Profilområde odontologi – en samlingsplats för forskning

Profilområde odontologi – en samlingsplats för forskning

En man står på en scen och föreläser framför en publik
Foto: Oskar Elvin, Jönköping University

Den 16 oktober anordnade Centrum för odontologi och oral hälsa (COO) en eftermiddag med presentationer av aktuell forskning. Dagen, som återkommer årligen, ska synliggöra pågående forskning, inspirera till nya projekt och möjliggöra att bygga nya forskningsnätverk.

Årets presentationer hölls av forskare vid Jönköping University (JU), yrkesverksamma inom Region Jönköpings län och COO:s samverkansregioner. Projekten som presenterades visade på en spännande variation av kliniska studier, litteraturstudier och intervjustudier. Flertal projekt ingår i pågående eller planerade doktorandprojekt vilket är mycket positivt inför framtiden.

Henrik Jansson, tandvårdsdirektör vid Folktandvården Region Jönköpings län, upplevde ett stort engagemang från samtliga deltagare under torsdagseftermiddagen. Han påpekar vikten av att få möjligheten att ses och lära, diskutera och växa tillsammans mellan regionerna.

– Jag ser att det här mötet har potential att växa och involvera fler personer och samarbetspartners över tid. Det finns ett stort engagemang och detta är en aktivitet som på sikt kommer våra patienter och tandvården till gagn, säger Henrik Jansson.

”Mycket spännande forskning bedrivs inom området”

Markus Höglund, specialist inom orofacial medicin vid Folktandvården Region Östergötland, var en av tio föreläsare under eftermiddagen. Utöver att berätta om sitt eget forskningsområde ser han även konferensen som en bra möjlighet att träffa andra forskningsintresserade inom odontologi och oral hälsa.

– Jag tror att det är jätteviktigt med tillfällen som den här, för att kunna få reda på vilken forskning som bedrivs inom de olika regionerna. Vi har en otrolig bredd på forskningen som presenterats idag och med detta kan vi sedan få en känsla för hur vi tillsammans kan utvecklas och samarbeta framåt, säger Markus Höglund.

Föreståndare för forskarskolan på Hälsohögskolan, Jan Mårtensson, medverkade genom en presentation av forskarskolans verksamhet samt innehåll i doktorandutbildningen. Moderatorer för dagen var Fredrik Frisk, övertandläkare endodonti, docent, Odontologiska Institutionen och Malin Stensson, tandhygienist och docent på Hälsohögskolan, JU. 

Dialogmöte 8 november

Den 8 november arrangerar COO ett dialogmöte för forskare, yrkesverksamma och engagerade personer inom svensk mun- och folkhälsa.

Läs mer om dialogmötet och anmäl dig på COO:s webbplats