Minska företagets energikostnader – 8 tips

Att spara energi är inte bara en insats för klimatet – det är också ett smart sätt att minska företagets kostnader. Men hur går man egentligen till väga? Här går vi igenom 8 konkreta åtgärder som kan sänka energianvändning utan att behöva stora investeringar.
1. Ta kontroll
För att kunna spara el behöver du först förstå hur din elanvändning ser ut. Många elleverantörer och nätägare har digitala verktyg där du kan analysera dina mätvärden. Genom att regelbundet granska timvärden kan du tidigt upptäcka avvikelser och snabbt åtgärda dem. Fokusera särskilt på:
- Baslasten – är den el som används även när verksamheten är stängd, exempelvis under helger och semestrar. Målet är att hålla den så låg som möjligt.
- Effekttoppar – uppstår när många eldrivna maskiner startas samtidigt. Genom att sprida ut maskinernas uppstarter och optimera elbilsladdningen kan du sänka topparna och därmed kostnaderna.
Låg baslast och låga effekttoppar kan tillsammans bidra till större kostnadsbesparingar per år.
2. Nattvandra
Ett effektivt sätt att hitta onödiga energislukare är att göra en "nattvandring", vilket är en genomgång av arbetsplatsen efter arbetstid. Du behöver inte göra det just på natten, trots att namnet antyder det. Under genomgången kan du kontrollera:
- Är belysningen släckt överallt?
- Finns det läckage i tryckluftssystemet?
- Är ventilationen anpassad efter verksamhetens behov?
- Är alla maskiner avstängda?
Involvera gärna medarbetarna i arbetet. Tillsammans kan ni hitta enkla, men effektiva, besparingsmöjligheter.
3. Skapa energismarta rutiner
Små förändringar i vardagen kan leda till sänkt energianvändning. Inför rutiner för att:
- Släck belysning och stäng av maskiner när de inte används.
- Optimera uppstart och avstängning för att undvika höga effekttoppar.
- Engagera medarbetarna i energiarbetet och uppmuntra dem att ta med goda vanor från hemmet till arbetsplatsen.
Att utse en ansvarig person för energifrågor kan säkerställa att åtgärderna följs upp och blir en naturlig del av verksamheten.
4. Byt till energieffektiv belysning
Om ditt företag fortfarande använder traditionella T8-lysrör är det dags att byta till LED. Du kan halvera belysningens installerade effekt och kostnad om du byter från armaturer med T8-lysrör till nya armaturer med LED.
LED-belysning kan styras genom exempelvis sektionsindelning, rörelsesensorer, dagsljusinsläpp och den är ofta dimbar. Det gör att ljuset anpassas automatiskt efter behov och minskar onödig användning.
5. Effektivisera uppvärmning
Värmeenergi söker sig till kallare utrymmen för att jämna ut temperaturen. Några bra första steg är att:
- Hålla portar, dörrar och fönster stängda när de inte används.
- Täta fönster och dörrar för att förhindra värmeläckage.
- Se över om ni har möjlighet att återvinna värme för att exempelvis värma upp lokalerna.
- Undvik att kyla och värme är igång samtidigt.
6. Optimera tryckluftssystemet
Det är vanligt att tryckluftssystem har 20–50 procent läckage. Du kan minska energianvändningen genom att regelbundet söka efter läckor och täta dem, samt optimera drifttrycket. En sänkning av trycket med 1 bar ger cirka 7 procent energibesparing.
7. Anpassa och underhåll ventilation
Du kan sänka energianvändningen genom att se över ventilationen. Se till att:
- Anpassa ventilationen efter företagets behov, såsom verksamhetens tider och antal anställda. Om du styr ventilationen med tidsschema säkerställer du att den endast är igång när den behövs.
- Serva och underhåll ventilationssystemet regelbundet. Då undviker du höga tryckfall i systemet och onödig energianvändning.
- Undersöka om du kan byta ut gamla remdrivna fläktmotorer mot moderna, varvtalsstyrda och energieffektiva motorer. Eller kan du byta till ett nytt aggregat med värmeåtervinning?
8. Satsa på ett långsiktigt energiarbete
För att uppnå långsiktiga resultat behöver energiarbetet vara en kontinuerlig process. Du kan satsa på ett långsiktigt energiarbete genom att:
- Utse en ansvarig person för företagets energiarbete.
- Sätta upp tydliga mål och handlingsplaner.
- Förankra energiarbetet hos både ledning och medarbetare – varje kilowattimme räknas!
Vill du få hjälp med ditt energiarbete?
Kontakta oss eller anmäl ditt intresse: