Tillsammans mot tandtrollen firar 20-årsjubileum!

Tillsammans mot tandtrollen firar 20-årsjubileum!

En kvinna sitter i mitten av ett glatt gäng med förskolebarn. Barnen håller i varsin tandborste, tandkräm och reflex.
Glada barn och pedagoger på Luftballongens förskola när Liselotte kommer på besök och delar ut tandborstar, tandkräm och varsin reflex. Foto: Julia Lindster

Projektet Tillsammans mot tandtrollen firar 20 år i Region Jönköpings län. Genom ett nära samarbete mellan Folktandvården, förskolor, fritidshem och familjedaghem har projektet haft en stor inverkan på barnens tandhälsa. Tack vare rutinen med tandborstning efter frukost på förskolan, borstar nu nästan alla barn sina tänder dagligen, vilket har resulterat i betydligt friskare tänder bland regionens barn.

Liselotte Callas, tandsköterska på Gränna Folktandvård, har varit en del av projektet sedan starten 2004. Med sin erfarenhet och sitt intresse för barns tandhälsa har hon sett hur projektet gjort stor skillnad.

– Jag brinner verkligen för barnen och tycker att det är jättekul! säger Liselotte.

Ökning av kariesfria sexåringar

Förskoleperioden är den mest kariesaktiva tiden i livet, och fluoridtandkräm är det främsta verktyget för att förebygga karies. Genom att förskolan för in tandborstning i sina dagliga rutiner, där varje barn har sin egen tandborste och får stöd i att självständigt borsta sina tänder, bygger man grunden för en god tandhälsa framåt. På Luftballongens förskola i Gränna ser pedagogerna det som en naturlig del av dagen och upplever att det fungerar bra. Även barnen tycker om att borsta tänderna.

Sedan projektets början har andelen kariesfria sexåringar ökat från 73 procent 2004 till 81 procent 2023.

Viktigt med engagerade föräldrar och pedagoger

Trots framgångarna finns det fortsatt utmaningar, som barnens höga sockerintag. Här spelar föräldrarna en viktig roll.

– Barnen ska borsta tänderna hemma både morgon och kväll, och sen en gång på förskolan. Det blir alltså tre gånger om dagen. Vi ser det som positivt om föräldrarna håller fast vid den rutinen på helgen. Då kan vi tillsammans hjälpa barnen att hålla sina tänder friska, förklarar Liselotte.

Liselotte påpekar också vikten av att förskolepersonalen är engagerad och ser till att barnen har tandborstar och tandkräm tillgängligt, även om det alltid är barnen själva som borstar. På förskolor som Luftballongens förskola är det tydligt att detta arbetssätt skapar en positiv miljö för tandhälsan.

Liselotte, som har arbetat på Gränna Folktandvård sedan 1986, är stolt över sitt arbete, särskilt med barnen.

– Jag älskar att jobba med människor och att möta patienter i alla åldrar. Men det bästa med mitt jobb är att träffa barnen och se hur de utvecklas och skapar goda vanor.

Tillsammans mot tandtrollen fortsätter att växa och
inkludera fler förskolor, och Liselotte är övertygad om att projektet kommer att fortsätta göra skillnad.

– Den största vinsten är att vi hjälper barnen att få in rutinen med tandborstning, och det är något som ger långvariga resultat, avslutar Liselotte.