Dragspel från grunden – teknik, musikalitet och känsla

Även en riktigt enkel låt kan fånga lyssnarna, om man spelar med känsla och musikalitet. Med bra grunder kommer tekniken att spela lite snabbare eller mer komplexa låtar senare ganska naturligt.

Ansök här! (Extern länk)

På kursen läggs stor vikt på grunderna: anslag, bälg, diskant och bas, ergonomi, takt, nyanser.
Förutom mycket spelande, en del flerstämmigt, nöter vi grunderna en hel del. Vi provar lite olika genrer - valet av låtar anpassas delvis efter vad kursdeltagarna önskar.

Kursen vänder sig framför allt till dig som är nästan nybörjare men kommit igång och spelat ett tag. Du bör kunna läsa noter hyfsat.

Kursledare: Christina Gourlaouen

Christina Gourlaouen går sedan 2019 regelbundet kurser på en världskänd fransk dragspelsskola där dragspelet betraktas som ett vindinstrument, och där musikaliteten är den viktigaste komponenten. Hon har nyligen gett ut en guide om dragspelsbasen (Accordion Bass Chords). Hon har även vunnit priser i tävlingarna "Trophee Mondiale 2023 Open trophy/Category Amateur " och "British College of Accordionists".

https://www.youtube.com/@gourlaouen (Extern länk)

Ta med dragspel (piano eller knapp) och notställ.
Max 10 deltagare.

Kurstider
Kurserna startar med lunch kl. 12.00, och kursstart kl. 13.00. På avslutande dagen slutar kurserna med lunch 12.00 - 13.00.

Kostnad
Det du betalar för är kurs, kost och logi. För vissa kurser kan materialkostnader tillkomma. Då vi har internat på skolan kommer vi att prioritera kursdeltagare som bor på skolan vid antagning.

Boende
Alla våra kursdeltagare bor alltid i enkelrum. Man delar på toalett och dusch i korridor. Handdukar och lakan ingår.

Måltider
All mat lagas i skolans fräscha kök. Frukost, förmiddags- och eftermiddagsfika, lunch och kvällsmat serveras under din vistelse i vår fina matsal. Vi har vegetariska alternativ för den som önskar och anmäl detta när du gör din kursanmälan. Om du har matallergier kan vi i regel ordna det, anmäl detta redan på din ansökan.

Kursanmälan
Ansökan görs i SchoolSoft som är vårt skoladministrativa system. Du hittar länken högst upp på kurssidan. Vi har ett begränsat antal platser för varje sommarkurs och för det mesta gäller först till kvarn. Du får svar genom SchoolSoft om du blivit antagen och du har en vecka på dig att svara ja till platsen. Det skickas också ut ett sms och mail om du har angett dessa uppgifter i din ansökan. När du tackat ja till din plats är din anmälan bindande.

Vi reserverar oss för att ställa in kurser om det är för få deltagare anmälda.

Betalning / Avbokning 

Faktura kommer att skickas till dig efter kursstart.

Avbokning innan 15 maj är avgiftsfritt.
Avbokning 15 maj - 1 juni - 30% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 1 juni - 50% av kurskostnaden erläggs.
Avbokning senare än 24 timmar innan kursstart - 100% av kurskostnaden erläggs.

Avbokningar sker via mail: sorangens.folkhogskola@rjl.se

Rummet
När du anlänt till Sörängen är du välkommen att hämta rumsnycklar i expeditionsbyggnaden. Där kan du också få inlogg till skolans trådlösa nätverk och en karta över området.

Kvällsaktiviteter
På skolan finns gym, gympasal med pingisbord/badminton, bibliotek och gemensamma lokaler med TV, biljardbord och sällskapsspel.

Resa hit
Nässjö är en järnvägsknut vilket innebär att det tar ca 2.5timmar från både Stockholm och Göteborg och knappt 2 timmar från Malmö med tåg till Nässjö. Det är alltså enkelt att åka tåg till Nässjö. Sörängen ligger några kilometer från resecentrum och därifrån kan man enkelt ta sig med buss/taxi eller promenera med lätt packning.