Viktigt att veta om tandvårdsprodukter
Fakta om fluorid
Inget är bättre än fluorid på att stärka tändernas emalj och att hindra karies.
Vad är fluorid?
Fluorid är ett ämne som förekommer i vatten, jord, växter och djur. Fluorid finns i växlande mängd i våra naturliga vattenkällor. Inget vatten är helt fluorfritt. Fluorid finns i små mängder i det vi äter, exempelvis spannmål, kött, fisk, grönsaker och frukt.
Varför används fluorid i tandkräm?
Det är vetenskapligt bevisat att tandborstning med fluoridtandkräm två gånger per dag är ett effektivt sätt att förebygga karies. Införandet av fluoridtandkräm i mitten av 1900-talet är den enskilt viktigaste faktorn bakom den förbättrade tandhälsan i Sverige.
Är fluorid giftigt?
Ända sedan 1950-talet har orsakerna till fluoridens kariesföre-
byggande effekt studerats och hur fluorid påverkar människors hälsa.
Liksom många andra kemiska ämnen – till exempel salt, socker och AD-droppar – kan fluorid ge biverkningar. Men det beror på vilken dos/mängd du får i dig. I stora mängder kan till och med vatten ge biverkningar. Fluorid i de doser som tandvården rekommenderar ger inga biverkningar.
Kan fluorid skada hjärnans utveckling?
Nej, inte under de förhållanden som gäller för Sverige. En studie som har genomförts i Kina och Iran har antytt att höga halter fluorid eventuellt kunde påverka barns IQ. Dricksvattnet i de undersökta områdena hade en fluoridhalt som vida överskred de svenska gränsvärdena. I Sverige gäller att man ska undvika fluoridhalter i dricksvatten som är högre än 1,2 mg fluorid/liter vatten till små barn. I studien var fluoridhalten upp till 10 mg fluorid/liter vatten.
Hur doserar jag rätt?
Borsta tänderna två gånger om dagen med fluoridtandkräm.
- Barn 6 månader–5 år: Använd en klick stor som barnets lillfingernagel varje gång.
- Barn 6–11 år: Använd ca 1 cm varje gång.
- Vuxna: Använd ca 2 cm varje gång.
Vad händer om jag inte använder fluorid?
- Risken för kariesskador ökar.
- Sämre munhälsa som kan leda till ökat tandvårdsbehov och svårare/dyrare behandlingar.
Texten, som utgår från ett informationsmaterial från Folktandvården Värmland, har gåtts igenom och reviderats inom Folktandvården i Jönköpings län av verksamhetschef Michael Trollstad, tandhygienist Eva Herremo och professor Göran Koch.