Tandvård för barn 6-8 år
Det händer mycket i ett barns mun i denna ålder. Nya tänder längst fram och bak i munnen börjar växa fram. Viktiga tänder som ska hålla hela livet!
De första tänderna börjar nu bli lösa och lossna. De små mjölktänderna gör plats för nya vuxna, permanenta tänder som ska hålla hela livet. Först ut är framtänderna i underkäken. Tänderna växer ut för att passa en vuxen mun och kan se lite stora ut i barnets lilla mun.
Ungefär samtidigt börjar fyra nya kindtänder växa fram längst bak i munnen. Det brukar kallas sexårständer och är med sina fåror och gropar lite svårare att komma åt med tandborsten. De behöver därför lite extra omtanke. Ge den hjälp som behövs med tandborstningen för att tänderna ska bli riktigt rena. Använd fluoridtandkräm för att skydda de nya tänderna som är extra känsliga mot karies.
Tändernas utveckling
Barnets mjölktänder lossnar för att ge plats åt nya. Det händer att både mjölktanden och den nya tanden är synliga i munnen samtidigt. I 6-årsåldern börjar fyra nya kindtänder att växa fram längst bak i munnen.
Läs mer om tändernas utveckling på 1177.se
Borsta
De nya tänderna som växer fram är extra känsliga mot karies. Borsta tänderna två gånger om dagen, spotta ut och försök att inte skölja inte bort tandkrämen med vatten efter tandborstningen.
Läs mer om tandborstning på 1177.se
Mat och dryck
Mun och tänder mår bäst av att äta under regelbundna tider på dagen. Tänderna behöver också få vila mellan måltiderna. Minst två timmar är en bra regel.
Läs mer om mat och dryck på 1177.se
Levla upp tandborstningen
Ibland är det tråkigt att borsta tänderna. Skapa roliga tandborstrutiner morgon och kväll. Ladda ner appen, spela och rocka munnen tillsammans!
Ladda hem appen Rocka munnen
Tillsammans mot tandtrollen
Tillsammans med förskolor, fritidshem och familjedaghem skapar vi bra tandborstrutiner. Varje dag borstar alla de barn som ätit frukost på förskolan tänderna efteråt.
Läs mer om tandtrollen
Tandvårdsrädsla hos barn
Ungefär vart tionde barn känner rädsla i samband med ett tandläkarbesök. Det är vanligast hos yngre barn.
Läs mer om tandvårdsrädsla hos barn