Ny rapport: Elbilen kan bli en avgörande del av framtidens energisystem

Ny rapport: Elbilen kan bli en avgörande del av framtidens energisystem

I vår nya rapport lyfts potentialen för tekniken Vehicle-to-everything (V2X) i Jönköpings län, alltså möjligheten att nyttja elbilar som stora power banks. Med V2X kan du föra över el från din elbil till ditt hem, till andra byggnader eller till elnätet. Tekniken gör att elbilar kan stötta elnätet, minska elräkningen både för privatpersoner och företag, och fungera som reservkraft vid krissituationer.

"Det verkligt intressanta är vad det här innebär för elektrifieringen i stort. Plötsligt får vi tillgång till stora mängder energilagring som vi kan använda för att förflytta sol-, och vindkraft i tid. Det sänker elpriset för alla, ökar energisäkerheten och minskar beroendet av fossil energi” säger John Ramsö, projektledare.

Rapporten visar att den tekniska infrastrukturen för V2X nu är redo, med både elbilar och laddare som möjliggör tekniken, samt att kommunikationen mellan elbilar, laddstolpar och elnätet nu är möjlig. Det återstår utmaningar men möjligheterna är många. Genom ett brett samarbete har studien samlat insikter från bland annat nätägare, energibolag och fordonstillverkare.

Viktiga slutsatser från rapporten:

  1. Samhällsnyttor – V2X är en viktig pusselbit för energiomställningen.
  2. Tekniken för dubbelriktad laddning redo – Flera tester visar att det fungerar.
  3. Digitalisering av lokalnät – För att möjliggöra V2X fullt ut krävs digitalisering och förstärkning av lokala elnät.
  4. Affärsmodeller och reglering – Utmaningar kvarstår kring affärsmodeller, särskilt skatte-, försäkrings- och garantifrågor när flera aktörer är involverade.
  5. Samverkan krävs – Gemensamma insatser kan adressera kvarvarande hinder och driva V2X-utvecklingen framåt.

Läs om fler möjligheter och utmaningar för V2X-implementerig i vår rapport:

Rapporten, Möjligheter och hinder för V2X - en studie i Jönköpings län (pdf-fil, 12638 kB)

Den här rapporten har tagits fram i ett av våra projekt som finasieras av Europeiska regionalfonden, Klimatrådet i Jönköpings län, Jönköping Energi, Gislaved Energi och Tranås Energi.

Mer om projektet Förstudie V2X