Tandvård för barn 3-5 år

Barntandvård, 3-5 år, Folktandvården i Jönköpings län.
Foto: Julia Lindster

Vid tre års ålder har de allra flesta fått sina nya mjölktänder. Många tänder har gropar och fåror. De behöver borstas morgon och kväll för att hålla sig friska.

Kindtänderna som växer upp längst bak i munnen kan vara svåra att komma åt med tandborsten. Det är bra att barnet tidigt börjar öva sig på att borsta tänderna själv. Låt ditt barn borsta först och ge därefter den hjälp som behövs med tandborstningen för att tänderna ska bli riktigt rena.   

Nya tänder är extra känsliga, därför är risken att få hål i dem större. Barntandkräm med fluorid är det bästa skyddet. Ju tidigare tandborstningen blir en vana, desto större är chansen att tänderna håller sig friska längre.     

fyraårigt barn

Tändernas utveckling

De första tänderna kallas mjölktänder och är anpassade efter det lilla barnets mun. Vid tre års ålder har barnet oftast fått alla sina 20 mjölktänder. Tio där uppe och tio där nere. 

Läs mer om tändernas utveckling på 1177.se

Fyraårigt barn

Borsta

Borsta tänderna två gånger om dagen, på morgonen efter frukost och innan läggdags på kvällen. Använd en tandkrämsklick stor som barnets lillfingernagel på en mjuk barntandborste.

Läs mer om tandborstning på 1177.se

Fyraårigt barn

Mat och dryck

Mat som är bra för kroppen är oftast även bra för tänderna. Barn som äter regelbundet och låter tänderna vila minst två timmar mellan måltiderna får starkare tänder.

Läs mer om mat och dryck på 1177.se

Tvåårigt barn

Levla upp tandborstningen

Ibland är det tråkigt att borsta tänderna. Skapa roliga tandborstrutiner morgon och kväll. Ladda ner appen, spela och rocka munnen tillsammans!

Ladda hem appen Rocka munnen

Barn på förskola som borstar tänderna

Tillsammans mot tandtrollen

Tillsammans med förskolor, fritidshem och familjedaghem skapar vi bra tandborstrutiner. Varje dag borstar alla de barn som ätit frukost på förskolan tänderna efteråt.

Läs mer om tandtrollen

Tandläkare som behandlar

Tandvårdsrädsla hos barn

Ungefär vart tionde barn känner rädsla i samband med ett tandläkarbesök. Det är vanligast hos yngre barn.

Läs mer om tandvårdsrädsla hos barn