Jenny hjälper äldre med deras munhälsa
Jenny Korpisalo arbetar som tandhygienist på Gislaved Folktandvård. ”I min roll har jag fått chansen att verka för något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat, äldretandvård.” Som klinikansvarig för ett fluorprojekt inom Folktandvården, Region Jönköpings län, arbetar Jennie aktivt med att bidra till bättre munhälsa hos äldre.
Det vardagliga arbetet på kliniken i Gislaved innebär flera spännande möten med patienter i olika åldrar för en tandhygienist. Det kan vara allt ifrån undersökningar, tandstensborttagning och även ibland viss akutbehandling i form av till exempel provisoriska fyllningar.
– Ingen dag är den andra lik, att möta olika patienttyper i olika situationer ger variation i arbetet. Men det som får mitt hjärta att klappa lite extra är arbetet med våra äldre, säger Jenny Korpisalo.
Får jobba med äldre i specialprojekt
Hon har ett särskilt ansvar på kliniken för ett fluorididprojekt som Folktandvården inom Region Jönköpings län driver.
– Jag informerar och utbildar vårdpersonal på äldreboendena i mitt område om vikten av extra fluoridskölj till våra äldre. Samarbetet har fått positiv respons och det betyder mycket för mig att veta att de äldre får det bättre.
Vägen till Folktandvården och kan se olika ut. Jenny tog examen 2011 från Hälsohögskolan i Jönköping och har hunnit med att både jobba på Smålandsstenar Folktandvård och en sväng på en privat klinik i Gnosjö innan hon landade på Gislaved Folktandvård.
Olika vägar till Folktandvården
– Jag sökte inte jobb aktivt under tiden jag jobbade privat, men en dag svepte en jobbannons förbi i mitt flöde på Facebook. Gislaved Folktandvård sökte en tandhygienist och det var min vän Lina, som då jobbade som tandläkare på kliniken, som hade delat annonsen. Jag bor i Gislaved och tanken på att söka nytt jobb hade funnits ett tag. Jag bestämde mig för att söka jobbet och fick det.
För att jobba som tandhygienist ska du tycka om att arbeta med människor menar Jenny.
– Vi träffar både barn, ungdomar, vuxna och äldre. Alla har olika behandlingsbehov och förutsättningar för att klara av sin munvård vilket gör att vi som tandhygienister (och övrig tandvårdspersonal) får anpassa oss därefter. På så sätt blir yrket både varierande, utmanande, utvecklande och roligt.
Mer ansvar
Att dessutom få möjlighet att jobba med något man brinner extra för gör arbetet utvecklande. Sedan Jenny klev in i fluoridprojektet har hennes uppdrag kring äldretandvården utökats.
– Jag har nu även börjat i äldretandvårdsteamet där mitt ansvar, ihop med en kollega, är att utföra profylax ute på våra äldreboenden runtom i länet. Först görs en munhälsobedömning av våra uppsökande tandhygienister som screenar våra äldres munhälsa på sina boenden eller i det egna hemmet. Därefter bedöms individens behov av extra profylax.
– De får då ett erbjudande om att jag kan komma ut till dem och ta bort supratandsten i den mån det går, polerar och lägger fluoridlack. För att individen ska vara berättigad till detta krävs att de har rätt till ”Nödvändig tandvård”.
Detta har varit mycket uppskattat av både patienten i fråga, patientens anhöriga men också från personalen på boendet.
– Profylaxen är en viktig insats för att bibehålla en god munhälsa och en god munstatus. För mig känns det som ett mycket värdefullt arbete!
Fakta
Jag vill jobba som tandhygienist inom Folktandvården, Region Jönköpings län. Hur gör jag?
Om du är intresserad av att jobba inom Folktandvården, Region Jönköpings län är du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.
Lediga jobb inom Folktandvården
Hur går man vidare om man vill utbilda sig till tandhygienist?
Utbildningar för att bli tandhygienister finns på flera orter i Sverige. På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.
Tandhygienistutbildning, utbildningsinfo.se (Extern länk) (Extern länk)