder anpassar sin användning efter tillgången på producerad el. Exempelvis att företag minskar sin elförbrukning under perioder då tillgången på el är lägre, för att i stället förbruka mer när det finns bättre tillgång på el. Att vara flexibel med när man väljer att använda el avlastar elnätet. Som elkund finns därför möjligheten att få ekonomisk ersättning för sin flexibilitet. För det krävs ett avtal med Svenska Kraftnät om att leverera så kallade stödtjänster eller ett avtal med en aggregator.

Elbrist

Elbrist kan avse antingen en brist på el eller effekt. Brist på elenergi innebär att det sammanlagda behovet av el inte kan täckas av egen produktion eller import. För information om brist på eleffekt, se effektbrist.

Energianvändning

Energianvändning är den mängd energi som används av ett system eller en enhet för att utföra en viss uppgift eller aktivitet vid ett visst ögonblick. I dagligt tal används ibland ordet energiförbrukning. Viktigt att komma ihåg är dock att energi inte kan vare sig förbrukas (eller produceras) utan den omvandlas bara mellan olika former.

Energibalans

Energisystemet måste alltid vara i balans. Med det menas att den energi som tillförs till energisystemet alltid ska vara lika stor som den energi som används inklusive förluster. Förluster är den energi som inte går att nyttja när den omvandlas eller överförs. Trots att det alltid måste råda balans mellan tillförd och använd energi förekommer begreppen positiv och negativ energi-balans. Det betyder att om ett område har en positiv energibalans så är den totala elproduktionen större än den totala förbrukningen under en viss tidsperiod. Området har alltså en positiv nettoexport av el under den perioden. För negativ energibalans är det tvärtom.

Energiberedskap

Energiberedskap handlar om att ha ett förebyggande arbete för att kunna hantera störningar i energiförsörjningen. Energiberedskap behövs på alla nivåer från den enskilda medborgaren till företag och offentlig sektor. Ur ett kommunalt energiplanerinsperspektiv handlar energiberedskap om att hantera risk och sårbarheter som identifieras i energisystemet.

Energibärare

Energibärare är ett ämne eller process som kan lagra och transportera energi. Exempel på energibärare är olja, vatten i fjärrvärmenät, vätgas och elektricitet.

Energikälla

En energikälla är det som vi får vår energi ifrån. Energikällor brukar delas in i förnybara energikällor som vind, sol, vatten eller biomassa och icke förnybara energikällor som kol, olja, uran eller naturgas.

Energislag

Energislag är de olika elproduktionsslagen som vi får vår el ifrån. Till exempel vattenkraft, vindkraft, solkraft, kraftvärme och kärnkraft.

Energisystem

Ett energisystem är det nätverk av energikällor, infrastruktur, teknologier och aktörer som är involverade i produktion, distribution, lagring och användning av energi i olika sektorer.

Flaskhals

Flaskhalsar handlar om elledningars begränsningar att föra över el. En flaskhals uppstår när behovet av överföring mellan två områden är större än elnätets överföringskapacitet. När det uppstår flaskhalsar i elnätet mellan två elområden kommer elområdet med elunderskott få ett högre elpris. Det beror på att underskottet inte kan täckas upp av ökad elöverföring på grund av flaskhalsen, utan måste täckas upp av dyrare kraftproduktion eller import av dyrare el från andra elområden där det finns kapacitet i elnätet.

Frekvens

Frekvens betyder svängningar per sekund och mäts i Hertz (Hz). När man pratar om elnätets frekvens menar man hur snabbt flödet av ström ändrar riktning i växelströmsledningar. I Sverige är frekvensen i elnätet 50 Hz. Frekvensen för elnätet är avgörande för att säkerställa att elektrisk utrustning fungerar och för att undvika skador på elsystemet.

Förbrukningsflexibilitet

Se efterfrågeflexibilitet.

Intermittent elproduktion

Kallas också för variabel elproduktion och syftar på de kraftslag vars elproduktion beror på vädret till exempel sol- och vindkraft. Sån elproduktion är inte planerbar.

Joule

Energi mäts i enheten joule (J). Joule är en väldigt liten enhet och i dagligt tal används därför kilowattimmar för att beskriva energimängd. 1 kWh motsvarar 3 600000 J.

Kapacitetsbrist

Kapacitetsbrist innebär att elnätet inte kan överföra tillräckligt med effekt till elanvändare inom ett visst avgränsat område, vanligtvis mellan norra och södra Sverige. Det blir för trångt i elnätet. Då uppstår prisskillnader mellan de olika elområdena, där området med elunderskott får ett högre elpris. Långvarig kapacitetsbrist gör att företag inte kan expandera och planer för nya bostadsområden måste skjutas upp för att de inte kan kopplas in i det ansträngda nätet.

Kraftslag

Se energislag.

Likström (DC)

Likström är en typ av elektrisk ström där laddningsbärarna, vanligtvis elektroner, rör sig i en riktning utan att kontinuerligt ändra riktning. Batterier är en vanlig källa till likström och används ofta för att driva bärbara elektroniska enheter och fordon där en konstant strömförsörjning behövs.

Lokalnät

Lokalnäten transporterar el från regionnätet ut till de flesta elanvändare. Mycket små elproducenter kan också vara anslutna till lokalnätet. Det gäller till exempel de som säljer överskottet av sin solelsproduktion. Lokalnäten har en spänning på 40 000 volt eller lägre. På vägen till den vanliga hushålls-kunden sänks spänningen till 230 volt. Lokalnäten ägs av många olika elnätsföretag.

Mikronät

Ett mikronät är litet elnät med styrning av lokal elproduktion, energilagring och elanvändning. Det kan därför bibehålla elförsörjningen lokalt vid elavbrott genom att koppla ifrån sig från det kringliggande elnätet och gå in i ö-drift. Mikronät kan vara både småskaliga, som enstaka byggnader eller samhällen, eller större, som industriella anläggningar eller stadsdelar.

Nätkoncession

Nätkoncession är ett tillstånd som krävs för att få bygga och driva elnät i Sverige. Det innebär att en elnätsägare får ensamrätt att distribuera el inom ett visst geografiskt område eller för en viss ledning. Nätkoncessioner säkerställer att elnätet utvecklas på ett effektivt och säkert sätt och förhindrar att flera aktörer bygger överlappande nät inom samma område.

Primärenergi

Primärenergi är den energi som finns i naturresurser som sol, vind, råolja och naturgas, och som vi ännu inte omvandlat eller förädlat till någon ny form av energi.

Regionnät

Regionnäten transporterar el mellan transmissonsnätet och lokalnäte. Stora elanvändare och en del mellanstora elproducenter är ofta anslutna direkt till regionnätet. Regionnäten ägs av större elnätsföretag och använder vanligtvis spänning på 130 000 volt (130 kV).

Spänning (Volt)

Spänning mäts i volt (V) och är den elektriska kraften som driver elektroner genom en krets. Högre spänning innebär att elektronerna har mer energi och rör sig snabbare.

Ström (Ampere)

Ström mäts i ampere (A) och representerar rörelsen eller flödet av elektroner genom en krets. En hög ström indikerar en stor mängd elektroner i rörelse, medan spänningen är den kraft som driver elektronerna genom en elektrisk krets.

Transmissionsnät (tidigare Stamnät)

Transmissionsnätet i Sverige ägs av Svenska Kraftnät och är byggt för att föra över el från kraftverken till användarna. För att minska förlusterna vid överföringen är spänningen mycket hög, upp till 400 000 volt. Alla Sveriges stora kraftverk är idag ihopkopplade via transmissionsnätet. Det nätet är även sammankopplat med Norge, Danmark och Finland via växelström och med Tyskland, Polen, Finland och Danmark via likströmskablar.

Volatil eller Volatilitet

Inom elproduktion betyder volatilitet variationen i produktion av el från förnybara energikällor som sol och vind. Dessa energikällor är helt beroende av väderförhållanden och kan därför vara mycket variabla eller volatila i sin elproduktion.

Växelström (AC)

Växelström är en typ av elektrisk ström där elektronernas riktning växlar med en bestämd frekvens. Växelström är den vanligaste typen av el som används i hushåll, industri och kommersiella tillämpningar runt om i världen, och det är den typ av ström som levereras till hushåll och företag via elnätet.

Överföringskapacitet

Överföringskapacitet är den maximala mängd effekt som kan överföras genom en elledning.

 

Gör vår utbildning Energikällan