Skriv - projektår på distans

Skriva på distans med datorns hjälp.

Satsa på ditt skrivprojekt!

Skriv – projektår på distans är en internetbaserad kurs i kreativt skrivande där du får möjlighet att satsa på ditt skrivprojekt, utveckla ditt skrivande och hitta din personliga röst. Du får varva självständigt skrivande med att få och ge respons i mindre grupp. Utöver det tillkommer även handledarsamtal över videolänk.

Kursen är en ettårig heltidsutbildning och studiemedelsberättigad.
Vi arbetar online med hjälp av lärplattformen Moodle. Du behöver ha en dator med stabil uppkoppling och ett visst mått av självdisciplin.
Du och övriga deltagare delas in i mindre grupper, som enligt ett rullande schema har responsvecka där ni läser och skriver icke-värderande och konstruktiv respons på varandras texter. Responsarbetet sker i en öppen och tillåtande atmosfär. Responsmetoden har som mål att du som textförfattare får syn på din egen text och dess möjligheter till utveckling. Du får också handledarsamtal över videolänk.

Under responsveckan krävs det att du deltar i grupparbetet aktivt och dagligen. Mellan responsveckorna arbetar du självständigt med textproduktion. Du behöver kontinuerligt närvara på vårt forum och ta del av information, uppgifter samt inspirerande och användbara övningar. Utöver det tillkommer även temadagar där en del av arbetet sker över videolänk. I slutet av läsåret arbetar du med att sammanställa och redigera en längre text.

Kursen inleds med tre dagars möten online där vi går igenom arbetssätt, responsmetod, rutiner och uppgifter. Kursen avslutas med tre dagars möten online då vi har samtal om texterna och projekten.
Deltagande i introduktionsdagarna är ett absolut krav. Det innebär att den som inte närvarar då inte heller har möjlighet att påbörja kursen.
Arbetssättet kräver både självständighet och ansvar inför övriga deltagare. Eftersom utbildningen är på heltid går den inte att kombinera med ett annat heltidsengagemang. Det är en fördel om du har gått skrivarkurs tidigare, men det är inget krav.

Några röster ur utvärderingarna:

"Det har varit fantastiskt lärorikt att ge och få textrespons av deltagarna i gruppen och se sin text utifrån.”
"Tack för en grym kurs som har varit avgörande för att jag ska bli någorlunda färdig med mitt projekt och framför allt, att tro på det."
"Under kursens gång har jag fått konkreta verktyg som har hjälpt mig i mitt skrivande. Det har också gjort att jag tagit det skönlitterära skrivandet på större allvar och att jag nu vågar satsa på det till hundra procent."

Lärare

Christine Falkenland

Christine Falkenland debuterade 1994 med diktsamlingen Illusio. Hon har hittills publicerat tio romaner, fem diktsamlingar samt fyra barnböcker. Hennes senaste roman, Själasörjaren, utkom 2018. Hon har även skrivit libretton till körverk, bl.a Rekviem.
Hon har erhållit flertalet priser och stipendier, bl.a Sveriges Radios Romanpris, Svenska Dagbladets litteraturpris, och Göteborgs Stads författarstipendium samt De Nios Vinterpris.
Christine är utbildad skrivarpedagog och sedan 2014 är hon handledare på Sörängen Författarskola – distans.


Sofie Jansson

Sofie Jansson har en konstnärlig master i kreativt skrivande och är utbildad skrivpedagog. Hon är publicerad i ett tiotal antologier, mestadels inom poesi. Sofie är också utbildad inom film och tv och har även erfarenhet av teater och fotografi. Återkommande har hon haft skrivarkurser, workshops och föreläsningar på bland annat folkhögskola, Skrivarakademin och Högskolan för Scen och Musik. Hon har även arrangerat skrivstugor, uppträtt som estradpoet och under många år arbetat med litteraturläger för ungdomar. Sedan 2015 sitter hon med i styrelsen för Göteborgs Litteraturhus.