Solceller, vad gäller egentligen?
En del av vår solcellsanalys är en kartläggning av aktuella lagar och regler som gäller för solcellsinstallationer. Här hittar du en sammanställning av de lagar och regler du kan behöva ha koll på när du funderar på att investera i solenergi.
Generella regler för alla solcellsinstallationer i Sverige
I Sverige tillämpas generella regler för solcellsinstallationer som ska främja användningen av solenergi och hållbara energilösningar. För solcellsanläggningar med en installerad effekt upp till 500 kW finns undantag från energiskatt vid egen användning av den producerade elen.
Det är också möjligt att få en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh) för överskottsel som du matar ut på elnätet. För att få den skattereduktionen måste du uppfylla ett antal krav:
- Anslutningspunkten får inte ha en säkring som överstiger 100 ampere (A).
- Du får inte mata ut fler kilowatttimmar i elnätet än vad du köpt in på samma elabonnemang. Detta innebär att om du köper 15 000 kWh men säljer 20 000 kWh till elnätet, kommer du endast få skattereduktionen för de 15 000 kWh som motsvarar den faktiska mängden köpt el.
- Du kan maximalt få skattereduktion för 30 000 kWh per år.
Nya EU-direktiv offentliga byggnader
Nya EU-direktiv kommer med flertalet krav för installation av solcellsanläggningar på både offentliga fastigheter och övriga fastigheter. Från och med 31 december 2026 ska alla nya offentliga byggnader och lokalbyggnader med en total användbar golvarea över 250 kvadratmeter installera solcellsanläggningar om det är tekniskt lämpligt, ekonomiskt och funktionellt genomförbart. Därefter omfattas alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta enligt följande; större än 2 000 kvadratmeter senast den 31 december 2027, större än 750 kvadratmeter senast den 31 december 2028 och större än 250 kvadratmeter senast den 31 december 2030.
Nya EU-direktiv icke-offentliga byggnader
För icke-offentliga byggnader gäller följande krav för installation av solcellsanläggningar där detta är tekniskt lämpligt, ekonomiskt och funktionellt genomförbart. Från 2028 inkluderas alla icke-bostadshus med en total användbar golvarea över 500 kvadratmeter som genomgår en större renovering eller annan tillståndsprocess hos myndighet och från 2029 inkluderas samtliga nya icke-bostadshus för hela fastighetssektorn. Åtgärderna visar en riktning mot ökad installation av solcellsanläggningar.
Regler för solcellsinstallationer ägda av privatpersoner
I Sverige finns det möjligheter till skattereduktion för investeringar i grön teknik för att främja hållbara och miljövänliga lösningar. En betydande åtgärd är skattereduktionen för grön teknik, som ger anledning för olika typer av installationer av solceller och tillhörande energilagring.
För de som väljer att investera i nätanslutna solcellssystem finns en skattereduktion på 20%. Detta innebär att en femtedel av kostnaderna för installationen kan dras av direkt på fakturan från leverantören av anläggningen. Det gör solenergilösningar ekonomiskt fördelaktiga och uppmuntrar till mer användning av förnybar energi. Det finns också en skattereduktion på 50% för installation av energilagring som lagrar egenproducerad el. Genom att kombinera solcellsanläggningar med energilagring kan du lättare hantera den svårplanerade och oförutsägbara elproduktionen hos förnybara energikällor. På så sätt får du en mer stabil elförsörjning. Skattereduktionen ges inte till batterilager som också kan användas för andra ändamål, till exempel att agera flexibilitetsresurs för att stödja elnätet vid olika störningar.
En tredje del i skattereduktionen för grön teknik är den 50% reduktionen för installation av laddningspunkter till elfordon. Den finns för att öka tillgängligheten och bekvämligheten med elfordon, vilket i sin tur främjar övergången till mer hållbara transportalternativ och minskar beroendet av fossila bränslen.
Vill du läsa mer om hur stor potentialen är för solenergi i länet? Eller vilka drivkrafter som finns för att producera mer solenergi? Då finns hela vår solcellsanalys att dyka ner i.
Solcellsanalys – Så stor är potentialen för solenergi i Jönköpings län (pdf-fil, 33779 kB)