Vanlig tandborste eller eltandborste?

Tandborstar i ett glas
Foto: Sofie Jarl

En tandborste används för att rengöra tänderna och motverka uppkomsten av tandkötts- och tandsjukdomar. Det finns många olika tandborstar att välja mellan. Men vilken tandborste är egentligen rätt för dig?

Det finns tre olika huvudkategorier av tandborstar – manuella, elektriska och batteridrivna.  

Vanlig, manuell tandborste

Använder du en vanlig manuell tandborste ska den ha mjuka borststrån. De mjuka stråna är skonsamma mot tandköttet. Tandborsthuvudet ska inte vara för stort så det lätt kommer åt i munnen och skaftet på tandborsten ska vara greppvänligt.

Elektrisk tandborste

Det finns flera sorters eltandborstar med olika typer av arbetande tandborsthuvuden, men borstegenskaperna är ungefär desamma. Tandborsthuvudet är ofta mindre på en eltandborste och tandborstsstråna ska fortfarande vara mjuka.

Batteridriven tandborste

En batteridriven tandborste är en enklare variant av eltandborste med mindre funktioner. Denna typ av tandborste rekommenderas sällan eftersom motorn i borsten tappar kraft i takt med att batteriet laddas ur.

Vilken tandborste ska jag välja?

Du ska välja den tandborste som kommer åt bäst. En vanlig tandborste gör lika rent som en elektrisk tandborste om du använder rätt teknik. Med en manuell tandborste ska du gnugga rent tänderna. En eltandborste gör rent en tand i taget och det är viktigt att följa tandens form. Tänk på att tandborsthuvudet på en eltandborste inte rymmer den rekommenderade mängden tandkräm, utan du får fylla på efter du borstat en käke.

Varken eltandborsten eller den manuella tandborsten kommer åt mellan tänderna. Du måste därför komplettera tandborstningen med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Bra funktioner kan underlätta tandborstningen

Använder du för mycket kraft vid tandborstning är det en bra idé att välja en elektrisk tandborste med funktionen att den stannar eller blinkar om man tar i för mycket. Det kan också vara roligare och mer motiverande för barn från 3 års ålder med en eltandborste som spelar olika melodier medan man borstar.