Tandblekning
Innan du bleker dina tänder ska du undersökas av en tandläkare eller tandhygienist. Tandläkaren eller tandhygienisten bedömer om dina missfärgningar går att bleka och vilken metod som ska användas. Om du har hål måste de lagas och om du har tandsten måste den tas bort före behandlingen.
Innan man bleker sina tänder kan man också behöva byta ut fyllningar eftersom fyllningarna inte blir vitare av blekmedlet och kan ha en färg som inte stämmer överens med dina tänder efter behandlingen.
Vid tandblekning använder tandvårdspersonalen en gel som bland annat innehåller väteperoxid. Ett speciellt skydd används också för att den starka gelen inte ska komma i kontakt med tandköttet och övriga munnen. Ofta får du komma tillbaka och göra om behandlingen ett par gånger för att få ett bra resultat.
När man bleker tänderna kan man få biverkningar. Då ska man göra ett uppehåll i behandlingen. Tandköttet kan till exempel bli svullet, sårigt eller irriterat. Det är den starka gelen som påverkat tandköttet. Man kan också få ilningar i tänderna, men det går oftast över ett par dagar efter att man upphört med behandlingen.
När ska man inte bleka tänderna?
- Om man har besvär, till exempel ilningar, frätskador, blottlagda rotytor, borstskador eller tunn emalj ska man inte bleka sina tänder. Då ökar risken för ilningar efter behandlingen.
- Om man röker eller snusar bör man inte heller bleka tänderna eftersom resultatet oftast blir sämre. Blekmedlet kan också förstärka den negativa effekt som tobak kan ha i munhålan.
- Är man gravid eller ammar ska man inte bleka tänderna. Idag vet man inte vilka bieffekter blekmedlet har på foster eller barn.