VILL DU ATT FLER SKA UTBILDA SIG INOM NATURBRUK?
Det kan du visa genom att synas tillsammans med oss! Under våren kommer vi jobba med att ta fram en ny skoltidning med information om vår skola, gymnasieutbildningarna och de jobb som utbildningarna kan leda till. Tidningen kommer tryckas i många tusen exemplar och distribueras till ungdomar och deras familjer inför deras viktiga val av gymnasieutbildning. Vill du och din verksamhet synas med en annons i vår tidning - för att visa bredden av vår spännande bransch - då är du varmt välkommen att kontakta oss! Maila malin.thestrup@rjl.se #storasegerstad#storasegerstadnaturbrukscentrum
TILL DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET!
På onsdag kväll, den 27 januari, ringer vi upp dig som är nyfiken på vår skola och våra gymnasieutbildningar. Maila ditt nummer så ringer vi någon gång mellan klockan 17.30-20.00 för att svara på alla dina frågor! (malin.thestrup@rjl.se) #storasegerstad#storasegerstadnaturbrukscentrum#gymnasieval2021#gymnasieval#naturbruk
Idag har vi haft besök av Per Eriksson som precis tillträtt som regionråd och Lena Sumedrea, distriktsombudsman för Centerpartiet. Det är alltid lika trevligt att få visa upp vår verksamhet och vi hoppas ni trivdes hos oss, Per och Lena!
TILL DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET!
På onsdag kväll, den 20 januari, ringer vi upp dig som är nyfiken på vår skola och våra gymnasieutbildningar. Maila ditt nummer så ringer vi någon gång mellan klockan 17.30-20.00 för att svara på alla dina frågor! (malin.thestrup@rjl.se) #storasegerstad#storasegerstadnaturbrukscentrum#gymnasieval2021#gymnasieval#naturbruk
Imorgon är det terminens sista dag och sedan väntar ett långt och välförtjänt jullov! Lärare, coacher och instruktörer önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!
Det här härliga gänget på Fritid önskar alla en God Jul och ett Gott nytt år! En förlängd version av julhälsningen finns att se för elever och personal på Vklass startsida🎄
TILL DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET!
Imorgon, onsdag kväll den 16 december, ringer vi upp dig som är nyfiken på vår skola och våra gymnasieutbildningar. Maila ditt nummer så ringer vi upp dig någon gång mellan klockan 17.30-20.00 för att svara på alla dina frågor! (malin.thestrup@rjl.se)
MÖT EN AV VÅRA ELEVER VID YRKESINTRODUKTIONSPROGRAMMET!
Julia Nygren tänker ofta på hur rätt hennes gymnasieval blev. Hon gillar att göra saker på riktigt. Det passar henne perfekt.
Julia utbildar sig vid yrkesintroduktionsprogrammet (IMYNB) och trivs med djuren, hon trivs med utbildningen och hon trivs med skolan.
– Här går man ut till djuren och får lära sig saker i praktiken, inte bara på ett papper, säger Julia som kommer från en liten by utanför Reftele.
– Matematiken blir till exempel mer praktisk när jag ska beräkna hur mycket foder det går åt till djuren. Samtidigt har jag också förstått att jag behöver ha bra kunskaper i svenska och engelska, till exempel för att kunna läsa en instruktionsbok. Många maskinhandböcker har ju engelsk text.
Hon berättar att utbildningen innehåller lite av varje, allt från att lära sig köra lantbruksmaskiner till att ta hand om djuren.
I framtiden vill hon jobba med djur. Helst vill hon bli hovslagare eller klövvårdare. Men hon kan också tänka mig att arbeta på ett djursjukhus.
MÖT EN AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL MASKINFÖRARE INOM LANTBRUK!
Alva Augustsson är uppvuxen på en gård och att få jobba med lantbruk har alltid varit hennes dröm. Hon har en passion för jordbruksmaskiner och vad kunde då vara lämpligare än att gå lantbruksinriktningens maskinförarutbildning på Stora Segerstad.
På högstadiet bestämde sig Alva, som bor på en gård utanför Borås, att det var en lantbruksutbildning hon ville gå på gymnasiet. Hennes mamma hade via Facebook fått kännedom om Stora Segerstad Naturbrukscentrum och Alva anmälde sig till sommarlägret som skolan arrangerar för högstadieelever varje år.
– Jag fastnade för skolan och den breda utbildningen som innehåller kurser om både djur, skog, odling och maskiner, jag har inte ångrat mitt val, säger Alva som är inne på sitt tredje läsår och bor på skolans elevhem i veckorna.
Hon tycker det är stor skillnad jämfört med hur det var på högstadiet.
– Då kunde jag ha lite söndagsångest när jag visste att det var skola nästa dag. Här är det tvärtom, på söndagen längtar jag till måndagen och att komma tillbaka till skolan, säger hon.
Första läsåret får eleverna vid lantbruksutbildningen lära sig om både djur och maskiner för att sedan välja vad de vill specialisera sig inom. Alva valde yrkesutgång mot maskinförare eftersom hon kört en del jordbruksmaskiner hemma på gården och ville lära sig mer.
– Djur är också väldigt roligt, men det finns så mycket jag vill veta om maskiner och på varje lektion lär vi oss något nytt. Utbildningen här är så nära verkligheten och det känns som att arbeta på en gård på riktigt.
– Utöver att vi får lära oss att köra alla typer av jordbruksmaskiner ingår också serviceteknik där vi bland annat får lära oss att svetsa, reparera och utföra service på traktorer och maskiner.
– Jag vill köpa en gård och driva eget lantbruk.
MÖT EN AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL SKOGSMASKINFÖRARE!
Max Karlssons framtidsdröm är att driva eget företag som skogsentreprenör.
Många av kompisarna på högstadiet i Forsheda hade svårt att bestämma vilken gymnasieutbildning de skulle välja och vilken skola de ville gå på. Det hade aldrig Max; när han såg utbildningen till skogsmaskinförare på Stora Segerstad Naturbrukscentrum var valet enkelt.
– Jag ångrar absolut inte valet. Utbildningen är toppen och skolan är toppen, säger han.
Under årskurs 3 har Max bestämt att han ska fördjupa sig inom avverkning med skördare. Några av hans klasskamrater har istället bestämt sig för att fördjupa sin utbildning mot arbete med grävmaskin.
Max berättar att det är de stora maskinerna som intresserar honom och när han är klar med utbildningen vill han helst driva eget företag inom skogsentreprenad.
– Då krävs också att jag är företagsam. I årskurs 2 får alla elever känna på hur det är att driva ett UF-företag.
Under intervjun sitter Max i en av skolans skotare. Förarplatsen har en bekväm stol, en dator, spakar och joystick som man styr maskinen med.
– Det är mycket elektronik och mycket information som man får via datorn. GPS används till exempel för att föraren ska ha full kontroll över området där arbetet med maskinen ska utföras.
Men allt är inte datorer och elektronik. Fortfarande finns ett flertal mekaniska funktioner och framförallt är det mycket hydraulik.
– Det kan hända att till exempel hydraulslangar går sönder i skogen och då har maskinen en låda med reservdelar. De vanligaste och lite enklare felen måste en skogsmaskinförare själv kunna åtgärda på plats och därför ingår även detta i utbildningen.
– På schemat finns en mängd olika kurser, vi har mycket att lära oss om hur vi ska arbeta med maskinerna på ett hållbart sätt med stort fokus på biologi, ekonomi och miljö, berättar Max.
På fredag den 11 december hade vi planerat att ta emot grundskoleelever för att visa vår skola och berätta om våra utbildningar. Alla som anmält sig har kontaktats via e-post och fått besked om att besöksdagen är inställd. För att boka ett personligt möte (telefonsamtal eller digitalt), skicka ett e-postmeddelande till malin.thestrup@rjl.se så kommer vi överens om en tid!
MÖT EN AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL SKOGS- OCH VILTVÅRDARE!
Elin Bengtsson älskar att vara i skogen. Drömmen är att ha skogen som sin framtida arbetsplats och efter gymnasiet vill hon studera vidare till skogsmästare. Första steget på den resan blev naturbruksprogrammet där hon valde inriktning skog med yrkesutgång skogs- och viltvårdare på Stora Segerstad.
Elin kommer från Kinnared och valde Stora Segerstad Naturbrukscentrum och naturbruksprogrammet när det var dags att välja gymnasium. Nu går hon tredje läsåret.
– För att bli skogsmästare krävs att jag läser vidare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Därför läser jag kurser under gymnasiet som ger mig rätt högskolebehörighet. Även om jag älskar skogen är jag också en teoretiker.
– Jag har lärt mig så oerhört mycket om skogen som jag inte kände till tidigare! Vi får till exempel lära oss hur man planterar, röjer och gallrar, men vi får även köra skogsmaskin och ha jakt- och viltvård på schemat.
MÖT TVÅ AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL MASKINMEKANIKER!
Samuel Möller och Oskar Malm kommer från olika håll och lärde känna varandra på Stora Segerstad när de påbörjade sin gymnasieutbildning till maskinmekaniker. De känner att deras gymnasieval var helt rätt och båda pratar om att de i framtiden vill driva egen maskinverkstad.
Samuel Möller kommer från Eskilstorp utanför Bredaryd. Hans gymnasieval stod mellan bygg- och anläggningsprogrammet eller maskinmekanikerutbildningen på Stora Segerstad Naturbrukscentrum.
– Jag var här på prova-på-dagarna, då kom jag fram till att det var här jag ville gå och det var till maskinmekaniker jag ville utbilda mig. Jag bor på en liten gård med mina föräldrar och är uppvuxen med maskiner som största intresse.
Han berättar att han trivs med att bo på skolans elevhem och att gå en utbildning tillsammans med andra som delar samma intresse för maskiner. Utbildningen innebär att han får lära sig att både köra, serva och reparera lantbruks- och skogsmaskiner. Eleverna möter ständigt sådant som utvecklar deras problemlösningsförmåga.
I utbildningen ingår också att kunna ha en dialog med kunden kring maskinen, att kunna skriva underlag till faktura med antalet timmar, reservdelar som använts och så vidare.
– Det roligaste med det här är att vi får lära oss att lösa problem på egen hand eller tillsammans med kompisarna och de engagerade lärarna.
Samuel vill ha möjlighet att studera vidare vid högskola i framtiden och läser därför kurser som gör att han får grundläggande behörighet till högskolestudier. Han skulle till exempel vilja vidareutbilda sig för att kunna arbeta med tillverkning av komponenter till maskiner. Men han kan även tänka sig att starta en egen verksamhet med verkstad för skogs- och lantbruksmaskiner.
Oskar Malm kommer från Fänestad utanför Forsheda. Han berättar att hans maskinintresse kommer från hans föräldrar som har en privat samling av gamla skogs- och lantbruksmaskiner.
– Jag har skruvat en del med de maskinerna och efter att jag varit på prova-på-dagarna på Stora Segerstad när jag gick på högstadiet bestämde jag mig för att det var här jag ville gå.
Oskar tycker att de mest intressanta utmaningarna är att få lära sig om hydraulik och el. Elektroniken styr hela maskinen och att söka fel handlar oftast om att koppla upp maskinen mot datorn och felsöka. Hans framtidsplaner är att få arbeta som mekaniker på en verkstad och kanske så småningom starta ett eget verkstadsföretag.
– Det finns en bra arbetsmarknad för maskinmekaniker så jag är inte orolig. Det var en av anledningarna till att jag valde den här utbildningen.
MÖT EN AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL DJURSKÖTARE INOM LANTBRUK!
Vi har allt att vinna på att våra lantbruksdjur mår bra. Och hur får man djuren att må bra? Det var en av frågorna som Josef Pettersson ville ha svar på när han valde lantbruksinriktningen med yrkesutgång djurskötare vid Stora Segerstad Naturbrukcentrum.
Josef Pettersson är uppvuxen på en mjölkgård utanför Värnamo och älskar djur – det har han alltid gjort. Det gör också att han brinner för djurhållning inom lantbruket, den största anledningen till att han nu går på Stora Segerstad.
– För mig är djuren det mest intressanta på ett lantbruk och det finns så mycket kunskap man behöver för att sköta dem på rätt sätt. Djurens välmående är för mig nyckeln till lantbrukarens framgång. Här finns det mycket nytt att lära sig.
– Det fina med utbildningen är att vi gör mycket praktiskt med skolans djur men även många studiebesök på olika lantbruk.
Josefs framtidsplaner är att efter skolan arbeta som djurskötare på ett lantbruk, helst inom mjölkproduktion.
– Jag tänker att jag ska jobba med det i tre till fyra år. Sedan har jag som mål att läsa vidare på lantmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp. Därför läser jag kurser under gymnasiet som ger mig rätt högskolebehörighet.
Josef tycker det är positivt att utbildningen på Stora Segerstad har väckt hans intresse för företagande. I kursen Entreprenörskap får alla elever känna på hur det är att driva företag genom Ung Företagsamhet, något som Josef tyckte var mycket roligt.
MÖT EN AV VÅRA ELEVER SOM UTBILDAR SIG TILL HUNDFÖRARE/HUNDSKÖTARE!
När Louise Fransson var i tioårsåldern tog hennes intresse för hundar fart och hon visste redan i årskurs 6 att hon ville utbilda sig för ett yrke där hon får jobba med hundar.
Nu är Louise inne på sitt tredje och sista år vid Stora Segerstad Naturbrukscentrum där hon utbildar sig till Hundförare/Hundskötare.
– Jag gick i sjätte klass när familjen köpte sin första hund. Redan då visste jag att det var hundar jag ville jobba med i framtiden. Mamma började titta efter gymnasieskolor som hade hundutbildning och det var så vi hittade Stora Segerstad, säger Louise som kommer från Barnarp utanför Jönköping.
Det är med sin hund Rosie som Louise gör de praktiska momenten i utbildningen, exempelvis lydnad, spår, skötsel och hantering. De klasskamrater som inte har någon egen hund får låna hundar under lektionstid, till exempel av skolans lärare.
– Utbildningen är väldigt bred och vi lär oss bland annat om djursjukvård och sjukdomar.
För att ha så stora valmöjligheter som möjligt efter gymnasiet har Louise valt att läsa kurser som ger henne behörighet för vidare studier vid högskola eller universitet. Detta behövs om hon till exempel vill studera vidare till djursjukskötare eftersom hon gärna skulle vilja jobba på en djurklinik i framtiden.
– Jag känner att jag valde rätt skola och rätt utbildning, jag trivs förträffligt bra här. Jag och Rosie bor på skolans elevhem och kan både umgås på skoltid och även efter skolan.
Louise ser stora möjligheter att kunna arbeta med hundar i framtiden, oavsett om hon väljer att fortsätta studera vid någon universitetsutbildning eller börja arbeta direkt efter gymnasiet.
– Jag kan tänka mig att jobba med det mesta där jag får vara med hundar, men just nu känns det som att jag helst vill jobba på en djurklinik. Jag skulle nog i och för sig trivas med det mesta som har med hund att göra, till exempel vara anställd eller driva ett eget hunddagis. Eller vara hundförare, till exempel vid Tullverket.