"Forskning vid Folktandvården ska vara till för alla"
1 juni tillträdde Fredrik Frisk som forskningsledare vid Folktandvården. "Forskning handlar inte bara om att publicera artiklar utan om att skapa konkreta förändringar, i vårt fall i tandvården" menar Fredrik Frisk.
Det senaste halvåret har gått till att både skaffa sig en överblick av det nuvarande forskningsläget och att börja utforma nya strategier för att forma, utveckla och synliggöra forskning inom allmän- och specialisttandvården. I uppdraget ligger också att utveckla samverkan med Jönköping University och Futurum samt vara en viktig del av Centrum för odontologi och oral hälsa (COO).
Fredrik, som själv disputerade 2007 på en avhandling om epidemiologiska aspekter på apikal parodontit, fördelar sin tid i rollen som forskningsledare på 50 procent och verkar 50 procent som övertandläkare inom endodonti. Han är också docent inom oral hälsovetenskap vid Hälsohögskolan, Jönköping University.
Brobyggare
Hans roll skulle kunna beskrivas som en brobyggare mellan forskning och praktik.
– Jag såg en möjlighet att ta vid där andra har lämnat över. Det finns en lång tradition inom Odontologiska Institutionen att forska, och arbetet har burits fram av både enskilda forskare och centrala aktörer. Min roll blev att fortsätta bygga vidare på det arvet. Tjänsten handlar inte bara om forskningen på OI utan inkluderar hela Folktandvården. Det är viktigt att även allmäntandvården involveras och att vi hittar konkreta projekt som är genomförbara i den dagliga verksamheten.
Bygga vidare
Målet är alltså att fortsätta bygga på den miljö som varit etablerad vid Odontologiska Institutionen under många år – där lärande och utveckling är och har varit centrala delar organisationens kultur.
Vilka utmaningar ser du inom forskningen idag?
– Vi står vid en punkt där många disputerade och tongivande medarbetare har gått eller ska gå i pension. Vi måste fylla på med nya doktorander. Just nu har vi flera doktorander igång, vilket är en bra början, men vi behöver fler. Historiskt sett har forskningen inte alltid varit en självklar del av allmäntandvården, och det är en utmaning att skapa en kultur där forskning ses som naturlig och relevant.
Just nu håller Fredrik tillsammans med tandvårdsdirektör, Henrik Jansson, och tandvårdschef i specialisttandvården, Annika Gustafsson, att arbeta fram och bygga vidare på den strategi som gjort OI så framgångsrikt inom forskning.
– Arbetet pågår, men min vision är att forskning ska vara en naturlig del av tandvårdens vardag. Vi ska inte bara fylla på med doktorander utan också skapa en kultur där forskning är meningsfull för alla. Det handlar om att bidra till både vår egen verksamhet och till tandvårdens utveckling på nationell nivå, säger Fredrik Frisk och fortsätter:
Hållbar och tillgänglig
– Vi ska göra forskning hållbar och tillgänglig för fler medarbetare. Vi måste hitta ekonomiska förutsättningar och skapa forum där intresserade medarbetare kan delta. Samtidigt är det viktigt att vi driver projekt som verkligen är relevanta för verksamheten.
Och hur gör man om man har en idé eller skulle vilja börja forska? Vilka möjligheter finns?
– Börja med att kontakta mig, exempelvis via mejl, fredrik.frisk@rjl.se. Det finns många olika möjligheter att delta på olika nivåer. Det viktigaste är att man i grunden är nyfiken.