Allmän kurs

Allmän kurs på Sörängens folkhögskola är till för dig som önskar läsa in grundläggande behörighet för högskola/yrkeshögskola eller komplettera allmänna ämnen på gymnasienivå. Förutom en färdig gymnasieutbildning erbjuder vår allmänna kurs möjlighet att läsa några av de särskilda behörigheter som kan krävas för antagning till högskoleutbildningar inom naturvetenskap och samhällsvetenskap.

Antagningskrav: Grundskola

Kursens längd

Studier på Allmän kurs omfattar 1-3 år beroende på den sökandes studiebakgrund. Folkhögskolan styrs av tanken att en gymnasieutbildning innebär tre års studier. Den som exempelvis har med sig godkända gymnasiebetyg som motsvarar ett års gymnasiestudier ska därför läsa två år på Allmän kurs. Detta kallar vi för folkhögskolans omfattningskrav. Omfattningskravet kan kortas för den som har minst två års sammanhängande arbetslivserfarenhet.

Man ansöker separat till varje läsår och garanteras plats till året därpå om studierna under innevarande läsår har skötts på ett korrekt sätt. Efter varje år (minst 35 studieveckor) sätts ett studieomdöme. Omdömet som utfärdas vid avslutade studier på Allmän kurs ger möjlighet att konkurrera vid antagning till vidare utbildning.

Kursens innehåll

Allmän kurs på Sörängens folkhögskola fokuserar på den grundläggande behörigheten till högskola/yrkeshögskola. Förutom de ämnen som ingår i grundläggande behörighet läses ämnen av bildande karaktär. Innehållet kan variera från år till år och innefatta miljö- och hållbarhetsfrågor eller konst- och kulturhistoria - studier som kan ge särskilda behörigheter inom samhällskunskap eller historia. Den som önskar studera vidare inom naturvetenskap kan avsluta studierna på Allmän kurs med ett år på vår naturvetenskapliga inriktning. Där läses de särskilda kurser som ingår i gymnasieskolans naturvetenskapliga program.

Läs mer om den naturvetenskapliga inriktiningen på allmän kurs.

Deltagare på Allmän kurs läser 1, 2 eller 3 år beroende på studiebakgrund. Klassen delas in i mindre studiegrupper där ämnena studeras på olika nivåer.

Studievägledare och kursdeltagare utarbetar tillsammans en lämplig studieplan för varje år. Utgångspunkten är heltidsstudier. Scheman görs individuellt utifrån vad varje studerande har med sig från tidigare studier och utifrån framtida mål. Schemat innehåller ofta studieverkstad - lärarledda lektioner där man får hjälp att planera sina studier och tid att arbeta med uppgifter i sin egen takt.

Arbetssätt

Studiegrupperna på Allmän kurs är relativt små och vi lär känna varandra väl. Heltidsstuderande har 20 klocktimmar schemalagd lektionstid i veckan. På folkhögskolan tror vi på gemensamt lärande och att vi har mycket kunskap att ge varandra. Undervisningen bygger till stor del på samtal, och den sker på plats i klassrummet. Därför är din närvaro viktig. För att uppnå behörighet i ett ämne krävs två saker:

1. Minst 80 % närvaro i ämnet
2. Uppvisade ämneskunskaper som motsvarar nivån för minst lägsta godkända betyg, E.

Under hela studietiden får du stöd och hjälp av de undervisande lärarna. Du kommer att finna gott om utrymme att påverka dina studier, både till innehåll och studietakt.

I kursen ingår deltagande i schemabrytande aktiviteter som ger allmänbildning och stärker skolgemenskapen, exempelvis morgonsamlingar och kulturarrangemang.

På Sörängens folkhögskola får du vistas i en lärandemiljö med kulturhistoriskt värdefulla byggnader och en lummig park som kan bidra till upplevelsen av lugn och trivsel. Möjligheter till social samvaro, måltidsgemenskap, nya bekantskaper och en kreativ fritid sätter guldkant på studietiden.

Mer information om studieomdöme och behörigheter hittar du längre ner på den här sidan under flikarna "Studieomdöme" och "Behörigheter".

Antagningsprocess

Komplett ansökan ska innehålla:

- Betyg från tidigare studier
- Personligt brev
- Arbetsintyg (om du har arbetat i sammanlagt 2 år eller mer)
- Referens

Ansökan görs till kommande läsår som börjar i mitten av augusti. Vår ansökningsperiod börjar i mars. Från och med då behandlar vi inkommande ansökningar löpande. Vi kontaktar den sökande för ett samtal där vi gemensamt undersöker om vår skolform passar utifrån den sökandes bakgrund och studiebehov. För befintliga deltagare gäller förtur till studieplats om deltagaren uppvisat god närvaro under föregående studieår.

Lärare på Allmän kurs


Porträtt av lärare Sophia Rasmussen.

Sophia Rasmussen 

Sophia Rasmussen är legitimerad ämneslärare i svenska, historia, tyska och konst och kultur. Hon har studerat vid flera lärosäten och tagit lärarexamen vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping och magisterexamen i konstvetenskap vid Lunds universitet.

Sedan 2012 undervisar Sophia på Allmän kurs, just nu i svenska, religion, historia och samhällskunskap. Sophia gillar att läsa, skriva, måla, sticka, sy och tillverka dockmöbler.


Porträtt av lärare Helen Elofsson..

Helen Elofson

Helen Elofson är legitimerad ämneslärare i svenska, svenska som andraspråk, religion och historia. Hon är huvudsakligen utbildad vid Linköpings universitet, men har även studerat vid Göteborgs universitet och Jönköping University.

Helen har mångårig erfarenhet av arbete inom vuxenutbildning. Hon har tidigare arbetat på Viebäcks/June folkhögskola, som lärare och som kursledare på Allmän kurs. Hon har även arbetat på Komvux i Eksjö.

Nu undervisar Helen i svenska, svenska som andraspråk och religionskunskap på Allmän kurs. Hon är också Sörängens studie- och yrkesvägledare. Helen tycker mycket om möten med människor och vill genom sitt arbete bidra till att deltagare utvecklas och kommer framåt i livet. Sång är ett intresse och Helen har varit med i flera olika körer genom åren.


Porträtt av lärare Robin Ydremark..

Robin Ydremark

Robin Elizabeth Ydremark har engelska som modersmål och är lärare i engelska och idrott. Robin har undervisat i engelska sedan 2013, först på Praktiska Gymnasiet i Aneby och därefter i engelska/yrkessvenska på EksjöVux. Sedan 2014 har hon undervisat i engelska och idrott på Sörängen, på Allmän kurs och Studiemotiverande folkhögskolekurs. Hon njuter av varje ögonblick av att arbeta med eleverna och att se dem lära sig, utvecklas och växa som individer.

Robin växte upp i USA och studerade klassisk musik privat från 9 års ålder och spelade som förstafiol för Tucson Junior Strings. Robin studerade även skådespeleri vid Arizona Theatre Company vilket ledde till hennes första professionella roll i A Christmas Carol. Robin flyttade till San Francisco för att fortsätta sina drömmar om att bli sångare, vilket ledde till att hon sjöng med flera band runt om i USA. Så småningom bosatte hon sig i Kalifornien och arbetade där med uthyrning och försäljning av fastigheter.

Sedan 2003 har Robin bott i Sverige med sin man och tre söner. Hon träffade sin svenske man 1999 i USA när de båda tränade för triathlon. Hon har tävlat på hög nivå i flera långdistanstriathlon som kallas "Ironman", och älskar alla typer av sport.


Porträtt av lärare Mattias Frisendahl..

Mattias Frisendahl

Mattias är legitimerad gymnasielärare i ämnena fysik och matematik och är kursansvarig för naturvetenskapligt basår. 

Mattias har studerat i Göteborg, Jönköping och i Stockholm och undervisar på naturvetenskapligt basår och på Allmän kurs här på Sörängens folkhögskola sedan 2009. Mattias har också en bakgrund som musiker och spelar fortfarande mycket piano och gitarr på fritiden. 


Porträtt av lärare Johan Malm.

Johan Malm

Johan har lärarlegitimation på gymnasienivå samt doktorsexamen i organisk kemi. Han har varit lärare i kemi, biologi och naturkunskap på naturvetenskapligt basår samt Allmän kurs sedan 2014.

Johan har tidigare varit handledare av doktorander och deltagit i 6 betygskommittéer på KTH, KI, UU, SU för doktorander. Johan har också skrivit mer än 40 vetenskapliga artiklar och varit inbjuden talare ett flertal gånger på vetenskapliga konferenser. Han har 20 års erfarenhet från läkemedelsindustrin som forskare, linjechef, projektledare, konsult och slutligen i ledningsgrupp. Han står som uppfinnare för 20 publicerade patent.

Studier på Allmän kurs kan ge dig kunskaper som motsvarar minst betyg E i de gymnasiegemensamma gymnasieämnena. Inom folkhögskolan kallas det att få behörighet på en ämnesnivå. Behörigheterna som du kan få ger dig möjlighet att söka vidare till eftergymnasiala utbildningar.
För grundläggande behörighet till yrkeshögskola krävs följande ämnen och ämnesnivåer:

Engelska, nivå 1 (Engelska 5)
Historia, nivå 1a1
Samhällskunskap, nivå 1a1
Naturkunskap, nivå 1a1
Religionskunskap, nivå 1
Matematik, nivå 1
Svenska/ Svenska som andraspråk, nivå 1


För grundläggande behörighet till högskola/universitet krävs följande ämnen och ämnesnivåer:
Engelska, nivå 1 och 2 (Engelska 5 och 6)
Historia, nivå 1a1
Samhällskunskap, nivå 1a1
Naturkunskap, nivå 1a1
Religionskunskap, nivå 1
Matematik, nivå 1
Svenska/ Svenska som andraspråk, nivå 1, 2 och 3


En del högskoleutbildningar kräver förutom den grundläggande behörigheten även vissa särskilda behörigheter. På Sörängens folkhögskola kan du läsa:
Matematik, nivå 2, 3 och 4
Fysik, nivå 1a och 2
Kemi, nivå 1 och 2
Biologi, nivå 1 och 2
Naturkunskap, nivå 1a2, 1b
Historia, nivå 1a2, 1b, 2a och 2b
Samhällskunskap, nivå 1a2, 1b och 2

På folkhögskola ges inte betyg i enskilda ämnen. Istället får du ett studieomdöme som sätts av undervisande lärare tillsammans och som avser din samlade studieförmåga. 

Studieomdömet, som sätts efter varje avslutat studieår, utfärdas i sju steg: 

Utmärkt studieförmåga 4
Mycket god till utmärkt studieförmåga 3,5
Mycket god studieförmåga 3
Mycket god till god studieförmåga 2,5
God studieförmåga 2
Mindre god till god studieförmåga 1,5
Mindre studieförmåga 1

I studieomdömet vägs hela deltagarens insats och ämneskunskaper in. I begreppet studieförmåga bedöms följande:

  • Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
  • Förmåga till analys, bearbetning och överblick
  • Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
  • Social förmåga