För dig som vårdar en anhörig

Foto: Julia Lindster

Ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan göra det svårt att klara av den egna munvården. Du som hjälper till att vårda är ovärderlig. Vi vet att det ibland kan kännas svårt och kanske lite jobbigt att hjälpa någon annan med munhygienen. Försök ta det lugnt, ha tålamod och berätta noga vad du ska göra och varför.

Det finns stöd att få och vi hjälper gärna till. Som vid en munhälsobedömning till exempel. Då besöker en tandhygienist dig eller den du vårdar hemma. Med hjälp av en ficklampa och spegel undersöks munnen för att se om mer behandling behövs. Ta reda på om den du vårdar har rätt till nödvändig tandvård och därmed en munhälsobedömning varje år.

När du själv ska hjälpa till med munvården finns det några saker som kan underlätta. Det är alltid lättare om personen sitter upp så att du kan stå bakom och stödja huvudet mot din kropp. Om den du vårdar är sängliggande, tänk på att höja huvudändan en bit så det blir lättare att komma åt. Borsta tändernas alla sidor och använd även något hjälpmedel mellan tänderna. Med den handen som inte borstar kan du hålla ut kinder och läppar. Ett tips är att använda ytterligare en tandborste eller en sked.

Äldre man sitter i en rullstol. I förgrunden fyller tandvårdspersonal i ett munvårdskort.

Munhälsobedömning

Vid en munhälsobedömning besöker en tandhygienist dig eller den du vårdar hemma. Med hjälp av ficklampa och spegel undersöks munnen för att se om mer behandling behövs. 

Läs mer om munhälsobedömning av äldre och vid funktionsvariation

Tips för dig som hjälper någon med munvården

Om du vårdar någon med större behov av omvårdnad och som inte själv klarar av att upprätthålla den egna munvården, finns det stöd och hjälp att få. 

Läs mer om tips och råd när du vårdar någon annan

Om du har ett stort behov av omvårdnad

Om du är i behov av mycket omvårdnad under en längre tid kan du få särskild hjälp med din tandvård. Hjälpen kan bestå av bedömning av din munhälsa eller rätt till nödvändig tandvård.

Läs mer om tandvård vid stort behov av omvårdnad på 1177.se

Uppsökande tandvård

Den uppsökande verksamhet är idag ett av Folktandvårdens viktiga folkhälsouppdrag. Arbetet med uppsökande vård är ett sätt att identifiera behovet hos äldre som annars kanske inte skulle fått tandvård. 

Läs mer om stöd i hem eller på boende