Hur rustar vi våra fastigheter för morgondagen?

Hur rustar vi våra fastigheter för morgondagen?

Jonas Tannerstad från Örebrobostäder som står på scen och föreläser om hur de arbetar med energidelning och energieffektivisering i Örebro.

Energidelning och energieffektivisering stod på agendan när bygg – och fastighetssektorn i Jönköpings län samlades. Att identifiera och åtgärda energitjuvar och att rusta fastigheter redan nu för framtidens utmaningar lyftes som viktigt.

Under dagen fick vi inspireras av lokala exempel samt lyssna på Jonas Tannerstad från Örebrobostäder och deras arbete med smarta energisystem.

- För mig och Örebrobostäder är det verkligen prioriterat att arbeta med dessa frågor och dela med oss av våra erfarenheter till andra. Det är 64 månader kvar tills 2030 målen ska vara uppfyllda, tiden går fort och omställning tar tid. Det är i dessa typer av nätverk som det händer saker och förändring faktiskt sker. Jag hoppas deltagarna är inspirerade till att starta sina egna resor, säger Jonas.

Minska energianvändning genom lågt hängande frukter

Att fokusera på effektivisering av existerande fastigheter och identifiera energitjuvar kan ha stor effekt på en verksamhets energianvändning. Energieffektivisering vid nybyggnation är en självklarhet, men majoriteten av husen är redan byggda. Att gå igenom befintliga system och förändra till exempel drifttider kan göra stor skillnad.

Tänk större än varje enskild byggnad

Nya lagkrav, elpriser som skjuter i höjden och ökade fjärrvärmepriser är ett axplock av utmaningar som dagens fastigheter behöver rustas för. För att effektivisera bostäder behövs rätt teknik och system som kan leverera mätdata för att kunna ta välgrundade beslut. Dels för varje enskild fastighet, dels för att kunna förena alla fastigheter i ett gemensamt system.

- 3 % av jordens yta är täckt av städer men de står för 72% av klimatutsläppen. Ska vi lyckas med att begränsa klimatförändringarna måste vi systematisera hela städer, förklarar Jonas.

Tänk en stad där alla byggnader ingår i samma smarta system, där varje fastighet ses som en aktiv resurs i energisystemet. Så arbetar Örebrobostäder nu med den nya stadsdelen Tamarinden. Målsättningen i projektet är att skapa en stadsdel med ett gemensamt system som producerar, lagrar och reducerar energi lokalt.

Kommande aktiviteter

Nästa event som arrangeras i samarbete med CCC Jönköpings län äger rum tisdagen den 1 oktober, med temat återbruk och återbrukshubbar.

Mer information och anmälan till konferens med tema återbruk och återbrukshubbar

Eventen arrangeras inom ramen för vårt projekt CONSTR:ACT som finansieras i huvudsak av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jönköpings län.