Välkommen på kvällsföreläsningar 7 och 21 november: Sanningsspaning med Emma Frans
Trollfabriker, desinformation och konspirationsteorier är fenomen som vilseleder och skapar splittring i samhället. Det är vanligt att söka bekräftelse för sina egna övertygelser, framför att ta till sig etablerade fakta. Vilka är riskerna med detta och hur kan vi få en annan utveckling? Samtalsserien är producerad av Skådebanan Småland, i samarbete med Jönköpings läns museum, Sörängens folkhögskola med stöd av Region Jönköpings län.
I denna samtalsserie undersöks kunskapsresistens och konspirationsteorier av vetenskapsjournalisten och författaren Emma Frans tillsammans med inbjudna gäster. En fördjupning i en av vår tids mest angelägna frågor och vilka konsekvenserna kan vara för demokratin. Samtalsserien tar plats både på Jönköpings läns museum och på Sörängens folkhögskola i Nässjö.
Fri entré men du behöver boka din plats på följande länk: Bokningsida. (Extern länk)
Svenska konspirationsmiljöer
7 november kl. 17:30
Mathias Cederholm, grundare av Facebook-gruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”
I den digitala eran trodde vi att hyperanslutna samhällen skulle medföra enbart positiva förändringar. Men vårt ekosystem för information är nu förorenat, samhällen blir mer polariserade och pålitliga källor är svårare att hitta. Emma Frans samtalar med Mathias Cederholm om svenska konspirationsmiljöer och hur man kan förstå konspirationsteoretiker.
Vem faller för osanningar och varför?
21 november kl. 17:30
Artur Nilsson, professor i personlighetspsykologi
Vi har alla en tendens att söka bekräftelse för våra egna övertygelser och att avvisa information som motsäger dem. Detta kallas bekräftelse-bias och påverkar de övertygelser som är centrala för vår identitet och vår känsla av grupptillhörighet. När övertygelserna ifrågasätts, blir det svårt att ändra dem, och våra känslor tar över. Detta beteende har alltid funnits, men det är idag enklare än någonsin att falla för bekräftelse-bias. Emma Frans diskuterar fenomenet med Artur Nilsson, professor i personlighetspsykologi vid Universitetet i Bergen och verksam vid Linköpings Universitet.
Efter föreläsningen 21 november är det ytterligare ett kulturevenemang på Sörängens Folkhögskola. Med start kl. 19.30 är det ljusfest utomhus, våra deltagare skapar ljusinstallationer för att möta mörkret. Läs mer här.
Varmt välkomna!