Tidigare deltagare

Alexander Isaksson

Sörängens folkhögskola är en plats att utvecklas på. Lärarna är fantastiska och de tror på mina drömmar när ingen annan gör det. Lektionerna rymmer både bildning och skratt. Matte brukade vara jobbigt för mig, men den senaste tiden har det blivit ett av mina favoritämnen, liksom alla ämnen i skolan blivit riktigt roliga. När jag började här trodde jag aldrig att jag skulle utvecklas på det här sättet. Sörängen har redan hjälpt mig att uppfylla drömmen om att öppna ett glutenfritt café, vilket jag fick chans att göra under skolans julmarknad. Ju fler veckor som går desto mer utvecklas jag i mig själv. Jag vågar satsa på det jag länge har velat göra. Men bäst av allt: man får vara sig själv.


Izabella Milton

Att studera på Sörängen känns lätt. Tidigare skolgång har varit tung och jobbig för mig. Här får jag den hjälp och det stöd jag behöver. Även långa dagar känns lätta för att jag får förståelse. Det är okej att vara trött, och det finns förståelse för olikheter. Alla är mänskliga.

Mitt råd till nya studenter är att komma hit! Man lär sig när man är med på lektionerna. Närvaro är viktigt. På det sättet blir studierna mycket lättare än om man till exempel pluggar på distans.


Annie Andersson

Att börja på Sörängens folkhögskola var inte ett självklart beslut för mig, men nu tycker jag att det var rätt. Första dagen på skolan var jag väldigt nervös, men jag knöt snabbt kontakter bland de andra eleverna och fick snabbt en känsla av “hem”.

Sen jag började på Sörängen har allt gått så himla fort. Jag känner att mitt självförtroende växer för varje dag som går och den känslan har jag aldrig mött förut. Även de jobbiga dagarna som man helst vill slippa har blivit lättare p.g.a. skolans öppenhet och gemenskap. Man får vara den man själv vill och blir respekterad för det. 

Jag har fått uppleva roliga saker i en trygg miljö, en plats där alla är vänner oavsett ålder och jag bor med trevliga personer som blivit mina vänner. Därför rekommenderar jag starkt Sörängens folkhögskola. 


Hossein Jafari

Att gå på Sörängens folkhögskola är det roligaste jag någonsin har upplevt. Jag har gått på Allmän kurs och jag trivdes där. Nu går jag på naturvetenskapliga basåret på Sörängen. Studiemiljön på Allmän kurs är bra, alla lärarna är väldigt bra, snälla och trevliga. Man behöver inte känna sig ensam för man kan hitta bra vänner där. När man läser Allmän kurs har man möjligheten till att studera olika ämnen, man kan förbättra sin studieteknik och lägga en plan för framtiden. Vi hade även studiebesök på vissa ställen som var spännande. Det finns alltid flera alternativ när det handlar om olika uppgifter. Därför behöver man inte stressa så mycket.

Nu när jag går på naturvetenskapliga basår läser jag fyra olika ämnen såsom matematik, fysik, kemi och biologi. Studietempot är ganska högt och alla kämpar för att nå sina mål. Har aldrigt pluggat så mycket som jag gör just nu, men det känns ändå bra för jag vet att det kommer ge mig kunskap framöver. Mitt mål är att bli läkare i framtiden men det är också okej med sjuksköterska.


Tidigare deltagare på naturvetenskapliga basåret

Nanna Ståhl

Nanna läste först på en annan folkhögskola och avslutade sen sina studier på allmän kurs med att läsa in de naturvetenskapliga behörigheterna på Sörängen.

Studerar civilingenjörsprogrammet i Bioteknik på Kungliga tekniska högskolan.

Vilken/vilka utbildningar studerade du på Sörängen:
Naturvetenskapligt basår

Vad fick dig att söka till Sörängens folkhögskola?

Jag visste inte riktigt vart jag ville ta vägen efter gymnasiet så jag tänkte att jag skulle skaffa mig behörighet till allt så att när jag väl visste så skulle det inte finnas några hinder för att ta mig vidare. Jag hade läst ett år innan på folkhögskola också på allmän linje och gillade verkligen formatet, så ett basår på folkis lät helt rätt för mig! Jag tyckte även om hur ‘’campus’’ på Sörängen såg ut - de gröna träden och de fina, gamla, röda husen. Sedan tyckte jag det lät väldigt bra att få läsa ett basår omringad av elever som läser andra saker med.

Vad har du haft mest nytta av från tiden på skolan?

Allt skulle jag säga! Programmet jag läser nu är nästan som att gå basåret. Vi läser allt från organisk kemi till fördjupningskurser inom fysik så jag drar verkligen nytta av allt jag fick lära mig på Sörängen. Jag träffade även otroliga vänner på Sörängen som berikar mitt liv näst var dag!

Hur skulle du beskriva studiemiljön, resurserna, lektionerna och lärarna på skolan?

Studiemiljön på Sörängen är otroligt trygg skulle jag säga. Lärarna var oftast tillgängliga för att hjälpa en om man hade några frågor. Klassrummen samt övriga utrymmen på skolan är i väldigt bra skick - för att inte tala om mysiga. Lektionerna var alltid väldigt roliga och det är verkligen tack vare lärarnas pedagogik och engagemang! Bättre får man leta efter.

Vilket råd skulle du vilja ge till framtida studenter på Sörängens folkhögskola?

Åh! Har så mycket att säga, men här är väl det viktigaste...
- Sitt inte och plugga själv, utan hitta någon eller några i klassen som du kan sitta med. Man lär sig mer och har roligare då!
- Det finns inga dumma frågor! Det må verka som att alla förstår något du är förvirrad över ibland, men räck upp handen och red ut förvirringen. Jag lovar att det sitter någon som undrar över samma sak och om inget annat är du där för att lära dig - det är inte meningen att du ska komma dit och kunna allt i förväg, så ställ mycket frågor!!
- Utnyttja alla utrymmen på Sörängen - från gympasalen till bastun och så klart Gläntan. Mellan pluggsessionerna gick min klass ofta in i gympasalen för att spela pingis och rasta av oss.
- Ta vara på tiden <3. Sörängen är något av det bästa jag gjort och saknar det inte sällan såhär i efterhand… Man kan ha så himla kul där om man vill det!


Edwin Castano

Edwin läste först på en annan folkhögskola och avslutade sen sina studier på allmän kurs med att läsa in de naturvetenskapliga behörigheterna på Sörängen.

Läser Byggnadsutformning med arkitektur på Jönköpings Universitet

Vilken/vilka utbildningar studerade du på Sörängen:
Naturvetenskapligt basår

Vad fick dig att söka till Sörängens folkhögskola?

Innan jag började på sörängen så gick jag folkhögskolan i jönköping. Där fick jag information från både lärare och vänner om att det fanns ett naturvetenskapligt basår i nässjö. Sen åkte jag på besök och träffade Mattias, han visade mig runt och berättade lite om hur studierna såg ut på sörängen.

Vad har du haft mest nytta av från tiden på skolan?

Med tanke på att man får bo i skolan så blir det mycket enklare att lägga upp vardagarna när det gäller studierna. Jag t.ex hittade min studieteknik och blev mycket bättre på att planera mina dagar och hur jag skulle plugga till de olika ämnena vi hade.

Hur skulle du beskriva studiemiljön, resurserna, lektionerna och lärarna på skolan?

Studiemiljön var bland de roligaste. Med tanke på pandemin så var det roligt att man fick bo på skolans internat och fick även chansen att sitta hur länge man ville i både bibliotek och klassrum. Även fast pandemin försvårade studierna för väldigt många så lyckades både Mattias och Johan hålla sig och oss friska så att vi kunde ha lektioner på plats, vilket underlättade mycket av hela basåret.

Vad tyckte du om livet på Sörängen på kvällstid/helger/efter lektionstid?

Man får chansen att lära känna nytt folk och skaffa nya vänner som man delar mycket av sin tid med. Under kvällstider, helger samt efter lektionstider så brukade vi arrangera lite olika aktiviteter så att man umgicks, men också för att ta en kort paus från plugget, vilket behövdes lite då och då.

Vilket råd skulle du vilja ge till framtida studenter på Sörängens folkhögskola?

Ta hjälp av varandra, det finns alltid någon som förstår lite mer och tillsammans kan ni bygga på så att alla kan hänga med i det man gör. Var inte rädda att fråga om hjälp om det är något som ni inte förstår, ni är inte ensamma om det och lärarna är sjukt duktiga på att hjälpa alla elever.
Och glöm inte att njuta av er tid på Sörängen, men hamna inte efter utan försök att vara i fas.


John Dahlquist

John läste först på en annan folkhögskola och avslutade sen sina studier på allmän kurs med att läsa in de naturvetenskapliga behörigheterna på Sörängen.

Läser kemi-programmet vid Lunds universitet.

Vilken/vilka utbildningar studerade du på Sörängen:
Naturvetenskapligt basår

Vad fick dig att söka till Sörängens folkhögskola?

Fick ett tips av en lärare på en folkhögskola jag gick på innan. Sen var jag på sörängens öppet hus och kollade in skolan, samt träffade lärarna. Kändes helt rätt och skolan verkade hur mysig som helst.
Jag behövde inte många sekunder på mig för att bestämma mig för att här vill jag läsa.

Vad har du haft mest nytta av från tiden på skolan?

På Sörängen lärde jag mig att hantera ett högre studietempo, och med det så byggde jag upp, och putsade till, en studieteknik som har varit helt nödvändig för mina studier på universitetet.
Här odlade jag även ett självförtroende och en tillit till mig själv och vad jag klarar av.

Hur skulle du beskriva studiemiljön, resurserna, lektionerna och lärarna på skolan?

Studiemiljön är förträfflig, min favoritplats var i biblioteket och där kunde man nog hitta mig allt som oftast. Om man som jag gjorde bor på skolans internat så kan man lägga mycket tid på sina studier om man vill. Eftersom måltiderna ingår så slipper man själv både matlagning och disk vilket underlättar studierna, dock med risken att man blir en smula bortskämd. Maten är för övrigt helt underbar.
Lektionerna var otroligt givande, inte bara lärorika utan även roliga. Det var en fröjd att gå på lektion, lärarna Mattias och Johan gör lektionerna underhållande och stimulerande. Räkna med ett friskt inslag av superhjältar och minioner. Ska väl inte avslöja för mycket, men batman lyckas leta sig in i alla möjliga ekvationer. Helt underbara lärare som jag har mycket att tacka för, inspirerande.

Vad tyckte du om livet på Sörängen på kvällstid/helger/efter lektionstid?

Året på Sörängen var ett av de bättre i mitt liv och jag hade underbart trevligt. Umgänge och filmkvällar med andra elever i gläntan, gymmet och sporthallen. Jag var även med i skolbandet och kvällar och helger kunde man spela musik med de som ville.
Vad saknar du mest från Sörängen?
Jag saknar miljön och all personal. Skolan är mysig och idyllisk och all personal är fantastisk och så hjälpsam. Jag saknar maten och de obligatoriska fikastunderna. Jag saknar lektionerna och de fantastiska lärarna Johan och Mattias, deras humor och alla trevliga stunder.

Vilket råd skulle du vilja ge till framtida studenter på Sörängens folkhögskola?

Gör inget halvdant, det är här du verkligen bygger på din grund för dina framtida studier. Basåret brukar även ha flitiga och duktiga elever, så ta hjälp och lär av varandra. Jag själv snappade upp många tekniker från hjälpsamma och bättre strukturerade klasskamrater. Gör dina läxor och uppgifter i god tid, reflektera över vad ni lär er, försök se sambanden och de röda trådarna. På så vis kommer förmodligen ett och annat Eureka moment att infinna sig. Sist men inte minst.. passa på och njut av tiden på sörängen. En sådan säregen och fantastisk upplevelse.