God tillgänglighet och gott ekonomiskt resultat i Folktandvården 2024

Folktandvården i Region Jönköpings län lägger ett mycket positivt 2024 bakom sig. ”Det finns många anledningar till vårt goda resultat. Vi har fler som arbetar kliniskt än tidigare, sjukfrånvaron har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2019 och personalomsättningen har minskat avsevärt", säger tandvårdsdirektör Henrik Jansson.
– Det gör att tillgängligheten för såväl nya som befintliga patienter blir större.
Lägg därtill ett ekonomiskt plusresultat, det första sedan två år tillbaka.
– Klinikerna arbetar efter modellen ”Ett Folktandvården” och arbetar ständigt med förbättringar för att optimera patientflöden, vilket gör att fler kan få behandling. Arbetet ger resultat på alla sätt, menar Henrik Jansson.
Extra glädjande har varit det ökade intresset för frisktandvården. 1 500 fler patienter har valt att teckna ett frisktandvårdsavtal sedan årsskiftet 2023/2024.
Tillgängligheten till allmäntandvården i regionen har förbättrats med 11 procent under det gångna året och ligger nu mindre än en procentenhet från regionens uppsatta mål. Detta är det bästa utfallet på sex år. Vid årets slut uppnådde 18 av 26 tandvårdskliniker tillgänglighetsmålet för vuxna revisionspatienter.
Bättre personalförsörjning ger fler behandlingar
Under året har regionen fått 25 fler årsarbetare inom Folktandvården, vilket har bidragit till att fler patienter har kunnat tas emot. Hälften av denna ökning beror på en minskad sjukfrånvaro, som nu är den lägsta sedan 2019. Samtidigt har personalomsättningen nästan halverats de senaste två åren.
– Vi har lyckats väl med rekryteringen av medarbetare, vilket ger oss en stabil grund för att kunna fortsätta erbjuda god tandvård för invånarna. Dessutom har våra kliniker arbetat intensivt med att optimera patientflöden, säger Henrik Jansson.
Specialisttandvården visar positiva trender
Tillgängligheten till specialisttandvården har också fortsatt att förbättras. Från att ha legat på 40 procent under 2022 har tillgängligheten nu ökat till 64 procent. Trots det kvarstår utmaningar, bland annat bristen på specialister inom vissa specialiteter.
För att stärka specialistkompetensen har sex ST-tandläkare examinerats vid Odontologiska Institutionen under året, varav två redan har påbörjat sin tjänstgöring inom endodonti i regionen. Dessutom pågår just nu 19 specialisttjänstgöringar inom samtliga nio specialiteter.
Tandläkarutbildning vid Jönköping University
Arbetet med att etablera en tandläkarutbildning vid Jönköping University fortsätter med stort fokus. Genom Centrum för odontologi och oral hälsa (COO), i samverkan med Hälsohögskolan, har en ny ansökan om examinationsrättighet för tandläkare lämnats in till Universitetskanslerämbetet våren 2024.
– Här pågår nu arbete för att förbereda inför nästa steg i ansökningsprocessen, avslutar Henrik Jansson.