Fotografi

Att studera Fotografi på Sörängens folkhögskola innebär att du får en bred utbildning med möjlighet att fördjupa ditt fotografiska kunnande. Här arbetar vi med det konstnärliga, dokumentära och kommersiella uttrycket. Vad som är utmärkande för oss är att vi har stora teknikresurser med möjlighet till både analog och digital fotografi. Våra lokaler är stora och väl anpassade för vår verksamhet. En datasal med egna arbetsplatser för alla deltagare och två rymliga fotostudios samt ett modernt och väl utrustat mörkrum. Hos oss får du de kunskaper du behöver för att ta ditt fotograferande till en ny nivå. Vi är en studieförberedande utbildning och tidigare deltagare finns representerade på alla högre fotoutbildningar i Sverige.

Den större delen av undervisningen sker i en digital miljö där du lär dig bildhantering i Lightroom, Photoshop och även layout i InDesign. Vi har även undervisning i rörlig bild, där använder vi oss av programmet Premiere. I film/rörligbild arbetar vi med reportage och kommersiella arbeten. Utbildningen lägger stor vikt vid praktiska övningar och samtal om fotografi. Exempel på teoretiska kursmoment är fotografisk historia, bildanalys och bildkommunikation.

På höstterminen fokuserar vi tidigt på att träna in de fotografiska grunderna för att du snabbt ska bli trygg med tekniken. Under vårterminen görs självständiga fotoprojekt, tyngre övningar och resor. Tidigt under vårterminen pratar vi om olika utbildningsalternativ och gör också besök på en av Sveriges fotohögskolor. Vi är med och vägleder er igenom yrkesval och ansökningsprocessen.

I utbildningen ingår även analogt fotografi och mörkrumsarbete. Vi lånar ut analoga kameror till alla deltagare, självfallet kan du använda din egna analoga kamera, om du äger en sådan.
Det finns många möjligheter att fördjupa sig i traditionella fototekniker. Mörkrummet står som allt annat öppet dygnet runt.

Några bra anledningar att välja Fotografi på Sörängen

• Stora resurser som är tillgängliga dygnet runt.
• Naturnära miljö och bra tågförbindelser. Sörängen är aldrig långt borta.
• Du bor i vårt mysiga internat med närhet till matsal och alla undervisningslokaler.
• Digital och analog undervisning.
• Yrkesverksamma lärare inom en rad olika fält.
• Spännande fotoresor.
• Att du får testa på alla möjliga fotogenres, som reportage, porträtt, studio, gestaltande,
magasin, reklam, produkt, dokumentärt m.m.
• För att få så breda och djupa kunskaper som möjligt inom fotografi.
• Utbildning som triggar din personliga utveckling i fotografi.
• Bred utbildning för att vara väl förberedd för nya spännande utmaningar.

Utrustning

Vi arbetar i en modern digital arbetsmiljö med genomgående professionell utrustning. Vi har två fullt utrustade fotostudios med flertalet Profoto-blixtar som idag är branschstandard inom kommersiella arbeten.

I vår datorsal har du egen arbetsplats med en iMac-dator. Det finns ett scanner-rum för negativ-film samt ett modernt analogt mörkrum. Vi har även två professionella fotoskrivare för utskrifter av hög kvalitet. Dessa resurser står öppna dygnet runt och är alltså alltid tillgängliga för skolans fotostudenter.

OBS! Du som kursdeltagare måste ha tillgång till en egen digital systemkamera under utbildningen.

Analog utrustning

• Framkallning av svartvit film i olika format.
• 14 arbetsstationer för mörkrumsarbete i många olika format.
• Ett större antal småbildskameror med diverse optik.
• Flera mellanformatskamerorfrån t. ex Hasselblad, Mamiya, Yashica ochRolleiflex.
• En storformatskamera för 4x5” från Linhof.
• Epson V850 negativskanner och en station för Kamerascanning med filmhållare från Valoi.

Studieresor

Under vårterminen reser vi till en europeisk storstad där vi genomför ett större fotografiskt arbete som resulterar i en fotobok och utställning. Vi har tidigare besökt
exempelvis Paris, Dublin, Warszawa, Hamburg och Berlin.
Vi gör även studieresor till Stockholm, Borås (Abecita Konstmuseum) och andra svenska städer för workshops, utställningar och studiebesök.

Arbetsprover vid ansökan

När du söker till oss ska du, förutom personbevis, studieintyg samt personligt brev, göra ett arbetsprov som består av fem fotografier.

- Fem fotografier där tre av dem hör ihop i ett tema plus två fria bilder.
- En text på max ett A4, som innehåller tankar kring de bilder du skickar in.

Du som söker till oss kommer att få möjlighet att besöka oss på fotoskolan. Vi kommer att ha en träff den 10 april. Då får ni bekanta er med skolans lokaler och se hur foto på Sörängen har det.

En skola med kulturprofil

Fotografi är en del av Sörängens folkhögskolas estetiska utbud. Möjligheter att prova på uttryck som animerad film, keramik, teckning och kroki finns. Skolan anordnar även regelbundet kulturluncher, där artister, föreläsare och konstnärer från hela landet besöker skolan för olika
sorts evenemang.
Under året genomförs utställningar både på skolan och i större offentliga sammanhang. I utbildningen ingår även att du får lära dig utställningsproduktion och presentation av dina bilder på bästa sätt. Under vårterminen samarbetar alla Sörängens deltagare för en gemensam utställning på Konsthallen i Nässjö.

Lärare, gästlärare och föreläsare

Vi som arbetar på fotografi Sörängen är yrkesverksamma fotografer innom olika områden och har lång erfarenhet av undervisning inom fotografi.

Utbildningsansvarig lärare:

Hasse Bengtsson

Lärare i fotografi:

Niklas Johansson

Gästlärare:

Theo Elias (konstnärligt-dokumentärt
Johan Nordström (film)
Annett Reimer Manhem (konstnärligfotografi)
Christel Stenberg (stylig, kommersiellt)
Mikael Strand: (ljussättning)

Tidigare Föreläsare har varit:

Anna Clarén, Anders Petersen, Sanna Sjöswärd, Julia Lindemalm, Jonas Berggren, Johan Bergmark, Micke Berg, Pieter Ten Hoopen med flera.


Hasse Bengtsson

Hasse Bengtsson är verksam fotograf, konstnär och pedagog.
Han har studerat på lärarhögskolan i Jönköping, och är utbildad i fotografi genom ett antal specialanpassade kurser i ljussättning, digitalbild och bildkommunikation. Bland annat SFF´s certifieringskurs i digital fotografi.

Hasse har lång erfarenhet, både med analogt och digital fotografi. Han arbetar främst inom kommersiellt fotografi både nationellt och internationellt, och finns representerad i ett flertal bokproduktioner och reklamkampanjer.

Hasses konstnärliga fotografi har ställts ut bland annat på Eksjö museum och Nässjö konsthall och vid flera gallerier runt om i Sverige.


Niklas Johansson

Niklas är utbildad fotograf vid Viebäcks Fotoskola och har arbetat som porträttfotograf mot både privatpersoner och företag sedan 2011. På senare tid fokuserar han mer på dokumentärt fotografi som har sin utgångspunkt i mindre samhällen där urbaniseringen blir alltmer tydlig.

Senast ställer han ut ett verk på Kalmar Konsthall på jurybestämda utställningen Sydosten 2022.


Annett Reimer Manhem

Annett Reimer Manhem är verksam fotograf, konstnär och pedagog.
Hon är utbildad vid Royal College of Art, London, Master of Arts in Photography (2011), samt vid University for the Creative Arts, Maidstone, Bachelor of Arts (First Class) in Photography and Video (2008).

Annetts fotografiska arbete har ställts ut nationellt på bland annat på Skövde Konstmuseum, Liljevalchs Konsthall & Hasselblad Center, samt internationellt i Finland, Frankrike, Storbritannien och USA.

Annett är bland annat representerad i Hasselbladstiftelsens och Statens Konstråds samlingar.