Energiplanering för att möta omställningen
Just nu jobbar vi med sex kommuner i länet för att hjälpa och stötta dem i arbetet med att ta fram en aktuell energiplan och att arbeta strategiskt med energiplanering. Vi tar dem genom en process med fem steg där slutmålet är att kommunen har en strategisk energiplanering och en energiplan redo för antagande av politiken.
En av dessa kommuner är Jönköpings kommun och där leder Simon Klintefors arbetet. Vi tog oss en pratstund med honom för att höra vad han tänker om deras arbete.
Kunskapshöjande och lärorikt
Vi frågade Simon vad som hittills varit det största värdet med processen och han lyfter att den har varit lärorik och kunskapshöjande. Den omvärldsbevakning som vi i projektet har delat med oss av har också varit mycket uppskattad. Det har gjort att de kunnat bilda sig en bra nulägesbild och skapat bra förutsättningar för slutresultatet.
Arbetsgruppen
För arbetet har de har bildat en bred arbetsgrupp och det tycker Simon varit en styrka och att det har bidragit till en ökad samverkan inom kommunen. Det har varit nyttigt och bra att samla många perspektiv och att det inte bara varit personer med spetskompetens inom energi som är del av arbetsgruppen. Energifrågan spänner över många delar av samhället och att samlas har gjort att de kunnat lära av varandra och att energiplanen, när den är antagen, kan göra att de fortsatt kan jobba mer tillsammans kring åtgärderna.
Energiplanens påverkan
Vi är nyfikna på vad Simon ser att energiplanen kan ha för påverkan. Han tror att den kan hjälpa till att höja kunskapen och förståelsen om utmaningarna med energisystemet och vad som behöver hända för att kunna möta omställningen. Han tror planen blir viktig inte bara inom kommunkoncernen men också hos näringsliv och civilsamhället. Planen kan också ge en tydlig nulägesbild av hur energiläget ser ut i kommunen. Han tror också att energiplanen kan vara ett bra sätt att binda ihop kunskaperna och informationen från nätutvecklingsplaner och översiktsplanering. En annan sak som planen kan ge är ett samlat grepp och inriktning för allt som har med energifrågan att göra i en kommun samt bidra till att frågan hålls politiskt aktuell.
Utamaningar med energiplanen
Vad gäller utmaningar i arbetet så betonar Simon vikten av att inte skriva ett dokument som blir för likt sådant som redan finns. Det är viktigt att energiplanen kan står för sig självt och ha ett eget syfte, men givetvis komplettera det som redan finns. En utmaning som Simon ser framför sig är att kunna formulera energiplanen så att den kan få en bred förankring i politiken men ändå innehålla konkreta åtgärder som går att följa upp och arbeta med.
Vad händer framåt?
Avslutningsvis bad vi Simon att spana in i framtiden, var tror han har hänt i kommunen när energiplanen är antagen? Då hoppas han att det goda arbete med energieffektivisering som de redan gör har fått fortsätta och har stärkts. Han hoppas också på en fortsättning med arbetet av mer förnybar energiproduktion i kommun i form av solceller. Förhoppningsvis har planen också nått ut och används av fler än bara kommunkoncernen. Han vill att den ska komma många till nytta. Vi ser framemot att följa deras arbete och hur Simons framtidspaning slår in.
Fler erfarenheter av energiplanering
Är du nyfiken på att höra fler kommuner berätta om sina erfarenheter av energiplanering? Då ska du anmäla dig till vårt webbinarium den 10 december.